27 Φεβ 2021

Κορωνοϊός - Τι ισχύει για τη Σάμο που βρέθηκε στο «κόκκινο»

Τελικά, με τη σχετική καθυστέρηση (για να μην ξεχνούμε σε ποια χώρα ζούμε), εκδόθηκε το ΦΕΚ Β793/27-02-2021 που αφορά στα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00.


Η Σάμος βρίσκεται πλέον στο επίπεδο Β (Αυξημένου Κινδύνου) και δεν έχει προβλεφθεί καμία εξαίρεση, λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιούργησαν, τόσο η σεισμική δόνηση των 7 Ρίχτερ στις 30 Οκτωβρίου 2020 όσο και οι πλημμύρες που ακολούθησαν στις 2 Φεβρουαρίου 2021.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει στο νησί μας από τις 27.02.2021 και όχι από τη Δευτέρα 01.03 ως εξαίρεση (Άρθρο 14, παρ. 1) σελίδα 89.

Υπήρξε και η σχετική παραπληροφόρηση, μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα: https://covid19.gov.gr/covid-map/ όπου ενώ έχει σημειωθεί ότι τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από 27/02/2021 και ώρα 06:00 π.μ., ο χάρτης «επέμενε» να παρουσιάζει τη Σάμο στο επίπεδο Επιτήρησης Α.


Αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε ως βασικά μέτρα είναι τα εξής:




Ο περίφημος χάρτης που "επέμενε" να παρουσιάζει τη Σάμο στο επίπεδο Α (Επιτήρησης)


Aποστολή SMS στο 13033 με τους ισχύοντες 6 κωδικούς για τις μετακινήσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας 18:00-05:00 καθημερινά, συμπεριλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου.

Δια ζώσης εκπαίδευση για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια και σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση (τηλεκπαίδευση) για Λύκεια.

Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.

Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο της παράδοσης click away.

Στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία γίνεται με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού.

Δεν αναστέλλεται το λιανεμπόριο που αφορά εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών στα εξειδικευμένα καταστήματα (προφανείς οι λόγοι αφού βρισκόμαστε σε φάση συνεχών επισκευών από τις ζημιές του σεισμού).

Υπενθυμίζουμε τους 6 κωδικούς για την αποστολή sms στο 13033

Το SMS στο 13033 πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτίες μετακίνησης:

1 Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία

2 Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3 Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4 Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

5 Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6 Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου/ ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Μετά το SMS θα λαμβάνετε ως απάντηση:
Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Υπενθυμίζεται ότι η αποστολή SMS στο 13033 είναι δωρεάν. Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required