1 Απρ 2020

Οι αποφάσεις της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ανατολικής Σάμου

Συνεδρίασε χτες εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου, το οποίο αποφάσισε τα εξής:

A. Σε απάντηση της από 29/03/2020 επιστολής του Υπουργού με θέμα την υπόδειξη νέας δομής για παραμονή σε καραντίνα νέων αφίξεων μεταναστών προσφύγων κατά πλειοψηφία αποφάσισε :

1. Να ζητηθεί η παράταση της ΠΝΠ ( λόγω και της πανδημίας ), η οποία προέβλεψε την αναστολή της υποβολής αιτήσεως παροχής ασύλου, για τους νεοεισερχόμενους μετανάστες πρόσφυγες όπως αυτή ισχύει από 1η Μαρτίου. Να συνεχιστεί με την ίδια ένταση η φύλαξη των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της χώρας.

2. Να ξεκινήσει άμεσα και συντεταγμένα ο απεγκλωβισμός προσφύγων μεταναστών από τα νησιά λόγω και της έκτακτης υγειονομικής ανάγκης.

3. Αντιτίθεται και σε κάθε περίπτωση δεν συμφωνεί με τις προτεινόμενες λύσεις του Υπουργού Μετανάστευσης περί υποδείξεως δομών από τους Δήμους για παραμονή σε καραντίνα των νεοαφιχθέντων προσφύγων-μεταναστών αφού αναπόφευκτα η δημιουργία δομής ή δομών τύπου "καραντίνας" εντός του νησιού αυξάνει τις αναγκαστικές επαφές μεταξύ του μόνιμου πληθυσμού και των νεοεισερχόμενων οι οποίοι διαθέτουν άγνωστο ιατρικό ιστορικό. 

Αναγκαστικές επαφές οι οποίες μέσω του δικτύου σίτισης, φύλαξης ,μεταφοράς, ιατρικής φροντίδας και πιθανής περίθαλψης ,FRONTEX, ΜΚΟ κλπ. αναπόφευκτα θα δημιουργήσουν εστίες εκδήλωσης και διασποράς του ιού.
Ο κρατικός σχεδιασμός διαχείρισης της κρίσης για την προστασία της υγείας των κατοίκων των νησιών προβαίνει ορθώς, σε συνεχείς αναφορές για τις πεπερασμένες δυνατότητες του συστήματος περίθαλψης των νησιών (κλίνες αυξημένης φροντίδας και δυσκολία αεροδιακομιδών).

Το Δ.Σ του Δήμου Ανατολικής Σάμου θεωρεί ότι οι τυχόν νέες μεταναστευτικές ροές αποτελούν πολλαπλασιαστικά υγειονομική βόμβα λαμβανομένων υπ όψιν τη χώρα προέλευσης ( Τουρκία ) και τις επαφές που υποχρεωτικά θα έχουν οι πρόσφυγες-μετανάστες με το προσωπικό φύλαξης και φροντίδας τους.

Προτείνει την άμεση λειτουργία θαλάσσιου δικτύου μεταξύ των 5 νησιών για την συλλογή των νεοεισερχόμενων και την άμεση μετακίνησή τους σε κατάλληλους χώρους που μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει το Υπουργείο εκτός των νησιών. Πλωτό μέσο το οποίο πρέπει να είναι κατάλληλο εξοπλισμένο με ιατρικές υποδομές και προσωπικό , τo οποίο θα κινείται μεταξύ των 5 νησιών –εφόσον υπάρχει ανάγκη-και θα χρησιμεύει ως χώρος καραντίνας για τους νεοεισερχόμενους και τους διαπιστωμένους και πιθανούς φορείς καθώς και για τη νοσηλεία πιθανών νοσούντων από τον ιό . Η επιλογή αυτή προτείνεται και από το ΣΟΠΠ της ΠΕ Σάμου με την απόφαση του 16442/659 της 31/3/2020.

4. Να εξοπλιστούν με τον προβλεπόμενο εξοπλισμό προφύλαξης το Λιμεναρχείο , η Αστυνομία και η Πυροσβεστική της Σάμου.

Μέχρι της λήξεως της κατάστασης έκτακτης ανάγκης να μην εναλλάσσεται το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας και της FRONTEX διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος κρουσμάτων και διασποράς του ιού. Εάν αυτό δεν είναι πλήρως δυνατόν ,υποχρεωτικά να εφαρμόζεται για τους νεοεισερχόμενους –ιδιαίτερα τους προερχόμενους από ευρωπαϊκές χώρες -η καραντίνα των 14 ημερών.

5. Να προβεί το Υπουργείο με φροντίδα και δαπάνη του σε εργασίες αποκομιδής των απορριμμάτων που στοιβάζονται καθημερινά εντός της ανοιχτής δομής καθώς και της περιμέτρου της.

Το άρθρο 1 της απόφασης δεν εψήφισαν οι δημοτικές παρατάξεις «η Σάμος αλλάΖΕΙ» και η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ανατολικής Σάμου . Η Λαϊκή Συσπείρωση στο άρθρο 3 αντιπρότεινε οι νεοαφιχθέντες να εξετάζονται από τους γιατρούς και να προωθούνται για καραντίνα σε ξενοδοχείο.

Β-Το Δ.Σ στο θέμα «πλαίσιο μέτρων για την ανακούφιση του λαού και τη προστασία των εργαζομένων» ομόφωνα αποφάσισε λόγω των εκτάκτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας στο μέτρο του δυνατού λαμβανομένης υπόψη της οικονομικής κατάστασης του Δήμου μας μέσα στα πλαίσια του νόμου και σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Δ.Κ να προβεί σε κάθε πρόσφορη ενέργεια που στόχο θα έχει την στήριξη των Δημοτών, των επαγγελματιών και των εργαζομένων.

Γ- Το Δ.Σ για το θέμα «δωρεάς στήριξης του Νοσοκομείου Σάμου» ομόφωνα αποφάσισε να στηρίξει έμπρακτα το Νοσοκομείο Σάμου, το Νοσηλευτικό προσωπικό και όλους τους εργαζόμενους προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού στο νησί μας . Εξουσιοδοτείται η οικονομική επιτροπή αφού προηγούμενα έρθει σε επαφή με την Διοίκηση του Νοσοκομείου και πληροφορηθεί τις ελλείψεις και τις επείγουσες ανάγκες του , με βάση πάντα τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου να αποφασίσει τη μορφή αλλά και το ύψος της δωρεάς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required