23 Ιουλ 2020

Το νέο βιβλίο του Μ. Γ. Βαρβούνη

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του καθηγητή Λαογραφίας και προέδρου του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, συμπατριώτη μας κ. Μανόλη Γερασίμου Βαρβούνη. Με τίτλο: «Κοινωνικές, Τελετουργικές και Πολιτισμικές Όψεις του Σύγχρονου Λαϊκού Πολιτισμού της Σάμου», από τον εκδοτικό οίκο Κ. & Μ. Σταμούλη / Ιωάννη Αρχ. Χαρπαντίδη, κρατάμε στα χέρια μας έναν εξαιρετικά φροντισμένο και προσεγμένο, σε κάθε λεπτομέρεια, τόμο, για τον σύγχρονο λαϊκό πολιτισμό της ιδιαίτερης πατρίδας του καθηγητή-συγγραφέα, τη Σάμο. Το βιβλίο ο συγγραφέας αφιερώνει στη μνήμη του καθηγητή Κώστα Μ. Σοφούλη (1937 – 2020).Ο καθηγητής Μανόλης Γερασίμου Βαρβούνης

Στο βιβλίο αυτό γίνεται προσπάθεια μελέτης του σύγχρονου λαϊκού πολιτισμού της Σάμου, από τη σκοπιά της νέας ελληνικής λαογραφίας. Για να επιτευχθεί αυτό, χρησιμοποιήθηκαν βεβαίως μεθοδολογικά και θεωρητικά – ερμηνευτικά εργαλεία και από συγγενείς της Λαογραφίας επιστήμες, όπως η Κοινωνική Ανθρωπολογία και η Κοινωνιολογία. Ωστόσο η μελέτη αυτή σχεδιάστηκε και συντέθηκε ως μια καθαρώς λαογραφική ανάγνωση και προσπάθεια ερμηνείας του νεωτερικού και μετανεωτερικού λαϊκού πολιτισμού του νησιού, όπως αυτός διαμορφώνεται από τις νέες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, από την κυριαρχία των τουριστικών εκμεταλλεύσεων, την δράση των συλλόγων, την παρουσία των αποδήμων Σαμίων, αλλά και με βάση τις σύγχρονες διαδικασίες διαχείρισης του παλαιότερου πολιτισμικού αποθέματος, την εισαγωγή νέων πολιτισμικών προτύπων, την φολκλοριστική αναβίωση και την δημιουργία νεωτερικών μορφών λαϊκού πολιτισμού. Με δυο λόγια, υπό το κράτος των εξελίξεων και των επιδράσεων που φέρνει η πολιτισμική παγκοσμιοποίηση και τα παράγωγά της, όπως η εκκοσμίκευση και η απομάγευση του κόσμου, η διολίσθηση από την τελετουργικότητα στην κοινωνικότητα και η μυθοποίηση του παρελθόντος.

Όσα περιλαμβάνονται στις σελίδες του βιβλίου αυτού είναι προϊόντα συστηματικής και συνεχούς βιωματικής και συμμετοχικής ενίοτε παρατήρησης και έρευνας των εκδηλώσεων του νεωτερικού σαμιακού λαϊκού πολιτισμού, με συνδυασμό της emic και της eticπροσέγγισης, από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 ως και τις μέρες μας. Μιας παρατήρησης η οποία σε συνδυασμό με την αποδελτίωση τοπικών πηγών και την μελέτη της σχετικής βιβλιογραφίας οδήγησε στη συνειδητοποίηση των εκάστοτε ερευνητικών ζητουμένων, και στην ερμηνευτική προσέγγισή τους. Γι’ αυτό και τα γραφόμενα εδώ μπορούν να θεωρηθούν case study, με εφαρμογή σε ανάλογες περιπτώσεις και άλλων ελληνικών τόπων. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Από την έντυπη έκδοση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required