7 Σεπ 2020

ΕΛΜΕ Σάμου: Δεν δεχόμαστε να πάμε εμείς και οι μαθητές μας στα σχολεία σαν πρόβατα στη σφαγή

Στάση εργασίας, παρέμβαση στους δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου και συνάντηση με τους συλλόγους των γονέων αποφάσισε η ΕΛΜΕ Σάμου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

Καθώς η πανδημία συνεχίζει να απειλεί, η κυβέρνηση προχωρά στο άνοιγμα των σχολείων. Ένα άνοιγμα, που το φετινό Σεπτέμβρη γίνεται κάτω από υγειονομικά δυσμενέστερες συνθήκες και με περισσότερους μαθητές ανά τάξη, σε σχέση με το άνοιγμα του Μάη μετά την άρση της καραντίνας.Η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία χωρίς να εγγυάται τίποτα, με απόλυτη ανευθυνότητα και με περισσότερους μαθητές στην τάξη από ό,τι πέρσι! Το σύστημα και η κυβέρνηση δείχνουν με τις επιλογές τους, πως δεν έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της υγείας μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών αφού, τα “μέτρα προστασίας” στους εργασιακούς χώρους και η “ενίσχυση” των δομών υγείας μόνο ως ανέκδοτα μπορούν να ειπωθούν. Με χίλια ζόρια «δεσμεύτηκε» (και αυτό μένει να αποδειχτεί) να καλύψει το κόστος για τα στοιχειώδη Μέσα Υγειονομικής Προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Παράλληλα συνεχίζεται αμείωτη η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα. Η επίθεση αυτή εκδηλώνεται με άξονες τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος, το δραστικό περιορισμό των διαδηλώσεων, την αστυνομική βία και τη θεσμοποίηση της κρατικής παρέμβασης και του ελέγχου στα εργατικά σωματεία. 

Την ίδια επίθεση υφίσταται και ο εκπαιδευτικός χώρος. Ο νόμος 4589 (Γαβρόγλου) ήδη πέταξε στον Καιάδα της μόνιμης ανεργίας χιλιάδες συναδέλφους αναπληρωτές, οι οποίοι για πολλά χρόνια στήριζαν το δημόσιο σχολείο, ακόμα και με προσωπικό και οικογενειακό κόστος. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, με μια απέραντη καθεστωτική αναλγησία, 11.000 περίπου αναπληρωτές αποκλείονται από τους πίνακες λόγω ενός παράβολου (!) και άλλοι είναι θύματα αμέτρητων «λαθών»!.Ο νόμος 4692 (Κεραμέως) φέρνει επιπλέον ταξικούς φραγμούς και αποκλεισμούς από τις σπουδές για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση για εκπαιδευτικούς και σχολεία. 

Ως εκπαιδευτικοί δεν δεχόμαστε να πάμε εμείς και οι μαθητές μας στα σχολεία σαν πρόβατα στη σφαγή. Δηλώνουμε: 

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ! Υπερασπίζουμε – Διεκδικούμε
ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ 

Παλεύουμε : 

·  Να αναλάβει το κράτος όλη την ευθύνη και να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Σπάσιμο σε μικρά – ολιγομελή τμήματα. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών – άρση του αποκλεισμού των 11.000 συναδέλφων αναπληρωτών (που αποκλείστηκαν με αφορμή το παράβολο). Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μαθητών και εκπαιδευτικών για τα Μέσα Υγειονομικής Προστασίας. 

·  Να ανατραπούν οι νόμοι 4692 (Νόμος Κεραμέως) και 4589 (Νόμος Γαβρόγλου – προσοντολόγιο). Όχι στην αξιολόγηση, την τρομοκράτηση και την κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Αγώνας ενάντια στους φραγμούς στις σπουδές. Να ανακληθούν οι αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα. Όχι στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Ούτε μια ώρα εξ αποστάσεως «εκπαίδευση», ούτε ένα λεπτό ανοιχτή κάμερα στην τάξη – ανατροπή της τροπολογίας. Διδασκαλία στο σπίτι για τους μαθητές με προβλήματα υγείας- πρόσληψη εκπαιδευτικών. 

·  Κάτω τα χέρια από τις διαδηλώσεις και τη συνδικαλιστική δράση. Ανατροπή του θεσμικού πλαισίου που απαγορεύει τις διαδηλώσεις και πνίγει τη συνδικαλιστική δράση (Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, περιορισμός απεργιών, ΑΦΜ Σωματείων) 

Αποφασίζουμε:

1. 3ωρη στάση εργασίας την Τρίτη 15/9/20 , 11-2μμ και συγκέντρωση στην πλατεία Καρλοβάσου στις 12μ. 

2. Παρέμβαση του ΔΣ στους δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου για να απαιτηθούν τα αναγκαία και στοιχειώδη ζητήματα που αφορούν στην έναρξη των σχολείων (διορισμός του απαιτούμενου μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, παροχή ΜΑΠ για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς κλπ) 

3.Συνάντηση του Δ.Σ. με τους συλλόγους Γονέων μέσα στην εβδομάδα 7-11/9 με κάλεσμα σε γονείς και μαθητές για συμμετοχή στον κοινό μας αγώνα, αρχής γενομένης με τη συμμετοχή τους στην 3ωρη στάση της 15/9 στην πλατεία Καρλοβάσου 

4. Σύγκληση ΓΣ της ΕΛΜΕ Σάμου στην εβδομάδα 14--18/9 και σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. 




1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Αφού υπάρχουν τόσες διαφωνίες, τόσα αν, τόσοι φόβοι, τόσα πως και γιατί, ως πρός το άνοιγμα των σχολείων, προτείνω. 1. Να μην ανοίξουν καθόλου, γυμνάσια, δημοτικά, νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, δημόσια και ιδιωτικά. 2. Να καραργηθούν οι άδειες ειδικού σκοπού. 3. Να απολυθούν όλες οι εργαζόμενες μητέρες και να καθήσουν σπιτάκι τους να προσέχουν τα βλαστάρια τους. 4. Να ενταχθούν στο σύστημα της αναστολής οι εκπαιδευτικοί, για όλο τον χρόνο. 5. Αν χαθεί και μια εκπαιδευτική χρονιά δεν θα είναι η συντέλεια του κόσμου. Γιατί όχι αξιολόγηση;;, φοβάστε πως θα φανεί η ανεπάρκειά σας;; Γιατί μαζικοί μόνιμοι διορισμοί;;.Κάθε μαθητής και δάσκαλος για περισσότερο καθισιό.Σχετικά με πορείες και συγκεντρώσεις. Νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τα βασικά σημεία της νομολογίας αυτής συγκεντρώθηκαν μεταγενέστερα στις σχετικές αποφάσεις του Τμήματος Ευρείας Σύνθεσης, Kudrevicius και Navalnyy, και είναι, εν συντομία, τα ακόλουθα: Δικαίωμα σε διαδήλωση δεν απολαμβάνουν οργανωτές ή συμμετέχοντες που αποδεδειγμένα έχουν προθέσεις βίαιης διαδήλωσης ή υποκίνησης της βίας ή απόρριψης των θεμελίων της δημοκρατικής κοινωνίας. Το σύστημα της προηγούμενης άδειας είναι απολύτως συμβατό με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στην εξαιρετική περίπτωση έκτακτων πολιτικών γεγονότων, όπου δεν χωρεί χρονοτριβή, νομίμως παραλείπεται η άδεια προκειμένου να πραγματοποιηθούν αθρόες δημόσιες συγκεντρώσεις. Σε περίπτωση εσκεμμένης διακοπής της κανονικής ροής των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην πόλη, οι αρχές απολαμβάνουν την ευρύτερη δυνατή ευχέρεια περιορισμών. Οι βίαιες διαδηλώσεις νομίμως επιφέρουν (ποινικές, αστικές και διοικητικές) συνέπειες για τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες των επεισοδίων, τηρουμένης της αρχής της αναλογικότητας. Οι αρχές υπέχουν θετική υποχρέωση να προστατεύουν τους διαδηλωτές από τους αντιδιαδηλωτές.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required