28 Σεπ 2020

Στάντζος προς Πρόεδρο του ΕΟΔΥ: "Ανεξήγητη και απαράδεκτη απαξίωση του Δήμου και των κατοίκων της Σάμου"

Επείγουσα επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα, η οποία κοινοποιήθηκε στα αρμόδια Υπουργεία, απέστειλε σήμερα ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, κ. Γιώργος Στάντζος,  στην οποία κάνει λόγο για απαξίωση του Δήμου Ανατολικής Σάμου και δι’ αυτού της τοπικής κοινωνίας, προσθέτοντας: «Είναι, για εμάς, και ανεξήγητη και απαράδεκτη, αλλά πολύ περισσότερο καθαρά αντιθεσμική».

 

Η επιστολή αναλυτικά:

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

Με τα ανωτέρω σχετικά έγγραφά μας, αποδέκτης των οποίων είστε και εσείς, προσπαθήσαμε να σας ευαισθητοποιήσουμε στις ειδικές συνθήκες που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός της πόλης της Σάμου και της Κοινότητας Βαθέος, (9.398 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 της ΕΛΣΤΑΤ), λόγω της εγγύτητας του ανοικτού, ουσιαστικά, Κ.Υ.Τ. Σάμου με την αστική περιοχή.

 

Σε αυτόν τον πληθυσμό, θα πρέπει να προστεθεί και ο πληθυσμός των 4.412 μεταναστών-προσφύγων, που «φιλοξενούνται», εντός και πέριξ του Κ.Υ.Τ. σε αυθαίρετα καταπατημένες ιδιωτικές και δημόσιες εκτάσεις καθώς και 300 περίπου που διαμένουν σε μισθωμένα καταλύματα εντός του οικιστικού ιστού.

 

Όπως είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε, λόγω της θέσεως σας, υπάρχει διασπορά του ιού μεταξύ του πληθυσμού των μεταναστών-προσφύγων, μια διασπορά που έχει αρχίσει και διαχέεται στην κοινότητα, είτε μέσω των «εθελοντών» των Μ.Κ.Ο. είτε μέσω των εργαζομένων, με οποιαδήποτε ιδιότητα στο Κ.Υ.Τ.

 

Παράλληλα η σε καθημερινή βάση αλληλεπίδραση των μεταναστών-προσφύγων με την τοπική αγορά για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, επιτείνει την γενική ανησυχία για την δημόσια υγεία.

 

Δεδομένου ότι ο αρχικός μας στόχος, αυτός της θωράκισης κατά του ιού και της διατήρησης μηδενικών κρουσμάτων μέχρι πολύ πρόσφατα δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί, και λαμβανομένου υπόψη ότι υπάρχει ένας πληθυσμός της τάξης των 14.110 ανθρώπων, μη συμπεριλαμβανομένων των ενστόλων, «εθελοντών» και του προσωπικού λοιπών κρατικών φορέων που εμπλέκονται με την ύπαρξη του Κ.Υ.Τ., η παντελής, εκ μέρους του Ε.Ο.Δ.Υ. απαξίωση του Δήμου Ανατολικής Σάμου και δι’ αυτού της τοπικής κοινωνίας είναι, για εμάς, και ανεξήγητη και απαράδεκτη, αλλά πολύ περισσότερο καθαρά αντιθεσμική.

 

Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει την ενίσχυση του μοναδικού κλιμακίου του Ε.Ο.Δ.Υ., δεδομένων και των εξαιρετικά περιορισμένων δυνατοτήτων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, καθώς και τον ορισμό σε τοπικό επίπεδο ενός συντονιστή εκ μέρους σας, ο οποίος θα αναλάβει το έργο του συντονισμού όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

 

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εισακουστεί, πολύ περισσότερο δε δεν έχουμε τύχει μιας, έστω τηλεφωνικής επικοινωνίας εκ μέρους των υπηρεσιών σας, σαν ένδειξη ότι τουλάχιστον λαμβάνετε υπόψη τις βάσιμες ανησυχίες μας, σχετικά με τη διασπορά του ιού και την ετοιμότητα για άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση, ώστε να αποτραπεί περαιτέρω διασπορά.

 

Θεωρούμε ότι ο χρόνος δεν είναι πλέον σύμμαχός μας στην κοινή προσπάθεια για την προστασία της δημόσιας υγείας και καλό θα ήταν, ειδικά στην περίπτωση της Σάμου, να εφαρμοστεί η ιπποκράτειος ρήση: «Ασφάλεια εστί το προνοείν και προλαμβάνειν. Το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required