17 Σεπ 2020

Διήμερο εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια λειτουργίας του πραγματοποίησε ο "Φάρος"

Το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Σάμου «Φάρος», με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών λειτουργίας του, πραγματοποίησε διήμερο εκδηλώσεων την Παρασκευή και το Σάββατο στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου 2020 αντίστοιχα.

Στην πρώτη εκδήλωση με τίτλο «Η οικογένεια του Φάρου βραβεύεται» τιμήθηκαν όσοι έχουν διατελέσει πρόεδροι στο Διοικητικό Συμβούλιο όλα αυτά τα χρόνια ή είχαν πολυετή και ουσιαστική συμμετοχή σε αυτό, αλλά και ο σύλλογος «Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου» που με τις ενέργειές του συνέβαλε στη δημιουργία του Κέντρου Πρόληψης. 

Προσκεκλημένοι της κλειστής εκδήλωσης -λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η επιδημία- ήταν άνθρωποι, φορείς και συλλογικότητες που αποτελούν τον κρίκο μιας αλυσίδας για να φτάσει ο "Φάρος" μέχρι εδώ σήμερα.

Την εκδήλωσή μας χαιρέτισε ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων, κ.κ. Ευσέβιος, ενώ ο πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης, κ. Διονυσίου Γιώργος, απηύθυνε χαιρετισμό μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος –λόγω επιβεβλημένης απουσίας-. Χαιρετισμό απέστειλε επίσης και ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κ. Θεοχάρης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε μια αποτίμηση της 20ετούς πορείας του Κέντρου Πρόληψης από την επιστημονική ομάδα και παρουσιάστηκαν σχετικά βίντεο. 

Η Ομάδα του Κέντρου Πρόληψης

Βραβεύτηκαν ο κ. Γεώργιος Καλογραίας, ο πρώτος πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης, και όσοι ακολούθησαν: ο κ. Νικόλαος Κακλαμάνης, ο κ. Άγγελος Ρήγας, η κα. Αγγελική Βαλεοντή-Δεμερτζή και ο κ. Νικόλαος Τρικαλινός. 

Στη συνέχεια βραβεύτηκαν ο κ. Νικόλαος Γεωργίου, για την πολυετή και ουσιαστική προσφορά του στο Κέντρο ως μέλος του Δ.Σ. και τέλος, ο Σύλλογος «Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου» για τη συμβολή του στην ίδρυση και εδραίωση του Κέντρου.

Δημιουργίες του κ. Δημήτρη Χίου
Ένα μαρμάρινο καραβάκι, δημιουργία του κ. Δημήτρη Χίου, απονεμήθηκε σε όσους βραβεύθηκαν στην εκδήλωση της Παρασκευής για την προσφορά τους στον "Φάρο"

Σε όλη τη διάρκεια της βραδιάς, ο προαύλειος χώρος του Ιστορικού Αρχείου που μας φιλοξένησε, γέμισε από όμορφα, συγκινητικά και καταξιωτικά λόγια που ακούστηκαν για όλους αυτούς τους ανθρώπους αλλά και λόγια αναγνώρισης και εμπιστοσύνης στα πρόσωπα που απαρτίζουν την επιστημονική ομάδα του Φάρου και το τωρινό Διοικητικό του Συμβούλιο. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν η παρουσία αλλά και τα καλά λόγια των μελών της πρώτης ομάδας γονέων είκοσι χρόνια πριν.

Ο κ. Καλογραίας και ο κ. Κακλαμάνης βραβεύονται για την προσφορά τους στον "Φάρο"από τον κ. Θαλασσινό και την κα. Τσουβαλά, Επιστ. Υπεύθυνη του "Φάρου" αντίστοιχα.

Η κα. Βαλεοντή-Δεμερτζή και ο κ. Ρήγας βραβεύονται για την προσφορά τους στον "Φάρο" από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, κ.κ. Ευσέβιο και τον εφημέριο Στέφανο Αθανασίου, μέλος του Δ.Σ. του "Φάρου" αντίστοιχα.



Η κόρη του κ. Τρικαλινού παραλαμβάνει -εκ μέρους του- το τιμητικό ενθύμιο για την προσφορά του στον "Φάρο" από την κα Μακρή, Επιστ. Στέλεχος του "Φάρου" ενώ ο κ. Γεωργίου βραβεύεται από τον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Παν. Αιγαίου, κ. Μεταφτσή. 

Ο Σύλλογος "Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου" βραβεύεται για τη συμβολή του στην ίδρυση και εδραίωση του Κέντρου Πρόληψης από την Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του "Φάρου", κα Γεωργιάδου Αμαλία (η τιμητική πλακέτα που απονεμήθηκε στον Σύλλογο είναι δημιουργία της Μαρίας Ασημίνα-Print House)

Η εκδήλωση έκλεισε με τις όμορφες μελωδίες των Δήμητρα Τσακανιά και η Μαριάνθη Θαλασσινού.

 

Τη δεύτερη μέρα, Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα, στον ίδιο χώρο ο Φάρος υποδέχτηκε τον παιδοψυχίατρο και οικογενειακό θεραπευτή κ. Δημήτρη Φιλοκώστα, ο οποίος μας εισήγαγε στη φιλοσοφία και τις πρακτικές της "Ήρεμης Δύναμης και Μη Βίαιης Αντίστασης". 

 

Ο κ. Φιλοκώστας προσκάλεσε γονείς, εκπαιδευτικούς, ειδικούς, στην οικογένεια, το σχολείο, την κοινότητα να δοκιμάσουν το πέρασμα από την αίσθηση αδυναμίας -που συχνά αισθάνονται- στην ήρεμη δύναμη. Μια διαφορετική "θέση", στην οποία ο καθένας, μέσα από τον ρόλο του, λειτουργεί ως "άγκυρα" με σταθερότητα και επιμονή, δεσμεύεται στη μη βία, δηλώνει την ενεργή παρουσία του, σχεδιάζει, υλοποιεί και τηρεί ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, σέβεται την άλλη πλευρά και αξιοποιεί το δίκτυο υποστήριξης που έχει γύρω του. 

Η "Μη βίαιη αντίσταση" σαν τρόπος σκέψης και δράσης δίνει μια άλλη δυνατότητα, μια εναλλακτική, σύμφωνα με την οποία, γνωρίζοντας ποιο είναι το σωστό και τι πρέπει κανείς να κάνει, δημιουργεί  νέες ευκαιρίες στη σχέση με τα παιδιά αλλά και γενικότερα. 

Μετά την εισήγηση του κ. Φιλοκώστα, το κοινό είχε τη δυνατότητα να θέσει ερωτήματα και να μοιραστεί εμπειρίες από την καθημερινή ζωή.


Ο κ. Φιλοκώστας μαζί με την Επιστημονική Ομάδα του "Φάρου", τον εφημέριο Στέφανο Αθανασίου, ταμία του Δ.Σ. του "Φάρου" και την κα. Γεωργιάδου Αμαλία, Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του "Φάρου"

"Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτού του διημέρου εκδηλώσεων, ιδιαιτέρως δε το Ιστορικό Αρχείο για τη φιλοξενία του, τον Δήμο Ανατολικής Σάμου για την καθαριότητα του χώρου και την παραχώρηση των καθισμάτων, τον Μανώλη Ανδρεάδη για τον ήχο και τον φωτισμό, τη Σαμιακή Τηλεόραση για την βιντεοσκόπηση, και κυρίως όσους με την παρουσία τους και την ουσιαστική συμμετοχή τους τίμησαν τα είκοσι χρόνια δράσης του "Φάρου" στην κοινότητα των 3 νησιών μας", αναφέρει ο Φάρος. 

Η Ομάδα του "Φάρου" με τον κ. Φιλοκώστα μετά την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής-εποπτικής συνάντησης που πραγματοποίησαν την Κυριακή στα γραφεία του "Φάρου"




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required