18 Ιαν 2021

Έσπασε ρεκόρ το τσουνάμι της Σάμου - Το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο τα τελευταία 65 χρόνια!

Το μεγαλύτερο τσουνάμι που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή της Μεσογείου τα τελευταία 65 χρόνια ήταν το παλιρροϊκό κύμα που «χτύπησε» τη Σάμο μετά τον ισχυρό σεισμό των 7 ρίχτερ στις 30 Οκτωβρίου του 2020.


Όπως προκύπτει από επιστημονική έρευνα που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, το μέγιστο ύψος του τσουνάμι στο νησί ξεπέρασε τα τρία μέτρα ενώ στο Βαθύ το κύμα κατέκλυσε μια περιοχή μήκους δύο χιλιομέτρων και βάθους μεγαλύτερου των 100 μέτρων. 


Λόγω της σπανιότητας του φαινομένου στη Μεσόγειο, το τσουνάμι της Σάμου έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.


Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα» η ανύψωση του εδάφους κατά 15-25 εκατοστά από τον Βορρά έως τον Νότο, προστάτευσε το νησί και μετρίασε την επίδραση του κύματος.

 

«Το μεγαλύτερο ύψος του τσουνάμι που παρατηρήθηκε στη Σάμο ήταν 3,35 μέτρα και κατεγράφη στο βόρειο τμήμα του νησιού και συγκεκριμένα στο βόρειο τμήμα του νησιού, στον Άγιο Νικόλαο, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο από το επίκεντρο των 7 ρίχτερ», λέει στα «ΝΕΑ» ο δρ. Παπαδόπουλος, και πρόσθεσε πως χρειάστηκαν μόλις 4 λεπτά για να σχηματιστεί.

 

Όσον αφορά την περιοχή του Βαθέος το κύμα έφτασε σε μέγιστο ύψος τα 2 μέτρα και προχώρησε στην ακτή σε βάθος 100-110 μέτρων. Σύμφωνα με τον δρ Παπαδόπουλο το πρώτο κύμα έφτασε στις 14.04 δηλαδή 13 λεπτά μετά τον σεισμό και είχε ύψος περίπου 1,5 μέτρο και 25 λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση έφτασε το δεύτερο ύψους 2 μέτρων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required