7 Δεκ 2020

Αντίστροφη μέτρηση για το εμβόλιο κορωνοϊού – Ο σχεδιασμός για Σάμο, Ικαρία και Φούρνους

Στην τελική ευθεία προετοιμασίας για το εμβόλιο κορωνοϊού, απ’ ότι όλα δείχνουν, έχει μπει και η χώρα μας (στην Μεγάλη Βρετανία ξεκινούν οι εμβολιασμοί αύριο Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου). Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Στέλιου Πέτσα και η πρόσφατη τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, προχθές Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, δίνουν τις πρώτες πληροφορίες για τον τρόπο που θα οργανωθούν οι εμβολιασμοί στον πληθυσμό.

Ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός (έχει υπάρξει αρκετή συζήτηση στο διαδίκτυο γύρω από το θέμα) και θα πραγματοποιείται δωρεάν.

Η προμήθεια των εμβολίων θα γίνει βάσει των συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες και τα εμβόλια θα ξεκινήσουν σταδιακά να φτάνουν στις αρχές του 2021. Συνολικά, η ΕΕ θα προμηθευτεί 1,1 δισ. δόσεις και στην Ελλάδα αντιστοιχούν 25 εκατομμύρια, διατηρώντας το δικαίωμα να ζητήσει και περισσότερα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρείες Pfizer/BioΝΤech, Astra Zeneca, Sanofi και Johnson & Johnson, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλες εταιρείες. Συμφωνία προαγοράς έχει υπογραφεί με τις δύο πρώτες, καθώς η αποτελεσματικότητα του πειραματικού τους εμβολίου ανέρχεται στο 90%.

Στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία των υποδομών για τη μεταφορά, τη διανομή και την αποθήκευση των δόσεων. Δεδομένου πως τα εμβόλια θα γίνονται σε δύο δόσεις, γίνεται αντιληπτό πως ουσιαστικά η Ελλάδα προμηθεύεται 12,5 εκατομμύρια τεμάχια, δηλαδή έναν αριθμό ικανό να καλύψει πλήρως τον πληθυσμό της, αλλά και να διαθέτει επαρκές απόθεμα για να καλύψει πιθανές απώλειες ή ελαττώματα.

Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό


Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η προετοιμασία για την παραλαβή, αποθήκευση και διανομή των εμβολίων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες για τον εμβολιασμό τους στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργούν στην Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο προγραμματισμός αυτός πρέπει να αποτελέσει την απόλυτη προτεραιότητα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης». Τόνισε, επίσης, ότι στο διάστημα αυτό το Υπουργείο Υγείας πρέπει παράλληλα να εξακολουθήσει να είναι επικεντρωμένο στη λειτουργία του Συστήματος Υγείας, αφού η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά απολύτως χαλάρωση. Επίσης, τονίστηκε ότι είναι απαραίτητη η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην επιστήμη και να πειστούν όσοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ασφάλεια του εμβολίου. Επισημάνθηκε δε ότι κρίσιμη σε αυτό τον τομέα θα είναι η συμβολή της ιατρικής κοινότητας. Η σύσκεψη προετοιμασίας θα πραγματοποιείται σε τακτική βάση προκειμένου όλα να είναι έτοιμα και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός αμέσως μετά την παραλαβή των εμβολίων που, με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται εντός του Ιανουαρίου.



Ο σχεδιασμός για Σάμο, Ικαρία & Φούρνους

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και με τις αρχικές οδηγίες που έχουν δοθεί, όσον αφορά τη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους, θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα στην πρωτεύουσα (πιθανότερο να γίνονται στο Νοσοκομείο Σάμου αλλά ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί) και σίγουρα στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου. Στην Ικαρία οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν στο Νοσοκομείο στον Άγιο κήρυκο και στο Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο ενώ ένα κέντρο εμβολιασμού, λόγω και του μικρότερου πληθυσμού, θα υπάρξει στους Φούρνους. Όπως μας εξήγησε ο κοινός διοικητής των Νοσοκομείων Σάμου-Ικαρίας, κ. Νίκος Στεφανής, θα εμβολιάζονται 40 άτομα ανά βάρδια. Η όλη διαδικασία, όσον αφορά το ποιοι θα εμβολιάζονται θα αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (διαδικασία με τη χρήση του ΑΜΚΑ κάθε πολίτη), όσον αφορά το θέμα της προτεραιότητας. Οι ηλικιωμένοι, οι τρόφιμοι γηροκομείων και το υγειονομικό προσωπικό αποτελούν τις πρώτες ομάδες πληθυσμού που θα προηγηθούν. Θα υπάρξει σίγουρα προσθήκη προσωπικού για τις ανάγκες του εμβολιασμού με επιπλέον προσλήψεις συμβάσεων εργασίας επισκεπτών υγείας. Αναμένονται περισσότερες διευκρινίσεις τις επόμενες ημέρες. Το «Σαμιακόν Βήμα» θα σας κρατά συνεχώς ενήμερους για τις εξελίξεις.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required