16 Νοε 2020

Εφημερίδα «Τα Νέα» - "Πιλότος" η Σάμος για τις νέες δομές στα νησιά

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της η πρώτη ελεγχόμενη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η  οποία αναφέρει πως η Σάμος αποτελεί "πιλότο" για τις νέες δομές στα νησιά.

 

Στην ελεγχόμενη δομή θα περιλαμβάνονται εκτός από το ΚΥΤ και τους χώρους φιλοξενίας, χώροι διοίκησης, ειδικοί χώροι για τα ασυνόδευτα ανήλικα, δομή για τις μονογονεϊκές οικογένειες, προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης, αλλά και ειδικός χώρος για τη διαχείριση έκτακτων περιστατικών υγειονομικής περίθαλψης.

 

Σύμφωνα με «Τα Νέα» το νέο ΚΥΤ θα περιέχει σύγχρονα μέσα επιτήρησης εισόδου-εξόδου, με έλεγχο εισερχόμενων. Ήδη, έχει παραληφθεί από το ΚΥΤ ο σχετικός εξοπλισμός και εκδίδονται οι πρώτες κάρτες για αιτούντες άσυλο αλλά και το προσωπικό. Στη συνέχεια, στόχος είναι να αποκτήσουν τις αντίστοιχες κάρτες και τα πιστοποιημένα μέλη των ΜΚΟ, που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Παράλληλα, θα υπάρξουν διπλές περιφράξεις τύπου ΝΑΤΟ, με δρόμο ανάμεσα και συστήματα ασφάλειας και πυρασφάλειας.


 



Αξίζει  να σημειωθεί πως μόλις πριν μερικές ημέρες ο Νότης Μηταράκης και η διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέγραψαν σύμβαση χρηματοδότης για την κατασκευή των  νέων κλειστών δομών στη Σάμο, Κω και Λέρο, με το ύψος της χρηματοδότης να ανέρχεται στα 121.374.372 ευρώ. Στο μεταξύ η λειτουργία των νέων δομών προϋποθέτει το κλείσιμο των ήδη υπαρχουσών στα νησιά, με την προτεραιότητα να δίνεται στη Σάμο και στη Λέρο, και αυτό είναι το βασικό αντικείμενο της Ομάδας Εργασίας, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνο Λογοθέτη. Στόχος είναι ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να γίνει ομαλά και άμεσα το κλείσιμο των υφιστάμενων Κέντρων Υποδοχής και ταυτόχρονα να ξεκινήσει η λειτουργία των νέων κλειστών δομών Σάμου και Λέρου.



 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required