21 Δεκ 2020

Η "Συμπαράταξη Πολιτών" για τον προϋπολογισμό: «Μια περιφερειακή αρχή κατώτερη των περιστάσεων»

Δελτίο Τύπου, μετά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου εξέδωσε η παράταξη "Συμπαράταξη Πολιτών του Βόρειου Αιγαίου". «Η συζήτηση του προϋπολογισμού, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, είναι η κορυφαία ετήσια διαδικασία, αφού αποτυπώνει τη πολιτική της όποιας αρχής, απέναντι στα προβλήματα που βιώνει ο τόπος. Σε εθνικό επίπεδο, η πολιτική αυτή αφορά τόσο στα έσοδα του προϋπολογισμού και ειδικά το ποιες κοινωνικές ομάδες θα σηκώσουν τα βάρη, όσο και στο σκέλος των δαπανών σε ό,τι αφορά στη δρομολόγηση δράσεων για επίλυση των προβλημάτων.


Στην αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα στην περιφερειακή, τα έσοδα καθορίζονται κατά 95% από τη Κυβέρνηση, επομένως η όποια κριτική οφείλει να γίνει προς αυτή τη κατεύθυνση. Είναι γεγονός ότι από την αρχή της οικονομικής κρίσης και την επιβολή των μνημονίων, οι κρατικές επιχορηγήσεις μειώθηκαν δραματικά, λόγω των γενικότερων περικοπών. Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι τώρα, που δεν βρισκόμαστε πλέον υπό καθεστώς μνημονίων, θα υπήρχε μια κίνηση για κάλυψη αυτών των απωλειών, η Κυβέρνηση ψήφισε τη μείωση της συνολικής επιχορήγησης προς την αυτοδιοίκησης, αν και οι φόροι, πάνω στους οποίους υπολογίζονται οι πόροι της αυτοδιοίκησης, αναμένεται να αυξηθούν. Επομένως, το πολιτικό πρόβλημα παραμένει και είναι θέμα της ΕΝΠΕ, του συνδικαλιστικού σώματος των Περιφερειών, να αντιδράσει.

Ειδικά, με δεδομένο τα πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα του Β. Αιγαίου που σ’ αυτά ήρθε να προστεθεί πρόσφατα ο σεισμός της Σάμου, θα περίμενε κάποιος να υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση. Δυστυχώς όχι. Και αν αυτή είναι η προσέγγιση της Κυβέρνησης, ποια είναι η αντίδραση των δικών μας αυτοδιοικητικών; Η σιωπή, ώστε να μην διαταραχθούν οι σχέσεις, αφού βρίσκονται στον ίδιο πολιτικό χώρο ακολουθώντας την τακτική του ότι μας δώσουν με έκτακτες επιχορηγήσεις καλό είναι. Το γνωστό πελατειακό κράτος σε πλήρη ανάπτυξη.

Επομένως μείναμε να συζητάμε για το πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα όσα είναι διαθέσιμα. Όχι ότι αυτά είναι λίγα και αν αξιοποιηθούν σωστά θα αφήσουν αποτελέσματα.

Ομως πάνω σε ποιο σχέδιο; Σε κανένα, αφού 16 μήνες μετά την ανάληψη της περιφέρειας δεν υπάρχει αναπτυξιακό σχέδιο σε κανέναν τομέα, με εξαίρεση αυτό του πολιτισμού, με τις όποιες αδυναμίες του. Το χειρότερο είναι ότι κανείς στη περιφερειακή αρχή δεν αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα αυτή.

Πως θα μπορούσε κανείς να φανταστεί τη διαδικασία συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή να περιορίζεται μόνο επί των αριθμών και όχι επί των πολιτικών; Τους Υπουργούς να MHN καταθέτουν τη πολιτική τους και να MHN υπερασπίζονται τις επιλογές τους; Και φαντάζεται κανείς τους επικεφαλής των κομμάτων και τους βουλευτές να μην συζητούν επί της πορείας της χώρας εφ’ όλης της ύλης ή κατά πόσο η προτεινόμενη πολιτική που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό αντιμετωπίζει ή όχι τα προβλήματα;

Στη δική μας περίπτωση όμως, αυτό έγινε. Οι αντιπερφερειάρχες έμειναν σιωπηλοί παρά το γεγονός ότι ζητήσαμε τις προτάσεις τους. Κανένα θέμα πολιτικής της Περιφέρειας δεν επετράπη από τον Πρόεδρο να συζητηθεί με την αιτιολογία ότι οτιδήποτε άλλο είναι εκτός θέματος!!!

Κατά συνέπεια δεν μάθαμε τι σκέφτεται η Περιφερειακή Αρχή να υλοποιήσει:

- στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, που αποτελεί κρίσιμο αντικείμενο, ειδικά την τρέχουσα περίοδο, λόγω πανδημίας. Οι κινήσεις της Περιφερειακής Αρχής μέχρι σήμερα γίνονται αν και εφόσον κάποιος κυβερνητικός παράγοντας αποφασίσει να δώσει κάποια χρήματα, όπως έχει συμβεί με τον κ. Μηταράκη για να στελεχωθούν τα ιατρεία των ΚΥΤ.

- στον τομέα της Κοινωνικής Μέριμνας με το πρόβλημα της ανεργίας και της φτώχειας να βρίσκεται σε έξαρση και λόγω πανδημίας, ενώ οι ομάδες πληθυσμού με ειδικά προβλήματα επιβιώνουν χωρίς καμιά παρέμβαση από τη Περιφέρεια.

- στον αγροτικό τομέα που απασχολεί περίπου το 12% του πληθυσμού των νησιών μας. Η περιφέρεια συνεχίζει να εξαντλεί τη δράση της στις εκθέσεις και σε κάποιες ασύνδετες δράσεις από χρηματοδοτικά εργαλεία, χωρίς κάποιο σχέδιο στο οποίο να εμπλέκονται οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, όπως είχαμε συζητήσει πριν ένα χρόνο χωρίς όμως να δοθεί συνέχεια από τότε.

- στον τομέα της επιχειρηματικότητας, όπου επιχειρήσεις κάθε κλάδου θα κλείσουν και ο «καυγάς» εστιάζεται στο εύρος των επιδοτήσεων που θα δοθούν από το ΕΣΠΑ και πόσους θα καλύψουν, όχι στον σχεδιασμό του αύριο, αφού αποδεδειγμένα το πρόβλημα των επιχειρήσεων μας βρίσκεται στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα τους.

- στον τομέα δια βίου εκπαίδευσης, παρά το γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους χρειάζεται επειγόντως κατάρτιση.

- στον τομέα της πολιτικής προστασίας, το θέμα της πρόληψης μέσα από μια διαφορετική διαχείριση και προστασία του μοναδικού μας περιβάλλοντος ούτε που απασχολεί τη περιφερειακή αρχή. Ενώ σε ό,τι αφορά στον σεισμό της Σάμου, γίνεται προφανές ότι κινούμαστε χωρίς σχέδιο, καθώς και ότι θα αρκεστούμε σε ό,τι η κυβέρνηση αποφασίσει να δώσει μέσα από προσωπικές παρεμβάσεις. Και ας είναι ξεκάθαρο ότι στη Σάμος οι πληγές είναι πολλές και χωρίς ειδικό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, το πρόβλημα θα διαιωνιστεί.

Όλα τα παραπάνω απαιτούν επειγόντως στελέχωση των υπηρεσιών. Και σ’ αυτό τον τομέα οι κυβερνητικές προθέσεις είναι γνωστές, ενώ οι κινήσεις της περιφερειακής αρχής περιορίζονται στη διαβίβαση αιτημάτων και όχι σε κινήσεις διεκδίκησης.

Και βέβαια η «καραμέλα» σε κάθε παρέμβαση μας από πλευράς της ΠΑ: «Είστε αρνητικοί σε όλα και δεν έχετε προτάσεις». Παρόλο που είναι γνωστό ότι η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ είναι η μόνη παράταξη που μπορεί να κατηγορηθεί για το αντίθετο, δηλαδή για την «υπερπαραγωγή» προτάσεων, που όμως απορρίπτονται χωρίς συζήτηση ενώ κάποιες από αυτές ευτυχώς επανέρχονται αργότερα παραποιημένες ως ιδέες της περιφερειακής αρχής. Πολλές από αυτές έχουν δει το φως της ενημερότητας και βρίσκονται αναρτημένες στο διαδίκτυο (www.symparataxi-politon.gr και ioannispilanis.blogspot.gr) για όποιον θα ήθελε να τις διαβάσει ακόμα και σήμερα. Και βέβαια οι προτάσεις μας έχουν ιδεολογικό πρόσημο, το συμφέρον των πολλών, το οποίο και υπερασπιζόμαστε. Δεν είμαστε πολιτικά ασπόνδυλοι με μοναδικό ενδιαφέρον τη συμμετοχή μας στο τραπέζι της εξουσίας.

Αντίθετα δεν θα βρει κανείς πουθενά το σχέδιο της περιφερειακής αρχής. Μιας περιφερειακής αρχής που επιβεβαιώνει καθημερινά αυτό που λένε οι πολίτες των νησιών: Ανύπαρκτη.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required