12 Νοε 2020

Την αποκατάσταση των ζημιών στα σχολεία ζητά ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου

Τον έλεγχο και την αποκατάσταση των υλικών ζημιών που έχουν υποστεί τα σχολεία του Δήμου, ώστε να καταστεί εφικτή η ασφαλής, ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της εκπαιδευτικής κοινότητας ζητά με επιστολή του προς τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου.

 

Στην επιστολή του ο κ. Στάντζος αναφέρει:

Ο καταστροφικός σεισμός της 30ης/10/2020 που έπληξε το Δήμο μας, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε οικίες, (μέχρι 09-10-2020, από τα 2.006 κτήρια που είχαν ελεγχθεί σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, 1.162 είχαν κριθεί μη κατοικήσιμα), επιχειρήσεις αλλά και στα σχολικά κτήρια.

Μετά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο που διενεργήθηκε από τους μηχανικούς των «Κτιριακών Υποδομών Α.Ε.», μας κοινοποιήθηκε κατάλογος καταλληλότητας των σχολείων, (αυτοψία μετά το σεισμό) και με το ανωτέρω (2) σχετικό, μας διαβιβάστηκε μέρος των εκθέσεων της μετασεισμικής αυτοψίας.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες εκθέσεις, από τις τριάντα έξι, (36) σχολικές δομές του Δήμου Ανατολικής Σάμου που ελέγχθηκαν:

ü δώδεκα, (12), ανήκουν στην κατηγορία Α,

ü επτά, (7), στην κατηγορία Β,

ü τέσσερα, (4), στην κατηγορία Γ,

ü τέσσερα, (4 ), στην κατηγορία Δ,

ü ένα, (1), στην κατηγορία Ε,

ü επτά, (7), σε μεικτές κατηγορίες κυμαινόμενες από Α έως Δ,

Επισημαίνεται ότι το Δημοτικό Σχολείο Κοινότητας Βαθέος, δεν έχει ακόμη κατηγοριοποιηθεί, λόγω επικινδυνότητας στην ευρύτερη περιοχή πρόσβασης προς αυτό.

Είναι προφανές, από τα ανωτέρω παρατιθέμενα στοιχεία, ως έχουν αυτά διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, ότι τόσο η έκταση, όσο και η σοβαρότητα των ζημιών που έχει προκληθεί στο σύνολο των σχολείων του Δήμου, είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, και τα Τεχνικά Συνεργεία, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες αποκατάστασης των ζημιών αυτών, τόσο λόγω:

Ø της υποστελέχωσής τους,

Ø της έλλειψης συγκεκριμένων και απαραίτητων ειδικοτήτων για την εκτέλεση των επιβεβλημένων εργασιών,

Ø της έλλειψης της απαραίτητης τεχνογνωσίας για την διενέργεια και επίβλεψη των απαιτούμενων εργασιών αποκατάστασης των υλικών ζημιών των σχολείων του Δήμου μας.

Ειδικότερα, παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε τη δυνατότητα και το πλαίσιο βάσει του οποίου είναι δυνατό να αναληφθούν εκ μέρους σας όλων των διαδικασιών περαιτέρω ελέγχου και αποκατάστασης των σχολικών κτηρίων που ανήκουν στις κατηγορίες Γ, Δ και Ε (Ακατάλληλο), καθώς και να μας γνωρίσετε την αναγκαιότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής αντισεισμικού ελέγχου για τα σχολικά κτήρια των κατηγοριών Α και Β, (Κατάλληλο), προκειμένου να δοθούν με ασφάλεια προς χρήση δεδομένου ότι σχολικές μονάδες μεγάλης δυναμικότητας παρουσιάζουν βάσει των αυτοψιών μετασεισμικού ελέγχου βλάβες διαφορετικού κατά περίπτωση εύρους. Η συγκεκριμένη παράμετρος θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας, δεδομένης της μετασεισμικής ακολουθίας, η οποία είναι και συνεχής και σημαντική από άποψη μεγέθους των δονήσεων.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε εν μέσω του εκπαιδευτικού έτους, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, προκειμένου με άμεσα και αποτελεσματικότητα να προχωρήσει το έργο του ελέγχου και της αποκατάστασης των εκτεταμένων υλικών ζημιών που έχουν υποστεί τα σχολεία του Δήμου μας, ώστε να καταστεί εφικτή η ασφαλής, ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της εκπαιδευτικής κοινότητας.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required