23 Απρ 2020

ΥΠΕΡ-ΒΟΛΕΣ

Λόγω προσωρινής αναστολής της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας μας, η στήλη «ΥΠΕΡ-ΒΟΛΕΣ» του "Σαμιακού Βήματος" έχει "μετακομίσει" αυτό το διάστημα στην ηλεκτρονική έκδοση, και θα είναι μαζί σας με σχόλια και επισημάνσεις, όχι μόνο άπαξ της εβδομάδας, αλλά συχνότερα.Λόγω προσωρινής αναστολής της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας μας, η στήλη «ΥΠΕΡ-ΒΟΛΕΣ» του "Σαμιακού Βήματος" έχει "μετακομίσει" αυτό το διάστημα στην ηλεκτρονική έκδοση, και θα είναι μαζί σας με σχόλια και επισημάνσεις, όχι μόνο άπαξ της εβδομάδας, αλλά συχνότερα.



· ΠΡΟΣΦΥΓΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ:

Οι απρόσκλητοι και άνευ τίτλων, νέοι ιδιοκτήτες της Σαμιακής υπαίθρου, ξυλεύουν επί παντός κτήματος, κόβουν και φορτώνονται καυσόξυλα ή για άλλες δικές τους χρήσεις ξύλα, μη υπολογίζοντας ούτε νόμιμους ιδιοκτήτες, ούτε δασαρχείο, ούτε καμμιά άλλη σχετική αρχή, που υφίστανται και λειτουργούν μόνο για τους γηγενείς. Οι οποίοι πλέον -όχι λόγω κορονοϊού- έχουν καταστεί θεατές όλων των εξελίξεων περί το μεταναστευτικό, της ξυλοκοπτικής μη εξαιρουμένης, οι νέοι και η παραγωγική μερίδα της τοπικής κοινωνίας, αναζητούν νέους τόπους προκειμένου να μεταναστεύσουν και να διοχετεύσουν την δυναμική τους, ηλικιακή και επιστημονική. Ο τόπος μετά και την κατάρρευση -ας ελπίσουμε μόνο για φέτος- του τουριστικού τομέα, περιορίζεται και τίθεται στην υπηρεσία του προσφυγομεταναστευτικού, από τις ενοικιάσεις γης και οικιστικών δομών, ως την καθημερινή τροφοδοσία και τις τρέχουσες ανάγκες των κατοίκων της απάνω πόλης. Αυτό -θα αναρωτηθείτε- είναι το μέλλον μας, αυτό μας επιφυλάσσουν οι συγκυρίες, οι αποφάσεις, η διαχείριση των υποθέσεών μας από τους εκάστοτε κυβερνώντες; Ε, ναι θα σας απαντήσω, είναι ξεκάθαρο,τι θέλετε για να πειστείτε «να βάλετε τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων» στο σώμα της βασανισμένης φρικτά πόλης μας ή περιμένετε να την δείτε και «επί ξύλου κρεμάμενη;».

· ΠΕΡΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (1):

Όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται, πείθονται και εμπεδώνουν την αλήθεια, πως η φετινή τουριστική περίοδος είναι χαμένη, ακόμη και αν αρθούν οι περιορισμοί των μετακινήσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκώς. Ακόμη κι αν αρχίσουν έστω δειλά, έστω αραιά τα ταξίδια, προκύπτουν ένα σωρό ερωτήματα, που μπορούν να μετατραπούν εύκολα σε ζητήματα, για τους ασχολούμενους με τον ζωτικό μας κλάδο και που έχουν να κάνουν με την μη καταπολέμηση του κορωνοϊού διεθνώς. Τι θα συμβεί π.χ. αν στους 1.000 που μπορεί να έρθουν, υπάρξει έστω και ένα κρούσμα ή πόσοι απ' όσους θα έρθουν μπορεί να είναι φορείς ασυμπτωματικοί. Τι ζητήματα ανακύπτουν για την μονάδα που τους φιλοξενεί και ευρύτερα για τον τόπο. Είναι αρκετοί οι επιχειρηματίες του κλάδου που έχουν αποφασίσει ή σκέφτονται να μην ανοίξουν καν τις μονάδες τους, από τη μια για κάθε ενδεχόμενο κι από την άλλη ελλείψει πελατών. Η ζημία είναι ή μοιάζει να είναι καθολική και μια παραγωγική χρονιά να πηγαίνει στράφι, ελπίζοντας -όσοι καταφέρουν να σταθούν-στην επόμενη, αν συντρέξουν οι προϋποθέσεις ιατρικής αντιμετώπισης του ιού.

· ΠΕΡΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (2):

Και φυσικά πρέπει να υπάρξει παντοειδής στήριξη στις τουριστικές επιχειρήσεις, μια και δεν έχουμε και τίποτ΄ άλλο που να φέρνει τόσα έσοδα, αφού την υπόλοιπη παραγωγική βάση την διαλύσαμε όλα αυτά τα χρόνια και την γη την εγκαταλείψαμε ως ασύμφορη. Και ένα πρώτο μέτρο ασφαλώς και είναι η μείωση του ΦΠΑ στην διαμονή και στην εστίαση, γιατί οι όποιες επιδοματικές ή οι με προσωρινή μορφή απαλλαγές υποχρεώσεων είναι και μπαλώματα, αλλά και κοροϊδία, όταν παραμένει υψηλός ο συντελεστής ΦΠΑ, που μπορεί να τις αντικαταστήσει άπαξ δια παντός.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required