18 Φεβ 2021

Πέντε έθιμα της Αποκριάς των νησιών του Βορείου Αιγαίου στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO προτείνει η Περιφέρεια

Η Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ανέλαβε την πρωτοβουλία υποβολής πέντε προτάσεων που αφορούν τα έθιμα της Αποκριάς των νησιών του Βορείου Αιγαίου για την εγγραφή τους στο «Εθνικό Ευρετήριο 'Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς - 'Αυλων Πολιτιστικών Στοιχείων» της UNESCO. Η πρωτοβουλία αυτή έγινε εφικτή μετά από συνέργεια της Αντιπεριφέρειας με τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς των νησιών μας που δραστηριοποιούνται στα καρναβαλικά δρώμενα.

Συγκεκριμένα υποβλήθηκαν στην Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την εφαρμογή της Σύμβασης της UNESCO για τη προστασία της 'Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς για εγγραφή τα κάτωθι πολιτιστικά στοιχεία:

- «Αγιασώτικο καρναβάλι και συνοδευτικά έθιμα της Αποκριάς» σε συνεργασία με τo Κέντρο Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ» και τον Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «Ο Σάτυρος».

- «Παραδοσιακό Καρναβάλι Μεσοτόπου» σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσοτόπου «Ο Μεσότοπος».

- «Μόστρα Θυμιανών» σε συνεργασία με το Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Θυμιανών" Χίου.

- «Ο Καδής στους Σπαθαραίους» σε συνεργασία με τον "Αθλητικό, Σκακιστικό, Πολιτιστικό, Εξωραϊστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Σπαθαραίων Σάμου.

- «Φρατζόλια» σε συνεργασία με το Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο «Φίλων Μαραθοκάμπου».

Σε δήλωση της για το θέμα η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αναστασία Αντωνέλη αναφέρει: «Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού, έχοντας πυξίδα κατεύθυνσης την ανάδειξη και προστασία της διαχρονικής πολιτιστικής κληρονομιάς- ταυτότητας των νησιών του Βορείου Αιγαίου, παραμένοντας πιστή στην πεποίθηση της ενεργής συμμετοχής των πολιτών και της συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών, ξεκίνησε μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής τους, με την υποβολή πέντε προτάσεων των Καρναβαλικών Δρώμενων των νησιών μας, προκειμένου να ενταχθούν στο "Εθνικό Ευρετήριο 'Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς" της UNESCO.

Ως γνωστόν τα Καρναβαλικά δρώμενα έχοντας τις ρίζες τους στις Διονυσιακές γιορτές φτάνουν διαχρονικά στο σήμερα αποδεικνύοντας την συνέχεια του Ελληνισμού στους αιώνες και την εξέλιξη στο πέρασμα του χρόνου των λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων, στοιχείων του πολυδιάστατου Ελληνικού Πολιτισμού.

Οφείλουμε ένα Μεγάλο Ευχαριστώ στους τοπικούς Συλλόγους που προαναφέραμε για την θέληση τους να συμμετέχουν σε αυτήν μας την πρωτοβουλία και από κοινού να δουλέψουμε προκειμένου να καταφέρουμε τα Καρναβαλικά Δρώμενα των Νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, να εγγραφούν στο "Εθνικό Ευρετήριο 'Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς" της UNESCO».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required