29 Μαρ 2021

Μηταράκης: Αρχές Μαΐου ξεκινάει ο εμβολιασμός στα κέντρα κράτησης των προσφύγων

Οι δομές φιλοξενίας δεν αντιμετωπίζουν «θέμα νοσηρότητας ή εξάπλωσης του κορονοϊού», γι’ αυτό υπάλληλοι και διαμένοντες θα εμβολιαστούν «με τη σειρά τους, βάσει ηλικίας, όπως και ο γενικός πληθυσμός», επισημαίνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ αποκαλύπτει ότι από αρχές Μαΐου κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα εμβολιάζουν τους διαμένοντες μέσα στις δομές. 

Μέχρι τώρα, εξηγεί, οι εμβολιασμοί γίνονται στα εμβολιαστικά κέντρα «καθώς ο αριθμός των ατόμων που με βάση το πρόγραμμα είχαν το δικαίωμα να εμβολιαστούν, είναι ακόμα μικρός», ενώ «η πλειονότητα των διαμενόντων στις δομές είναι άτομα νεαρής ή μέσης ηλικίας».

Απόσπασμα από τη συνέντευξη που αφορά στους εμβολιασμούς και στις νέες κλειστές δομές σε σε Σάμο. Λέρο, Κω, Χίο και Λέσβο.

Ερ.: Σχετικά με τους εμβολιασμούς έναντι του κορονοϊού, ποιο είναι το σχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης για τον εμβολιασμό των εργαζόμενων και φιλοξενούμενων στις δομές;

Απ.: Είμαστε σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στις δομές φιλοξενίας δεν αντιμετωπίζουμε θέμα νοσηρότητας ή εξάπλωσης της Covid 19 και έτσι δεν εμπίπτουμε σε κάποια ειδική κατηγορία. Αυτό αφορά τόσο τους υπαλλήλους, όσο και τους διαμένοντες στις δομές, οι οποίοι θα εμβολιαστούν, με τη σειρά τους, βάσει ηλικίας, όπως και ο γενικός πληθυσμός.

Η πλειονότητα των διαμενόντων στις δομές είναι άτομα νεαρής ή μέσης ηλικίας. Όταν, για παράδειγμα, ξεκίνησε ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 80-85 καταγράψαμε έντεκα διαμένοντες στις δομές όλης της χώρας, από τους οποίους μάλιστα οι περισσότεροι δεν ήθελαν να εμβολιαστούν. Μέχρι τώρα, γίνονται εμβολιασμοί στα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς ο αριθμός των ατόμων που με βάση το πρόγραμμα είχαν το δικαίωμα να εμβολιαστούν, είναι ακόμα μικρός.

Με βάση την καταγραφή που έχουμε κάνει και το σχέδιο που έχουμε καταρτίσει με το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εκτιμούμε ότι από αρχές Μαΐου, όταν και θα αρχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που θα πρέπει να εμβολιαστούν, κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα εμβολιάζουν τους διαμένοντες στις δομές.

Θέλω, ωστόσο, να πω ένα ευχαριστώ σε όλους όσοι σχεδίασαν και εφάρμοσαν το σχέδιο «Αγνοδίκη». Το σχέδιο που προέβλεπε μεταφορά θετικών κρουσμάτων, που διαπιστώναμε με την άφιξή τους στην Ελλάδα σε χώρους καραντίνας, συνεχή ενημέρωση και μέτρα προστασίας, μέχρι υγειονομικές μονάδες σε όλες τις δομές αλλά και ειδικούς χώρους υγειονομικού αποκλεισμού, ιχνηλάτηση επαφών και προστασία ευάλωτων. Ελέγξαμε την πανδημία και στην πρώτη και στη δεύτερη φάση, με 1.100 κρούσματα στις δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα και μόλις δύο θανάτους.

Ερ.: Πρόσφατα δηλώσατε ότι «ο Σεπτέμβριος δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι ο χρόνος υλοποίησης» για τα ΚΥΤ σε Λέσβο και Χίο. Η Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον που έρχεται σήμερα στην Ελλάδα σημειώνει ότι «η άνοιξη είναι η εποχή για να προετοιμαστούμε για το χειμώνα». Τι χρονοδιαγράμματα έχετε θέσει σε συνεργασία με την Κομισιόν για την ολοκλήρωση των δύο αυτών ΚΥΤ και κατά πόσο είναι εφικτό να προλάβετε τον επόμενο χειμώνα;

Απ.: Με βάση τον προγραμματισμό μας, οι νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές Νήσων (ΚΕΔΝ) σε Σάμο, Λέρο, Κω πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το καλοκαίρι 2021 και οι νέες ΚΕΔΝ σε Λέσβο και Χίο, ως το τέλος του έτους. Οφείλω να σημειώσω ότι οι νέες ΚΕΔΝ κατασκευάζονται 100% με ευρωπαϊκά κονδύλια. Στις μεν πρώτες τρεις νέες ΚΕΔΝ τα πράγματα προχωρούν με κανονικούς ρυθμούς, καθώς ολοκληρώθηκε εγκαίρως η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προκηρύχθηκαν εγκαίρως και οι διαγωνισμοί, ενώ για τις νέες ΚΕΔΝ σε Λέσβο και Χίο αναμένουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ώστε να μπορούμε να προκηρύξουμε τον διαγωνισμό.Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required