29 Δεκ 2020

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την παρέμβασή της στη συζήτηση για την κυκλική οικονομία

Δελτίο τύπου για την παρέμβασή της στη συζήτηση για την κυκλική οικονομία και τις ερωτήσεις της προς τη δημοτική αρχή, εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου.

Το Δελτίο Τύπου αναφέρει:

Η αναμφισβήτητη ανάγκη για τη προστασία του Περιβάλλοντος για την οποία το λαϊκό κίνημα έχει συγκρουστεί αμέτρητες φορές με τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, δεν μπορεί να υπηρετηθεί από αυτούς που βρωμίζουν και βιάζουν το περιβάλλον στο κυνήγι του κέρδους, τόνισε εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης ο επικεφαλής της, Κώστας Τζίχας, μιλώντας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τη «κυκλική οικονομία», την Τετάρτη 22 -12-2020. 

Το Περιβάλλον και η προστασία του – συνέχισε – δεν είναι κάτι ουδέτερο και πάνω από τα συμφέροντα που κυριαρχούν. Στις σημερινές συνθήκες με τον άναρχο τρόπο της καπιταλιστικής παραγωγής με κριτήριο τα κέρδη των λίγων, όλες οι ρυθμίσεις που γίνονται και τα μέτρα που παίρνονται για την υποτιθέμενη προστασία του είναι προσχηματικές και τελικά καταλήγουν στα αντίθετα αποτελέσματα. 

Η λεγόμενη «κυκλική οικονομία» που αποτελεί τη νέα στρατηγική της Ε.Ε και των μονοπωλιακών ομίλων που την πατρονάρουν, δεν εκφράζει τίποτα άλλο από την ανάγκη των μονοπωλίων να επενδύσουν στο νέο κερδοφόρο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) , των νέων ειδικών καλλιεργειών , στην εκμετάλλευση της βιομάζας κλπ., αφήνοντας πίσω τους κυριολεκτικά «καμένη γή». 

Σ’ αυτή τη κατεύθυνση κινήθηκε όλο αυτό το διάστημα και με αφορμή τη πανδημία και τον εγκλεισμό, η κυβέρνηση της ΝΔ. Νομοθετώντας ασταμάτητα σε δυο κατευθύνσεις: Στη διασφάλιση ελκτικών όρων για νέες επενδύσεις , καταρρίπτοντας οποιεσδήποτε ασφαλιστικές δικλείδες υπήρχαν προκειμένου να διευκολυνθεί το κεφάλαιο και στη ψήφιση μιας σειράς νομοθετικών τερατουργημάτων που διαλύουν την όποια προστασία των εργαζομένων, υποβιβάζουν τους μισθούς στα όρια της εξαθλίωσης (τελευταίο επίτευγμα τα 200 ευρώ μισθό), καταργούν στην ουσία τα συνδικάτα και τη δράση τους , βάζει στο «γύψο» ακόμη και το δικαίωμα στις λαϊκές συγκεντρώσεις και τη διαμαρτυρία. 

Στα πλαίσια αυτά έφερε και ψήφισε ένα νέο νόμο – κράχτη των μονοπωλίων, που θα κάνουν τη χώρα και το φυσικό της περιβάλλον «γης Μαδιάμ» 

Αποψιλώνονται δάση και βουνοκορφές για να μπουν ανεμογεννήτριες, ερημώνονται χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων για να μπουν συλλέκτες ηλιακής ενέργειας, μέχρι και τον θαλάσσιο κυματισμό ετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν με ανάλογες εγκαταστάσεις σε ακτές και βραχονησίδες. 

Και όλα αυτά, για ποιό σκοπό; Την ίδια ώρα τα λαϊκά νοικοκυριά βιώνουν την ενεργειακή φτώχια, είναι όμηροι των εταιριών παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος, μένουν πολλά απ’ αυτά καθημερινά χωρίς ρεύμα , ενώ από την άλλη τα κέρδη εκτινάσσονται. 

Το τι σημαίνουν όλα αυτά για τη Σάμο θα το δούμε μάλλον πολύ σύντομα, υπογράμμισε. Μια ιδέα μας δίνουν τόσο οι προεκλογικές όσο και μετεκλογικές διακηρύξεις της δημοτικής αρχής για υποστήριξη και διευκόλυνση νέων επενδύσεων, με φαραωνικές ξενοδοχειακές μονάδες κ.ά. Διακηρύξεις που πήραν συγκεκριμένο περιεχόμενο στο 

πρόσφατο πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι παρατάξεις εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης, όπου ζητείται η κατάργηση του Ειδικού Χωροταξικού, δηλαδή η στοιχειώδης προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η εκπόνηση ενός «ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος» για τη Σάμο που θα εξασφαλίζει το επιχειρηματικό «πάρτι» 

Εμείς - κατέληξε - δεν αρνούμαστε την αξιοποίηση της τεχνολογίας που δίνει τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από φυσικές πηγές, στα πλαίσια ενός ορθολογικού μίγματος με τα συμβατικά καύσιμα. Αυτό όμως προϋποθέτει άλλο - ριζικά διαφορετικό - τρόπο παραγωγής και διανομής με κεντρικό σχεδιασμό που θα επιτρέπει την ορθή αξιοποίησή τους και με αποκλειστικό κριτήριο , όχι τα κέρδη των λίγων αλλά, την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Προϋποθέτει ότι τα μέσα παραγωγής και συνολικά η οικονομία θα βρίσκεται στα χέρια του λαού και της δικής του εξουσίας. 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΠΕΥΚΩΝ ΣΤΗ ΖΩΟΔΟΧΟ ΠΗΓΗ 

Πιστεύουμε ότι θα σας είναι ήδη γνωστό το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στη περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής στη Βλαμαρή όπου μια ολόκληρη πλαγιά αποψιλώνεται από εκατοντάδες πεύκα και θάμνους αφήνοντας πίσω «κρανίου τόπο». 

Έκπληκτοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής προσπαθούν να βρουν εξηγήσεις με τίνος την άδεια γίνεται όλη αυτή η επιχείρηση , όταν είναι γνωστό ότι για να δοθεί άδεια -όχι κοπής αλλά - κλαδέματος ενός πεύκου που μπορεί να είναι επικίνδυνο για καλλιέργειες , σπίτια ακόμη και για ανθρώπινες ζωές χρειάζεται να περάσει η αίτηση από «σαράντα κύματα» πριν τελικά (τις περισσότερες φορές) απορριφθεί. 

Στη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα οι απαντήσεις από τους φερόμενους ως αιτούντες την κοπή των πεύκων , όπως το Ναυτικό Κλιμάκιο και ο Μητροπολίτης Σάμου μιλούν για μια δεκάδα πεύκων. Τα υπόλοιπα 200 και παραπάνω πως και από ποιόν και με τίνος τη άδεια κόπηκαν; 

Κύριε πρόεδρε, με την παρέμβασή μας αυτή ζητάμε από τη δημοτική αρχή να δεσμευθεί στο Δ.Σ ότι θα επιληφθεί του θέματος και θα ζητήσει επίσημα απαντήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες , θα ασκήσει τα νόμιμα όπου απαιτηθεί και θα ενημερώσει για όλα το λαό του δήμου μας. 

ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΛΥΜΑΤΩΝ. 

Με την αναφορά κατατέθηκε αίτημα κατοίκων Παλαιοκάστρου με 21 υπογραφές, σχετικά με το πρόβλημα του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού του χωριού, που αποτελεί πηγή μόλυνσης και κινδύνων για τη δημόσια υγεία. 

Για τις παρεμβάσεις αυτές ζητήθηκε να δοθούν άμεσα απαντήσεις.

 

1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Με παρόμοιο άρθρο, κατηγορήθηκε ο αείμνηστος δήμαρχος Καρλοβάσου Βαγγέλης Σιδηρουργός, διότι έκοψε μερικά πεύκα για την ανέγερση του κέντρου υγείας Καρλοβάσου. Όσα πεύκα και να κοπούν οικολογική καταστροφή σαν αυτή της λίμνης Αράλης που κατάφεραν οι Ρώσοι σύντροφοί σας δεν πρόκειτε να επέλθει στην Σάμο.Τελικά είστε υπέρ των ΑΠΕ ή πάτε ακόμα με το κάρβουνο;;.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required