12 Οκτ 2020

«Τα καΐκια που πληγώναμε» - Διαδικτυακή ημερίδα με συνδιοργάνωση του Δήμου Ανατολικής Σάμου

«Τα Καΐκια που Πληγώναμε», η έκθεση που φιλοξένησε το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο της Ύδρας από το Νοέμβριο 2019 έως τον Ιούνιο 2020,υπήρξε μια εικαστική προσπάθεια ευαισθητοποίησης, για τη διάσωση της γηγενούς «θαλασσινής αρχιτεκτονικής» όπου η τέχνη συμβιώνει με την εργασία και τη ζωή στη θάλασσα. Η έκθεση, μέσα από την παρουσία της σε 10 πόλεις και λιμάνια της Ελλάδας, και με τη συμμετοχή 150 καλλιτεχνών, επιδίωξε να κάνει ορατό το ζήτημα της «επιβεβλημένης λήθης», που προτάσσει η παράλογη καταστροφή των παραδοσιακών ξύλινων σκαφών στην Ελλάδα εδώ και τρεις δεκαετίες με αφορμή τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό της υπεραλίευσης. 

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, οι διοργανωτές φορείς της έκθεσης στην Ύδρα, το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας και ο Ορίζοντας Γεγονότων, μαζί με τον Δήμο Ανατολικής Σάμου και το νεότευκτο Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου, όπου την ερχόμενη άνοιξη θα φιλοξενηθεί η τελευταία μεγάλη παρουσίαση της έκθεσης, προκειμένου να αναδείξουν ακόμη περισσότερο τις συνέπειες της Ευρωπαϊκής οδηγίας, προπάντων όμως να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό, διοργανώνουν την Ημερίδα: 

«Προσπάθειες και Ιδέες για τη Διάσωση της Παραδοσιακής Ξυλοναυπηγικής»


Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και ώρα 18.15, στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας με ζωντανή προβολή webinar μέσω ZOOM και απαντήσεις στις γραπτές ερωτήσεις που θα δεχθούν οι ομιλητές.

Σύνδεσμος εισαγωγής:

https://us02web.zoom.us/j/81370136647


Στο πρόγραμμα της Ημερίδας περιλαμβάνονται εισηγήσεις από επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο, από το Υπουργείο Πολιτισμού, από Φορείς που προσπαθούν, όχι πλέον να αποτρέψουν το φαινόμενο, αλλά να περιορίσουν τις πολύ άσχημες συνέπειές του, και από τους επιμελητές της Έκθεσης.



 

Το πλήρες πρόγραμμα είναι το παρακάτω:

18.15-18.45 Χαιρετισμός και τοποθέτηση της Διευθύντριας του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου ΎδραςΝτίνας Αδαμοπούλου, Ιστορικού/Αρχειονόμου 

Θέμα:  «Το Χρονικό των Εναγώνιων Προσπαθειών του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου της Ύδρας (ΙΑΜΥ) για τη Διάσωση της Ναυπηγικής Παράδοσης


18.45-19.00 Βίλλυ Φωτοπούλου, Διευθύντρια ΥΠΠΟΑ/ΔΙΝΕΠΟΚ

Θέμα: «Η Πολιτισμική Αξία των Ξυλοναυπηγείων και των Ξύλινων Παραδοσιακών Καϊκιών»


19.00-19.15    Χαιρετισμός Δημάρχου Ανατολικής Σάμου Γεωργίου Στάντζου.

Θέμα: «Σάμος: Από την Παράδοση στη Σύγχρονη Πραγματικότητα. Η Διαχρονική Διάσταση του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου


19.15-19.30    Δημήτρης Τσίποτας, PhDBrunelUniversity, Λονδίνο, Συντηρητής Αρχαιοτήτων και έργων Τέχνης 

Θέμα:   «Η Διατήρηση των Κηρυγμένων Ξύλινων Σκαφών στην Ελλάδα. Η Περίπτωση του Ελένη Π


19.30-19.45 Κωνσταντίνος Δαμιανίδης, Δρ. Ιστορίας της Ναυπηγικής, Αρχιτέκτονας, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου

Θέμα:  «Προσπάθειες υποστήριξης της παραδοσιακής ξυλοναυπηγικής μέσα από τις δράσεις του νέου Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου στη Σάμου»


19.45-20.00 Κρίτων Αρσένης, Βουλευτής ΜΕΡΑ 25

Θέμα: «Χάνοντας τον Πολιτισμό μας Σκαρί Σκαρί»

20.00-20.15 Τζίμης Ευθυμίου, Εικαστικός καλλιτέχνης, Συντονιστής του Δικτύου Καλλιτεχνών Ορίζοντας Γεγονότων, Επιμελητής της Έκθεσης «ΤΑ ΚΑΪΚΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ»

Θέμα: «Στα Πόσα Βήματα Αρχίζει ένα Ταξίδι: Απολογισμός και Προοπτικές για τη Διάσωση των Ξύλινων Σκαφών»


20.15-20.30 Φαίη Τζανετουλάκου, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Μέλος του Προεδρείου του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς  Ένωσης Κριτικών Τέχνης (AICA), Επιμελήτρια της Έκθεσης «ΤΑ ΚΑΪΚΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ»

Θέμα:  «Η επανάχρηση της παράδοσης από τη σύγχρονη τέχνη» 


20.30-20.45    Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης, Ποιητής/ Συγγραφέας

Θέμα:  «Η Νότια Ζώνη/ Ένα Καΐκι στον Ωκεανό της Κουλτούρας


20.45-21.00    Ερωτήσεις 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required