1 Αυγ 2020

Ο Γιάννης Τριάντης για τη Σάμο και τα ελληνοτουρκικά

Γιάννης Τριάντης (Φωτό: monkie)
Ο Γιάννης Τριάντης, από τις δυνατότερες δημοσιογραφικές πένες που διαθέτει η χώρα μας, στο πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα Documento (Κυριακή, 26 Ιουλίου), με τίτλο "Οδηγός επιβίωσης, μια παγερή αλήθεια", αναφέρεται στη Σάμο που λατρεύει και στα ελληνοτουρκικά, μετά τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις. Το άρθρο αναρτήθηκε στη συνέχεια στην ιστοσελίδα documentonews.gr στην ενότητα "Απόψεις".




"Οδηγός επιβίωσης, μια παγερή αλήθεια"

Πώς θα ξεμπερδέψουμε με αυτό τον εφιάλτη που μας έτυχε; Να πάμε σε διάλογο όπως προτρέπουν οι ξένοι «φίλοι» μας αλλά και ορισμένοι δικοί μας που λένε χωρίς ντροπή ότι το Καστελόριζο βρίσκεται μακριά; Να συζητήσουμε τι; Τις διεκδικήσεις της Τουρκίας; Από την άλλη, πικρός, απεχθής και ολέθριος ο πόλεμος έτσι που είμαστε μόνοι, χωρίς αμυντική συνδρομή από εταίρους και συμμάχους. Εκάς οι ψευδαισθήσεις, λοιπόν. Συνετά και στιβαρά αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις... Αυτά –με ειδική αναφορά στη Γαλλία– εμπεριέχονται στην επιστολή προς τον Μάνο Σ., φίλο και συνάδελφο εκ Σάμου.

Αγαπητέ Μάνο,

Έναν ύμνο για το νησί σου, τη Σάμο, ήθελα να γράψω. Κάτι σαν προτρεπτικό μήνυμα προς όσους δεν την έχουν επισκεφτεί. Χάνουν! Υπέροχες παραλίες, χωριά-διαμαντάκια, αγροτικά προϊόντα πρώτης τάξεως, φιλόξενοι άνθρωποι που ευτύχησαν να ζουν εκεί όπου μεγαλούργησε ο Πυθαγόρας και αρίστευσε ο Αρίσταρχος.

Νησί με την Ιωνία στην καρδιά και τη μνήμη της η Σάμος, δυο απλωτές από τα απέναντι παράλια που υπήρξαν γη προγονική των παππούδων. Ευλογημένο μέρος για να ζεις παρά τα σημερινά προβλήματα με το μεταναστευτικό – ζόρι μεγάλο για τους κατοίκους αλλά και για τους χειμαζόμενους πρόσφυγες και μετανάστες.

Τ’ αφήνω στην άκρη, φίλε μου, αυτά, καθώς και το οικονομικό, με τη μαραμένη τουριστική κίνηση και την αγωνία για το πώς θα βγει φέτος ο χειμώνας. Δεν τα υποτιμώ. Ισα ίσα. Αλλά τούτες τις ώρες που σου γράφω βρίσκεται στην άψη της η μελετημένη επιθετικότητα της γείτονος και δεν θα μπορούσα παρά γι’ αυτήν τη διαρκή πρόκληση να γράψω.

Δεν θα σε κουράσω αραδιάζοντας γνωστά και κοινότοπα στοιχεία για τα ελληνοτουρκικά, την υπεραιμία και τους στόχους της Τουρκίας. Τα ξέρεις. Ετσι, θα περιοριστώ σε μια μείζονα πτυχή του όλου θέματος: με δεδομένο τον κίνδυνο, μπορούμε να ποντάρουμε σε φίλους και συμμάχους ή είμαστε μόνοι;

Δυστυχώς έχει δίκιο ο Αποστολάκης, ο πρώην υπουργός Αμυνας: είμαστε μόνοι… Ολοι τους –ΗΠΑ, Ένωση, ΝΑΤΟ– περιορίζονται σε ειρηνευτικές εκκλήσεις, ρητορικές καταδίκες και ψευτοκυρώσεις, ενώ στην ούγια φαίνεται καθαρά η πρόθεσή τους: διάλογος με την Τουρκία.

Κι αυτό την ώρα που μονάχα την Ακρόπολη δεν διεκδικεί η γείτων. Να συζητήσεις τι, επομένως; Εκτός κι αν δεχτούμε ότι το Καστελόριζο βρίσκεται μακριά, όπως είπε ο Ροζάκης. Οπότε, ας πάει και το παλιάμπελο που λέμε στο χωριό μου.

Τους λόγους της κατάπτυστης συμπεριφοράς των εταίρων και συμμάχων τούς ξέρουμε. Μεγάλη ρυθμιστική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή η Τουρκία, τεράστια αγορά – και πώς να της χαλάσουν το χατίρι οι κυνικοί του κόσμου. Γι’ αυτό σιωπούν ή επιστρατεύουν κάθε φορά γενικότητες και ευχολόγια.

Κάποια εξαίρεση αποτέλεσε εσχάτως η Γαλλία. Φαίνεται όμως ότι κάτι συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στις ελληνογαλλικές σχέσεις. Ακούγεται και γράφεται ότι υπάρχει εμπλοκή στην αγορά των δύο φρεγατών, γεγονός που δυσαρέστησε τον Μακρόν.

Παρενέβησαν οι Αμερικανοί; Κρίθηκε ακριβό το τίμημα; Κανείς δεν ξέρει. Ομως γράφηκε κάτι (από τον Σταύρο Λυγερό στο slpress.gr) που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Διατυπώθηκε υπό τύπον ερωτήματος: «Μας έδωσε η Γαλλία ρήτρα αμυντικής συνδρομής;».

Αν όντως πρόσφερε η Γαλλία αμυντική συνδρομή και εμείς υπαναχωρήσαμε, δημιουργείται τεράστιο θέμα. Διότι αμυντική συνδρομή σημαίνει ότι στην απευκταία περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης με την Τουρκία η Γαλλία θα ήταν μαζί μας εμπράκτως. Δηλαδή, στρατιωτικά!

Υπενθυμίζω, αγαπητέ Μάνο, ότι οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να παράσχουν στη χώρα μας αμυντική συνδρομή. Καταλαβαίνεις λοιπόν πόσο σημαντική είναι η διάθεση της Γαλλίας να σταθεί στο πλευρό μας, με το αζημίωτο φυσικά. Την πώληση των δύο φρεγατών.

Νομίζω ότι πρέπει να φωτιστεί και να ερευνηθεί η σοβαρή αυτή υπόθεση. Διότι –να το ξαναπώ;– με τη Γαλλία αρωγό ο Ερντογάν θα μετρούσε πολύ τις κινήσεις του εναντίον της χώρας μας. Η Γαλλία δεν είναι παίξε γέλασε στρατιωτικά. Και η Ελλάδα δεν θα αντιμετώπιζε μόνη τα μεγαλεπήβολα σχέδια και τις προκλήσεις του «νεοσουλτάνου».

Πηγή: documentonews.gr

1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Ο αριστερός Κοτζιάς μετά την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών ξεδιάντροπα δηλώνει, στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ότι στο Αιγαίο δεν πρέπει να είμαστε μοναχοφάηδες δηλαδή να υπάρξει με τους γείτονες!!!Συνεχίζοντας ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο Καστελόριζο λέγοντας: «Αν νομίζεις όπως κάνουν μερικοί στην Ελλάδα ότι η Τουρκία με χιλιάδες μίλια δεν έχει ΑΟΖ, δεν έχει τίποτα και όλη η ΑΟΖ είναι ξέρω ‘γω το Καστελλόριζο έχει το 100%. Κατρούγκαλος; «Πως μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο;».Είναι γνωστό ότι στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετοί που επιδιώκουν μία ελληνοτουρκική συμφωνία κατά το προηγούμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Υπάρχουν και σχετικές δημόσιες δηλώσεις από βουλευτές του ότι το μοντέλο της Συμφωνίας των Πρεσπών πρέπει να εφαρμοσθεί και στα ελληνοτουρκικά! Τι προσπαθούν, λοιπόν, να μας πουν κατά σειρά οι Τσίπρας, Κοτζιάς και Κατρούγκαλος, ο καθένας με τον τρόπο του; Μπορεί, λοιπόν, ο Κατρούγκαλος να ήθελε να χαϊδέψει τα αυτιά των Τούρκων για να τους κατευνάσει, αλλά με τη θλιβερή κατευναστική διπλωματία του εκθέτει την Ελλάδα στους συμμάχους της. Και μόνο η δήλωσή του ότι σκοπός του είναι ο Τσαβούσογλου να τον λέει "καρντάς" (αδελφό) και όχι "γκιαούρ" (άπιστο) είναι η επιτομή ενός εξευτελιστικού κατευνασμού. Τσιρώνης : Το Καστελόριζο δεν είναι στο Αιγαίο.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required