16 Ιουν 2020

"η Σάμος αλλάΖΕΙ" - Αρνητικές εξελίξεις σε σημαντικά έργα του δήμου

Για αρνητικές εξελίξεις σε σημαντικά έργα του δήμου Ανατολικής Σάμου κάνει λόγο η παράταξη «η Σάμος αλλάζει».


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:


Στην πρώτη διά ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά τα μέτρα καραντίνας και φυσικής αποστασιοποίησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, η Δημοτική παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ» έθεσε σειρά ερωτημάτων προς τη Δημοτική Αρχή και κατέθεσε προτάσεις προς το σώμα, όπως η συγκρότηση της Μόνιμης Επιτροπής Διαβούλευσης Σάμου (ForumΣάμου).

1. Σε ερώτησή μας για την κατάργηση από την κυβέρνηση της ΝΔ με ΠΝΠ  του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι που είχε εκπονήσει ως χρηματοδοτικό πρόγραμμα έργων των Δήμων η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ποιες είναι οι επιπτώσεις σε έργα του Δήμου μας, η απάντηση που πήραμε από την κα. Αγγ. Καζάκου υπεύθυνη προγραμματισμού του Δήμου Αν. Σάμου, είναι ότι χάνονται δρομολογημένα έργα προϋπολογισμού άνω των 8,5 εκ. € και συγκεκριμένα ακυρώνονται  και πάνε στις καλένδες, αναζητώντας εκ νέου χρηματοδότηση: 

a.  Η θωράκιση του καταθλιπτικού αγωγού (με την προτεινόμενη μελέτη του αυτοφερόμενου αγωγού-κοινώς «κάλτσα» για τα 3300 μέτρα) για την επιτέλους λειτουργία του βιολογικού της πόλεως Σάμου, ύψους 1,7 εκ. €

b. Η αναβάθμιση της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων Χώρας (ΜΕΛ), ύψους 2 εκ. €

c.  Η σύνδεση με αγωγό των λυμάτων Μυτιληνιών με τη ΜΕΛ Χώρας, ύψους 1,5 εκ. €

d. Η κατασκευή δευτερευόντων δικτύων (ακαθάρτων & όμβριων) της κοινότητας Βαθέος, ύψους 3,5 εκ. €  

Όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικά και επείγοντα είναι τα παραπάνω έργα και πόσο δραματικά αρνητικές θα είναι οι καθυστερήσεις υλοποίησης, ιδιαίτερα για την πρωτεύουσα της Σάμου, σε ένα έργο όπως ο βιολογικός, που καρκινοβατεί για 30 χρόνια και δεν λέει να τελειώσει. Από τον Σεπτέμβριο, με  ομόφωνες αποφάσεις  του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανατολικής Σάμου. ήταν η υποβολή πρότασης για το συγκεκριμένο έργο και ελπίζαμε ότι φέτος το  καλοκαίρι θα είχε ολοκληρωθεί. 

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για την κατάργηση του χρηματοδοτικού προγράμματος  ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και τις αρνητικές εξελίξεις σε ζωτικά έργα του Δήμου μας.

2. Στο θέμα που αφορούσε τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και προσεγγίσεις στο λιμάνι της πρωτεύουσας της Σάμου, καταθέσαμε την πρόταση για την άμεση αποπληρωμή του χρηματικού αντισταθμίσματος στους νησιώτες και την  υπεράσπιση του μεταφορικού ισοδύναμου. Οποιαδήποτε  μεθόδευση κατάργησής του από την κυβέρνηση της ΝΔ θα μας βρει απέναντι, γιατί το μεταφορικό ισοδύναμο είναι μια σημαντική κατάκτηση των νησιωτών. Παράλληλα θέσαμε το πλαίσιο για συνολική αντιμετώπιση των συνδέσεων της Σάμου με την ηπειρωτική Ελλάδα και τα λοιπά νησιά με ακτοπλοϊκά και αεροπορικά δρομολόγια. Η παρέμβαση μας πρέπει να γίνει προς την κυβέρνηση τόσο για την πύκνωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς/από Σάμο με Πειραιά, με Θεσσαλονίκη και Δωδεκάνησα, το υψηλό κόστος εισιτηρίων καθώς και τα αεροπορικά  δρομολόγια με την μετακίνηση του απογευματινού δρομολογίου από Αθήνα προς Σάμο αργά το βράδυ, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αυθημερόν μετακίνησης συμπολιτών  μας αλλά και επισκεπτών που θέλουν να έρθουν στη Σάμο, μέσω άλλων πτήσεων,  χωρίς διανυκτέρευση στην Αθήνα.

3. Θέσαμε το ζήτημα της αναστολής λειτουργίας του Παλαιοντολογικού Μουσείου στους Μυτιληνιούς από τη διοίκηση του Ιδρύματος Ζημάλη και ζητήσαμε να προχωρήσει ο Δήμος σε άμεση συνάντηση με την Διοίκηση του Ιδρύματος, ώστε να διερευνηθούν οι λόγοι της αναστολής και να δούμε την άμεση επαναλειτουργία του.

4. Θέσαμε το θέμα της στελέχωσης με ιατρικό προσωπικό και γενικότερα της ενίσχυσης του Νοσοκομείου Σάμου και ιδιαίτερα της κάλυψης των θέσεων παιδιάτρων, καθότι εξακολουθεί για πάνω από 1,5 χρόνο να σηκώνει το βάρος η μία και μοναδική παιδίατρος, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες των συμπολιτών μας γονιών με μικρά παιδιά και δεν αντιμετωπίζεται με προσωρινές βραχυχρόνιες μετακινήσεις παιδιάτρων από άλλα Νοσοκομεία, που δυστυχώς διεγείρει τον κοινωνικό αυτοματισμό, όπως είδαμε πρόσφατα με την μετακίνηση παιδιάτρου από Ικαρία.

5. Ζητήσαμε από την Δημοτική αρχή να μας πληροφορήσει για την εξέλιξη των έργων κατασκευής του ΚΥΤ στη θέση Ζερβού, για την εξέλιξη της προσφυγής του Δήμου στο ΣΤΕ ενάντια στην αναγκαστική επίταξη και ποιες ενέργειες έκανε για την υποστήριξη της απόφασης του Δημοτικού μας Συμβουλίου έναντι του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, που από ότι φαίνεται προχωρά στο σχεδιασμό της κυβέρνησης της ΝΔ για κατασκευή υπερδομής των 5000 ατόμων, μετά την πρόσκληση προς ιδιοκτήτες για ενοικίαση ακινήτων με 180 € το στρέμμα.



1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Κρίμα που δεν είστε εσείς οι πρώτοι και υπεύθυνοι για τις τύχες του Δήμου. Είμαι βέβαιος πως θα τα κάνατε όλα ρόΐδο,όπως λέει ο λαός.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required