19 Φεβ 2021

Κατέθεσαν στον ΟΑΕΔ υπόμνημα με τα αιτήματα των εργαζομένων του επισιτισμού - τουρισμού

Το υπόμνημα με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων του κλάδου κατατέθηκε σήμερα στον ΟΑΕΔ Σάμου, από το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία - Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται από τον κλάδο αυτή την περίοδο πανελλαδικά.

Εδώ και ένα χρόνο, αναφέρεται στο υπόμνημα, «χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου έχουμε καταδικαστεί να ζούμε στην ανεργία με το μηνιαίο επίδομα των 534 ευρώ, με το επίδομα ανεργίας που έχει ημερομηνία λήξης, ενώ ολόκληρες κατηγορίες έχουν εντελώς αποκλειστεί ακόμα και από τα πιο υποτυπώδη μέτρα: Εποχικοί εργαζόμενοι στον επισιτισμό, εργολαβικοί σε μεγάλα ξενοδοχεία, τουριστικοί συνοδοί και ξεναγοί».

Ρωτάμε, τονίζεται, «πώς είναι δυνατόν να ζούμε με ελάχιστα μηνιάτικα το χρόνο; Ζητάμε να διασφαλιστεί αξιοπρεπές εισόδημα χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση και προϋπόθεση για όλους τους εποχικά εργαζόμενους που όμως είναι άνεργοι.

Την ίδια στιγμή ζητάμε να καταβληθούν και όλες οι ασφαλιστικές μας εισφορές από το κράτος, αφού πανελλαδικά υπάρχουν 80.000 συνάδελφοι που είναι στον αέρα ως προς την ασφαλιστική τους κάλυψη. Κυρίως συνάδελφοι σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας που εντάχθηκαν με μονομερείς δηλώσεις σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας από τον Ιούνη μέχρι τον Οκτώβρη, αλλά και συνάδελφοι σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας».

Η παράταση, υπογραμμίζεται, «που έχει εξαγγελθεί για δύο επιπλέον μήνες σε όσους λήγει η επιδότησή τους και οι δύο μήνες έκτακτη επιδότηση σε μέρος όσων δεν επιδοτούνται καθόλου, είναι σταγόνες στον ωκεανό. Δε θέλουμε να γίνουμε μέρος αυτού του παζαρέματος, την ίδια στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει προνόμια στους μεγάλους επιχειρηματίες, όπως επιδοτήσεις μισθών, ασφαλιστικών εισφορών και επιδοτήσεις για να συνεχίσουν τις επενδύσεις τους, φοροαπαλλαγές κλπ.

Την ίδια στιγμή οι προβλέψεις για τη νέα τουριστική σεζόν δεν είναι ευοίωνες. Οι τουριστικοί όμιλοι και πρακτορεία κάνουν λόγο για καθυστέρηση έναρξης της σεζόν, αλλά και μείωση της κίνησης».

Άρα, προσθέτει το υπόμνημα, «πόσο πιο ρεαλιστικό είναι το αίτημά μας για επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ για όλους τους εποχικούς του τουρισμού χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις, μέχρι να ξεκινήσουμε τη δουλειά».

Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται, «ζητάμε και τα εξής μέτρα ανακούφισης:

  • Την απαγόρευση διακοπής του ρεύματος.

  • Την αναστολή πληρωμής των λογαριασμών.

  • Τη διαγραφή μέρους των χρεών που έχουν συσσωρευτεί.

  • Την απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους που είναι πάνω από το 50% των λογαριασμών».

Καταλήγοντας το σωματείο αναφέρει, «συνεχίζουμε τον αγώνα μας για το δίκιο του κλάδου μας, ενός κλάδου που "πλασάρεται" ως τη βαριά βιομηχανία της χώρας, μίας "βιομηχανίας" που τα γρανάζια τους δουλεύουν 7ήμερα, 10ωρα, χωρίς Κυριακή αργία, με μεγάλη εντατικοποίηση, ελαστικές μορφές απασχόλησης και μειωμένους μισθούς ειδικά από την κρίση του 2010 και μετά».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required