29 Μαρ 2021

Στη Σάμο η πλωτή περιοδεύουσα έκθεση με τίτλο «Εν Πλω»

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, με τη χορηγική υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς, διοργανώνει πλωτή περιοδεύουσα έκθεση με μοναδικά ιστορικά κειμήλια και αρχειακό υλικό από τις πλούσιες συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, η οποία θα αναδεικνύει τη σημασία των ναυτικών δυνάμεων στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Ένα ιστιοφόρο θα διαπλεύσει το Αιγαίο περνώντας από τόπους του νησιωτικού μας χώρου που πρωτοστάτησαν το 1821: Αίγινα, Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες, Σύρος, Τήνος, Άνδρος, Σκύρος, Ψαρά, Χίος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Μυτιλήνη, Σάμος, Πάτμος, Λέρος, Κάλυμνος, Τήλος, Νίσυρος, Σύμη, Καστελόριζο.

Ο διάπλους θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις:

  • τον Ιούνιο 2021: νησιά Σαρωνικού, Κυκλάδων και ΒΑ Αιγαίου, με τελικό προορισμό τη Χίο, όπου η Έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μαστίχας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)
  • τον Σεπτέμβριο 2021: νησιά ΝΑ Αιγαίου.

Η πλωτή έκθεση «Eν Πλω» στα τέλη Ιουνίου 2021 θα έχει πραγματοποιήσει τον πρώτο διάπλου του Αιγαίου και θα έχει καταλήξει στη Χίο. Στόχος είναι τα εκθέματα της «Εν Πλω» να παρουσιασθούν στο Μουσείο Μαστίχας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου 2021, και κατόπιν, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021, να μεταφερθούν πίσω στο ιστιοφόρο, για να ξεκινήσει από τη Χίο το δεύτερο ταξίδι προς τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Το ιστιοφόρο θα παραμένει σε κάθε προορισμό ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού να έχουν την ευκαιρία να δουν την «Εν Πλω» έκθεση και να συμμετάσχουν σε επετειακές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που θα διοργανώνονται με πρωτοβουλία του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς και πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς.

Το αφήγημα της πλωτής έκθεσης θα ξεκινήσει από το Αιγαίο των προεπαναστατικών χρόνων και τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία ελληνικού στόλου απέναντι στον κυρίαρχο οθωμανικό στόλο. Θα αναδείξει ναυτότοπους, κρίσιμα γεγονότα και πρόσωπα του ναυτικού αγώνα, ενώ θα κλείσει με αφηγήσεις από ιστορικές πηγές που θα ενθαρρύνουν τον επισκέπτη να στοχαστεί για τον αντίκτυπο του ναυτικού αγώνα και την τύχη των πρωταγωνιστών του μετά την Απελευθέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required