16 Οκτ 2020

Εκπαίδευση Ομάδας αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σάμου, δείχνοντας έμπρακτα την ευαισθητοποίησή του σε ό,τι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, προέβη την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου, στην  ετήσια εκπαίδευση της ομάδας που έχει συγκροτήσει για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, στους λιμένες αρμοδιότητάς του, σε συνεργασία με την εξειδικευμένη Εταιρεία Αντιμετώπισης Ρυπάνσεων New Naval Ltd, με την οποία έχει συμβληθεί τα τελευταία χρόνια. Η εκπαίδευση περιελάμβανε θεωρητικό και πρακτικό μέρος, ενώ στα πλαίσια του δεύτερου εκτελέστηκε και Άσκηση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης. 



 Κατά τη διάρκεια της θεωρητικής εκπαιδεύσεως,   όπου τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας από τον COVID-19, παρουσιάστηκε μεταξύ των άλλων η οργάνωση του Δ.Λ.Τ. Σάμου για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης ειδικά από πετρελαιοειδή, ο αντιρρυπαντικός εξοπλισμός που έχει τοποθετήσει, όπως και οι διαδικασίες χρήσης αυτού. 

Στο πρακτικό μέρος, που έλαβε χώρα μετά το πέρας της θεωρητικής εκπαίδευσης, έγινε επίδειξη όλου του εξοπλισμού και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε άσκηση με χρήση πλωτού φράγματος και με την απαραίτητη επιχειρησιακά αγκυροβόλησή του. Το σενάριο της άσκησης που πραγματοποιήθηκε στον Λιμένα Σάμου προέβλεπε την εμφάνιση προσεγγίζουσας σε αυτόν ρύπανσης από πετρελαιοειδή απόβλητα. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ομάδα αντιρρύπανσης απαρτίζεται από εθελοντές, που νοιάζονται για το καλό του Νησιού.  

Στόχος της οργάνωσης του Δ.Λ.Τ. Σάμου, όπως ήδη προαναφέρθηκε, είναι η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ενός περιστατικού ρύπανσης, ειδικά διαρροής πετρελαιοειδούς, διότι όπως είναι ευνόητο, αν μια πετρελαιοκηλίδα εξαπλωθεί αφενός θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την οικονομική ζωή του τόπου μας, ακόμα και στις ζωές των κατοίκων του Νησιού γενικότερα. Το Δ.Λ.Τ. Σάμο και η πρόεδρός του, κα Μαρία Κονδύλη Πανουράκη ευχαρίστησαν θερμά όλους όσους συμμετείχαν στην εκπαίδευση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required