10 Αυγ 2020

Φάμπιο Τζιαρντίνα – Επιστολή με αφορμή αναφορές της «Εφημερίδας των Συντακτών» για το νοσοκομείο Σάμου

Σε επιστολή του, με την ιδιότητα του γιατρού παθολόγου-εντατικολόγου αλλά και ως μόνιμου κάτοικου της Σάμου, ο κ. Φάμπιο Τζιαρντίνα, αναφέρεται στο νοσοκομείο Σάμου και τις συνεχείς προσπάθειες για προσφορά των υπηρεσιών του ιδρύματος, με αφορμή τις αναφορές της «Εφημερίδας των Συντακτών». Παρακάτω ολόκληρο το κείμενο της επιστολής.


"Μετά τις επανειλημμένες αναφορές της "Εφημερίδας των Συντακτών" στο νοσοκομείο Σάμου, όπου εργάζομαι ως διευθυντής ΜΕΘ και διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την άποψή μου περί του θέματος ως πολίτης του νησιού, ως ιατρός του ιδρύματος και κυρίως ως άνθρωπος που για πολλά χρόνια υπερασπίζει έμπρακτα τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δράσεις και κινήσεις αλληλεγγύης, έχοντας συχνά στοχοποιηθεί από ακροδεξιές και ξενοφοβικές φωνές του νησιού.

Από το 2015 το νοσοκομείο βρέθηκε αντιμέτωπο με την ανάγκη να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που δημιούργησε ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο νησί. Η ανάγκη προσαρμογής δεν υπήρξε μόνο ποσοτική αλλά και ποιοτική (αναγνώριση και αντιμετώπιση νοσημάτων που δεν υπήρχαν ή ήταν σπάνια, εξασφάλισης διερμηνείας για τον κάθε ασθενή, συντονισμός με το ελάχιστο υγειονομικό προσωπικό του ΚΥΤ).

Από τότε που ανέλαβα τη διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας προσπάθησα με κάθε τρόπο να βελτιωθεί η αποκαρδιωτική εικόνα της καθημερινής παρουσίας πλήθους απελπισμένων ανθρώπων έξω από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, χωρίς καμία βοήθεια, χωρίς καμία καθοδήγηση από το ΚΥΤ και τις περισσότερες φορές χωρίς διερμηνεία. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν η μη εξυπηρέτηση των προσφύγων λόγω έλλειψης διερμηνείας και καθοδήγησης αλλά και η μη εξυπηρέτηση των μόνιμων κατοίκων του τόπου διότι η απελπιστική προσπάθεια των προσφύγων να κλείσουν ραντεβού 5 και 10 φορές με τον ίδιο ιατρό δεν άφηνε πάντα χώρο ελεύθερο στους μόνιμους κατοίκους του τόπου. Ταυτόχρονα αυτή η κατάσταση τροφοδοτούσε ακόμα περισσότερο τις ακραίες αντιδράσεις και τις ξενοφοβικές τάσεις στην τοπική κοινωνία.

Το Δεκέμβριο του 2019, σε συνεργασία με την διοίκηση, με τον νέο συντονιστή του ΕΟΔΥ στο ΚΥΤ και με αναγνωρισμένες οργανώσεις που παρέχουν διερμηνείς, παρουσίασα ένα σχέδιο συνεργασίας με το Ιατρικό Κλιμάκιο ΕΟΔΥ για την εξέταση των χρονίως πασχόντων του ΚΥΤ στα διάφορα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Το σχέδιο καταργούσε τα ραντεβού και άφηνε κάθε μέρα για τον κάθε ιατρό κενές θέσεις για ασθενείς διαμένοντες στο ΚΥΤ, υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ για τη σειρά προτεραιότητας, με βάση τη βαρύτητα, τη δυνατότητα αναμονής και την ομιλούμενη γλώσσα έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η παρουσία διερμηνέα. Ο αριθμός των κενών θέσεων υπολογίσθηκε με βάση την αναλογία του πληθυσμού του ΚΥΤ σε σχέση με τον πληθυσμό του νησιού, δεδομένου ότι το σύστημα των ελεύθερων ραντεβού, αν και θεωρητικά πιο δίκαιο, υπήρξε στην πράξη εντελώς αναποτελεσματικό και επικίνδυνο για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους πρόσφυγες και μετανάστες.
Το σχέδιο εφαρμόσθηκε από 1/1/2020, κατόπιν έγκρισης από τη διοίκηση του νοσοκομείου, με τη μόνη προσωρινή μεταβολή κατά την περίοδο του lockdown, όταν, μετά την αναστολή της λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων, επαναλειτούργησαν με μειωμένο αριθμό εξεταζομένων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. 

Ο Φάμπιο Τζιαρντίνα μιλώντας πέρυσι στο αυστριακό δίκτυο ORF 2

Εξυπακούεται ότι η εν λόγω λειτουργία των τακτικών ιατρείων για το ΚΥΤ δεν έχει καμία σχέση με τα επείγοντα περιστατικά όπου η πρόσβαση είναι ελεύθερη για όλους τους ασθενείς όλο το 24ωρο και δεν αφορά τους μετανάστες και πρόσφυγες που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας, για τους οποίους η κάθε δομή διαθέτει βοηθητικό προσωπικό και διερμηνέα, άρα εξυπηρετούνται κανονικά με ραντεβού.

Το σύστημα λειτούργησε ομαλά και ο χρόνος αναμονής ήταν σχετικά βελτιωμένος, εκτός από ειδικότητες που παρουσιάζουν ελλείψεις στο προσωπικό τους και η αναμονή είναι γενικά μεγάλη και για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού.

Στις 22/05/2020, αφού παρατήρησα αύξηση του χρόνου αναμονής των ασθενών που διαμένουν στο ΚΥΤ, συγκεκριμένα για το παθολογικό ιατρείο, εφάρμοσα, κατόπιν έγκρισης της διοίκησης, τη λειτουργία ενός πρόσθετου παθολογικού ιατρείου μια φορά την εβδομάδα, στο οποίο υπηρετώ προσωπικά χρησιμοποιώντας την βασική μου ειδικότητα, εξετάζοντας αποκλειστικά ασθενείς που διαμένουν στο ΚΥΤ.



Μοναδικό κίνητρό μου για την εκπόνηση και την εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου συνεργασίας με το ΚΥΤ ήταν ή εξασφάλιση της αποτελεσματικής ιατρικής εξέτασης των χρόνιων πασχόντων προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στο ΚΥΤ, δεδομένης της σοβαρής έλλειψης ιατρών στο ΚΥΤ και διερμηνέων στο νοσοκομείο.

Θεωρώ πραγματικά άδικη τη καταγγελία για γενικευμένη ρατσιστική διάκριση στην αντιμετώπιση των ασθενών από το νοσοκομείο Σάμου, με αφορμή έναν αιφνίδιο θάνατο στο ΚΥΤ, για τον οποίο η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει για ενδεχόμενη ευθύνη εργαζομένων του νοσοκομείου.

Θεωρώ πραγματικά άδικη τη δυσφήμιση σε πανελλαδικό επίπεδο ενός ολόκληρου νοσοκομείου μέσα από γενικεύσεις, ανακρίβειες και πληροφορίες που συγχέουν τη λειτουργία των επειγόντων με τα τακτικά ιατρεία. Όσο αφορά την κατηγορία προς το διοικητή για τη λειτουργία των ιατρείων, αυτή δεν έχει βάση, διότι η εφαρμογή της προηγήθηκε της θητείας του, και ο σχεδιασμός της προήλθε από αλληλέγγυο άτομο με μοναδικό σκοπό την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των μεταναστών και των προσφύγων!

Fabio Giardina,
παθολόγος εντατικολόγος,
μόνιμος κάτοικος Σάμου."




  

1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Πρός την ισλαμολάγνα φυλλάδα των συντακτών. Ο γιατρός τα λέει όλα. Δεν υπήρχε χώρος ια τους μόνιμους κατοίκους. "Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν και η μη εξυπηρέτηση των μόνιμων κατοίκων του τόπου διότι η απελπιστική προσπάθεια των προσφύγων (και λαθρομεταναστών), να κλείσουν ραντεβού 5 και 10 φορές με τον ίδιο ιατρό δεν άφηνε πάντα χώρο ελεύθερο στους μόνιμους κατοίκους του τόπου". Ο αριστερόστροφος κονδυλοφόρος καλά θα κάνει να ερευνά καλύτερα τα θέματα προς δημοσίευση και όχι επιφανειακά με Συριζαίΐκη αντίληψη.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required