8 Απρ 2020

Καμίνης: "Να αποσυμφορηθούν τα Κ.Υ.Τ. στα νησιά λόγω κορωνοϊού"

Με επίκαιρη ερώτησή του, ο βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης ζητεί να πληροφορηθεί τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας στα νησιά, η οποία κρίνεται πλέον απαραίτητη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 
Στην επίκαιρη ερώτηση γίνεται αναφορά στην πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία #SOSMoria (https://en.sosmoria.eu/), που ξεκίνησε από εθελοντές γιατρούς που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο και έχει μέχρι στιγμής λάβει την υποστήριξη 40.000 πολιτών από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και περισσότερων από 5000 γιατρών. Στην έκκλησή τους προειδοποιούν για τις ολέθριες επιπτώσεις που θα είχε η μετάδοση του ιού μέσα σε καποιον προσφυγικό καταυλισμό και καλούν τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βρουν λύση ώστε να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες από τα ελληνικά νησιά, για να αποφευχθεί μια “ιατρική τραγωδία που θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση των αρχών της ιατρικής περίθαλψης στην Ευρώπη”. 
Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ζητεί επίσης ενημέρωση για τη λειτουργία των ειδικών υγειονομικών μονάδων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στα ΚΥΤ, που προβλέπονται από την πρόσφατη ΠΝΠ της κυβέρνησης. 
Όπως είναι γνωστό, στα ΚΥΤ της χώρας, ιδιαίτερα εκείνα των νησιών του Αιγαίου, επικρατεί υπέρμετρος συνωστισμός και είναι δυστυχώς αδύνατο για τους ανθρώπους που διαμένουν εκεί να ακολουθούν τους βασικούς κανόνες υγεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Παράλληλα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στα ΚΥΤ της Ριτσώνας και της Μαλακάσας την προηγούμενη εβδομάδα έχουν προκαλέσει ανησυχία τόσο στους πρόσφυγες και μετανάστες, όσο και στους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται τα ΚΥΤ. 

Το Κίνημα Αλλαγής έχει επανειλημμένα καλέσει την ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση της αποσυμφόρησης, πριν ακόμα η έξαρση της πανδημίας καταστήσει αναγκαία αυτή την οδό. Η κυβέρνηση όμως σημειώνει μέχρι στιγμής πενιχρά αποτελέσματα στην προσπάθεια αυτή, με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Μηταράκη να παραδέχεται πρόσφατα πως υπάρχει μόλις 5% μείωση του αριθμού των διαμενόντων στα ΚΥΤ από τις αρχές του έτους. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required