4 Ιαν 2021

Δρομολογούνται λύσεις για την επιστροφή της Σάμου στην κανονικότητα

Μετά τα μέσα του Γενάρη αναμένεται να συσταθεί και να λειτουργήσει το γραφείο της ΔΑΕΦΚ (Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών)  στη Σάμο. Με την έναρξη της λειτουργίας του δυόμιση μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 30ης του Οκτώβρη αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως, ώστε τα δεκάδες εκατοντάδες κίτρινα κτίρια να αρχίσουν να ανακατασκευάζονται από τους ιδιοκτήτες τους.

Να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα περίπου 2000 σπίτια έχουν σηματοδοτηθεί με κίτρινο χρώμα ενώ άλλα 500 χαρακτηρίστηκαν κατεδαφιστέα. Χωρίς την αυτοψία και την έγκριση των μελετών από τους μηχανικούς της ΔΑΕΦΚ δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία εργασία, καθώς δεν θα μπορεί το κτίριο να αποχαρακτηριστεί. Για τον λόγο αυτό το συγκεκριμένο αίτημα της επίσπευσης των διαδικασιών εγκατάστασης των μηχανικών στη Σάμο είναι τι κυρίαρχο στην εβδομαδιαία τηλεδιάσκεψη των φορέων με τον ΓΓ, του Υπουργείο Οικονομικών και υπεύθυνο συντονιστή για τη Σάμο Χρήστο Τριαντόπουλο. 

Όσον αφορά τις πληγείσες επιχειρήσεις έχουν ελεγχθεί και αποσταλεί 84 φάκελοι στο Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να δοθεί άμεσα η προκαταβολή του 20% σύμφωνα με τη σχετική δέσμευση του κ. Τριαντόπουλου και να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών. Υπολείπονται ακόμη περισσότερες από 300 επιχειρήσεις από όλη τη Σάμο .

Οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου αντίστοιχα έχουν καταβάλλει τα πρώτα 600 ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ελέγχου των ζημιών που έχουν δηλωθεί σε οικοσκευές, ώστε η καταβολή των αποζημιώσεων να εγκριθεί ως τα τέλη του Γενάρη, Ωστόσο οι Δήμοι έχουν ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση, καθώς οι 500.000 ευρώ που δόθηκαν αρχικά δεν επαρκούν για την κάλυψη όλων των αναγκών. Τέλος στα ξενοδοχεία του νησιού παραμένει ένας μικρός αριθμός κατοίκων, ενώ έχει αρχίσει η διαδικασία εξεύρεσης σπιτιών προς ενοικίαση μετά την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ. Εξάλλου ελάχιστοι κάτοικοι ορεινών χωριών που δε θέλουν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους έχουν επιλέξει να μένουν σε κοντέινερ .

Πηγή: ΕΡΤ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required