3 Απρ 2020

Μηταράκης - Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφέρθηκε να καλύψει ξενοδοχεία για ευάλωτες ομάδες, πρόταση που απορρίπτουν κάποιοι δήμοι

Τους πυλώνες άμυνας που έχει δημιουργήσει το Υπουργείο απέναντι στην μάχη που δίνεται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ανέδειξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη στην πρωινή συνέντευξη του στην εκπομπή « Mega Mag» και τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Ανδρέα Παπαδόπουλο.

 Ο κ. Μηταράκης απαρίθμησε τα τέσσερα βασικά μέτρα αντιμετώπισης του εξάπλωσης του κορωνοϊού στις δομές φιλοξενίας, αρχή γενομένης από την απόφαση του Υπουργείου ώστε οι νέες αφίξεις από 1η  Μαρτίου να  μην οδηγούνται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίηση των Νησιών αλλά σε ξεχωριστούς χώρους καραντίνας, αναφέροντας και τις αντικειμενικές δυσκολίες του εγχειρήματος.

«Άρα έχουμε αποφύγει στα νησιά, στη Μόρια, στη Βιάλ και στο Βαθύ όπου είναι μεγάλες δομές να μπούνε νέες αφίξεις. Δεύτερον, έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό περιορισμό της κυκλοφορίας. Εδώ υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία. Μπορούμε να περιορίσουμε τις δομές και το έχουμε κάνει, τις εξόδους από τις δομές. Μπορούμε να περιορίσουμε τις εισόδους στις δομές και έχουμε κλείσει, παραδείγματος χάριν, τα γραφεία ασύλου εδώ και αρκετές εβδομάδες ώστε να μην υπάρχει μεγάλη επαφή μεταξύ υπαλλήλων και διαμενόντων πλην των απαραίτητων. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να εμποδίσεις την κίνηση μέσα στη δομή. Δηλαδή αυτός που μένει στον έναν οικίσκο να μην περπατήσει στο δίπλα» ανέφερε.

Και συνέχιζε λέγοντας ότι «Το τρίτο που κάναμε είναι ότι δημιουργήσαμε ειδικούς υγειονομικούς χώρους στην περίμετρο των δομών, το έχουμε και στη Ριτσώνα, όπου είναι σε καραντίνα αυτή τη στιγμή τα 20 θετικά κρούσματα που έχουνε βρεθεί. Και το 4ο που κάναμε στις γλώσσες που καταλαβαίνουν και μέσω ειδικής σελίδας που δημιουργήθηκε στο Facebook και με άλλα μέσα ενημερώνουμε τους διαμένοντες.  Πήραμε και επιπλέον μέτρα. Παραδείγματος χάριν, δεν δώσαμε αυτό το μήνα τη χρηματική πληρωμή που δίνεται σε αυτούς που διαμένουν στις δομές. Θα το κάνουμε από μέσα στο μήνα αφού βάλουμε ΑΤΜ μέσα στις δομές».

 Μέχρι στιγμής το Υπουργείο δεν έχει λάβει κάποια θετική απάντηση από τους δήμους για τις ενοικιάσεις ξενοδοχείων για την απομάκρυνση των ευάλωτων ομάδων  από τα ΚΥΤ στα νησιά. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφέρθηκε να καλύψει ξενοδοχεία για τους πιο ευάλωτους για ένα διάστημα σύντομο τώρα λόγω της κρίσης, έχουμε γραπτή απάντηση του τοπικού Δήμου ότι αρνείται να χρησιμοποιηθούν ξενοδοχεία για να βγουν οι πιο ευάλωτοι από τη Μόρια. Αυτό που ζητάνε κάποιοι να γίνει μια μαζική αποσυμφόρηση της Μόριας, δηλαδή να έρθουν 15.000 άτομα από τη Μόρια στην ηπειρωτική Ελλάδα μέσα στην κρίση του κορωνοϊού σε δομές που δεν υπάρχουν, δεν  υπάρχουν 15.000 κενές θέσεις στην ενδοχώρα και αν υπήρχαν θα υπήρχαν σε δομές σαν τη Ριτσώνα. Και τελικά δεν είναι δεδομένο ποιο μέρος είναι πιο ασφαλές», τόνισε ο Υπουργός.

Για την αναστολή των αιτημάτων ασύλου, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ Νότης Μηταράκης ξεκαθάρισε ότι πλέον «δεν υπάρχει λόγος να παραταθεί αυτό το έκτακτο μέτρο που κάναμε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αλλά στην πράξη δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή η υπηρεσία ασύλου λόγω του κορωνοϊού. Τα γραφεία ξέρετε τι κάνουν; Είχαμε 19.000 υποθέσεις ασύλου που είχε γίνει η τελική συνέντευξη και δεν είχαν καθαρογραφεί τόσες πολλές αποφάσεις. Εκμεταλλευόμαστε αυτό το διάστημα με τηλεργασία και το προσωπικό της υπηρεσίας ασύλου εκδίδει αποφάσεις, άρα δεν θα χάσουμε, από άποψη παραγωγικότητας αυτή την περίοδο, απλώς δεν είναι εφικτό να είναι ανοιχτό για το κοινό για νέες συνεντεύξεις ή για νέα αιτήματα».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required