13 Φεβ 2021

Σε ετοιμότητα για τη "Μήδεια" - Οδηγίες προς τους κατοίκους του Βορείου Αιγαίου

Συνεδρίασε εκτάκτως με τηλεδιάσκεψη, με εντολή του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων και υπό το Συντονισμό του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη, Παναγιώτη Κουφέλου. 

Στόχος της έκτακτης σύσκεψης ήταν ο έλεγχος και καλύτερος συντονισμός όλων, ανθρώπινου δυναμικού και μηχανημάτων που λαμβάνουν μέρος στην Πολιτική Προστασία , εν όψει της επικείμενης κακοκαιρίας υπό την ονομασία «ΜΗΔΕΙΑ», που αναμένεται να πλήξει και το Βόρειο Αιγαίο. 

Τα νησιά της Περιφέρειας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ε.Μ.Υ., αναμένεται να έρθουν αντιμέτωπες από το μεσημέρι της Κυριακής, με ακραία φαινόμενα, πιθανόν πλημμυρικά, θυελλώδεις ανέμους και χιονοπτώσεις, γι’ αυτό και έχουν ενεργοποιηθεί τα δύο σχέδια ΒΟΡΕΑΣ και ΔΑΡΔΑΝΟΣ. 

Ο Περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης ζητά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς «να εφαρμόσουν το τρίπτυχο Ετοιμότητα, Επαγρύπνηση, Συνεργασία και καλεί τους κατοίκους των νήσων να τηρούν πιστά τις οδηγίες Πολιτικής Προστασίας και τις οδηγίες που ενδεχομένως θα τους δίδονται, καθ’ όλη τη διάρκεια των ακραίων φαινομένων. Ευχή όλων μας είναι να περάσει η κακοκαιρία ,όσο το δυνατόν ανώδυνα από το Βόρειο Αιγαίο», τόνισε. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Π.Β.Α. Απόστολος Αλατζάς, ο Συντονιστής Περιφ. Β. Αιγαίου Παπαϊωάννου Λευτέρης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Μυτιλήνης Φραντζέσκος Μιχάλης , ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Λέσβου Αξής Ανδρέας, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Π.Β.Α. Ντουρουντούς  Ελευθέριος, ο Γενικός Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Π. Β.Α. Αρχιπύραρχος Μπόκας Χριστόφορος, Ο Αστυνομικός Διευθυντής Λέσβου Βαζούρας Ηλίας, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λέσβου Κυπριωτέλλης Παναγιώτης, ο Αερολιμενάρχης κ. Λιμτσούλης, εκ μέρους των Εθελοντών ο κ. Αδαμάντιος Ζυγομαλάς, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Π.Β.Α. Μαλλιαρός Δημήτριος, η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Β.Α. Κουρουγένη Αφροδίτη, η υπεύθυνη Μηχανημάτων Σαραντινού Αγγελική ο κ. Γιώργος Αλεξίου από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης.

Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου: Να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις

Με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να εκδηλωθούν τις προσεχείς ημέρες σε διαφορές περιοχές, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν. 

Παράλληλα υπενθυμίζονται χρήσιμες συμβουλές για ανάλογες καταστάσεις και ειδικότερα: 

Οι οδηγοί: 

• Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου αν πρόκειται να μετακινηθούν. 

• Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες. 

• Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.). 

• Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας. 

• Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους. 

• Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα. 

• Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια. 

• Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν. 

• Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα. 

• Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς. 

• Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους. 

• Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι. 

• Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους. 

• Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο. 

- Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά τους: 

• Να μην προσπαθήσουν να «γκαζώσουν» για να απεγκλωβιστούν, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία. 

• Να μετακινήσουν δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξουν το χιόνι από τους τροχούς. 

• Να ειδοποιήσουν αμέσως τις αστυνομικές Αρχές. 

• Να παραμείνουν στο αυτοκίνητό τους και να ανάβουν τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ελέγχοντας ώστε η εξάτμιση να είναι καθαρή από χιόνια. 

Οι πεζοί: 

• Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι. 

• Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν. 

• Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

• Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός. 

Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες για την οδική ασφάλεια λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. 

Επιπλέον, οποιοσδήποτε πολίτης θελήσει να εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό και χρειαστεί βοήθεια για να μεταβεί σε εμβολιαστικό κέντρο, καθώς επίσης και οποιοσδήποτε πολίτης χρειαστεί βοήθεια για να μεταβεί σε νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο (π.χ. νεφροπαθείς για αιμοκάθαρση κ.λπ.), μπορεί να καλέσει στο 100, ώστε οι Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου να συνδράμουν στην ασφαλή μετακίνησή του. 

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο και συστήνει στους πολίτες να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required