26 Σεπ 2020

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους βρίσκονται σε κατάσταση επισφαλούς λειτουργίας

Δελτίο Τύπου εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων στα Γ.Α.Κ., εξηγώντας τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει. Μεταξύ αυτών και το Ιστορικό Αρχείο Σάμου.


Στο δελτίο αναφέρονται τα εξής: 


«Το Σωματείο Εργαζομένων στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Σ.Ε.Γ.Α.Κ.) επιθυμεί να ενημερώσει για την πραγματικά δεινή θέση, στην οποία βρίσκονται, στο σύνολό τους, οι Υπηρεσίες των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.). 


Η παντελής αδυναμία εκτέλεσης προμηθειών από τον ετήσιο προϋπολογισμό έχει ως αποτέλεσμα οι Υπηρεσίες μας να αδυνατούν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις και να κινδυνεύει η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων, του κοινού καθώς και η διατήρηση του πολύτιμου αρχειακού υλικού.


Δεν εκτελείται καμία υπηρεσία συντήρησης κτιρίων και υποδομών. Τα μέσα πυρασφάλειας, οι ηλεκτρικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις, οι υποδομές πληροφορικής δεν συντηρούνται. Ο εξοπλισμός διακίνησης και μεταφοράς του όγκου αρχείων καθώς και οι ανελκυστήρες που δεν λειτουργούν δυσχεραίνουν την πρόσβαση του κοινού, αλλά κυρίως καταπονούν αθροιστικά την υγεία του προσωπικού. 


Οι μεγάλοι όγκοι αρχείων, που πρέπει να προσκτηθούν από την Υπηρεσία, παραλαμβάνονται με προσωπική σωματική και οικονομική επιβάρυνση του προσωπικού, ενώ πολλά αρχεία παραλαμβάνονται από σοβαρά επιβαρυμένο υγειονομικό περιβάλλον με ποντίκια, έντομα και μούχλα ή μέσα από λύματα και αποθηκεύονται κατευθείαν στα Γ.Α.Κ., χωρίς τη δυνατότητα λήψης μέτρων για την αποφυγή υγειονομικής προσβολής του προσωπικού αλλά και του υπόλοιπου αρχειακού υλικού. 


Δεν εκτελείται καμία προμήθεια αναλωσίμων υλικών και εξοπλισμού, πετρελαίου θέρμανσης, υλικών καθαριότητας και ατομικής υγιεινής. 


Πολλές βασικές ανάγκες καλύπτονται, στο μέτρο του δυνατού, με προσωπικά έξοδα των συναδέλφων. Η τροπολογία του νόμου για τις προμήθειες (άρθρο 58, Ν. 4692/2020/ΦΕΚ Α, 111/12-06-2020), σύμφωνα με την οποία τη διενέργεια των προμηθειών των Υπηρεσιών των Γ.Α.Κ. αναλαμβάνει η αρμόδια δομή του Υ.ΠΑΙ.Θ. και η επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως στην Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ. στις 08 Ιουλίου 2020 δεν έχουν δώσει λύσεις. 


Οι συμβάσεις για την καθαριότητα και τη φύλαξη στην Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ. έχουν λήξει, ενώ οι Περιφερειακές Υπηρεσίες δεν είχαν ποτέ τη δυνατότητα να συνάψουν ανάλογες συμβάσεις. Στη συγκυρία της υγειονομικής κρίσης δεν μπορούν να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα μέσα υγιεινής (αντισηπτικά, μάσκες, γάντια), προκειμένου να λειτουργούν τα Γ.Α.Κ., όπως ορίζει η πρόσφατη υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 55339/08/09/20 η οποία περιλαμβάνει ειδικά μέτρα για τα Γ.Α.Κ., όπως ο ενδελεχής καθαρισμός των χώρων μελέτης, με σκοπό την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19. 


Τέλος, με την αδυναμία τήρησης των μέτρων που προκρίνει η Πολιτεία για την επιδημία παραβιάζεται το Άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα (Νόμος 4619/2019) - Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών. Ως εργαζόμενοι θα κινηθούμε με κάθε έννομο μέσο για να προασπίσουμε την υγεία και την ασφάλεια τόσο τη δική μας, όσο και των πολιτών, αλλά και να διασφαλίσουμε τη διατήρηση μίας μοναδικής περιουσίας, του αρχειακού πλούτου της χώρας.» 


Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου των Εργαζομένων στα Γ.Α.Κ. 


Η Πρόεδρος                                             Η Γραμματέας

 Ε. Μαμμά                                                    Ε. Αγγελίνα


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required