3 Μαρ 2021

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό - Γ. Στάντζος: «Θέλω να με πιστέψετε-έχω συμπαραταχθεί συνειδητά»

Ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό να συνομιλεί για το μεταναστευτικό με τους δημάρχους Ανατολικής Σάμου, Χίου και Μυτιλήνης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης καθώς και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Οι δήμαρχοι έθεσαν στο τραπέζι της συζήτησης και τις επιπτώσεις που είχαν η πανδημία και το μεταναστευτικό ζήτημα στις περιοχές τους, με τους ίδιους να ζητούν να συνεχιστεί η ήδη επιτυχημένη αποσυμφόρηση των νησιών και φύλαξη των συνόρων, το κλείσιμο των δομών εντός του αστικού ιστού και η αποκατάσταση των χώρων των παλιών ΚΥΤ, με απόδοση στους δήμους και στις τοπικές κοινωνίες.

Οι δήμαρχοι Μυτιλήνης, Χίου και Ανατολικής Σάμου ζήτησαν επίσης, να επιταχυνθεί η κατασκευή κλειστών ελεγχόμενων κέντρων μικρής αλλά επαρκούς χωρητικότητας και να προχωρήσει η ανάταξη των νησιών με υλοποίηση ολοκληρωμένων κοινωνικών και οικονομικών σχεδίων.






Για το καθεστώς ΦΠΑ

Στη συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα της μονιμοποίησης του ειδικού καθεστώτος για το ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από τις μεταναστευτικές ροές, όπως και του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου, η ενίσχυση της στελέχωσης των δήμων, ζητήματα εκπαίδευσης, το θέμα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων και των αναπτυξιακών κινήτρων για τα νησιά αυτά.

Η πορεία του τουρισμού

Συζήτηση έγινε και για τις προοπτικές και την πορεία του τουρισμού ενόψει της έναρξης της θερινής περιόδου, με στόχο να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, όπως επίσης και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της απασχόλησης. Όπως δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός, ο διάλογος και η συνεργασία με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και τις τοπικές κοινωνίες θα συνεχιστεί.


Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος

«Έχετε αναλάβει το τιμόνι της χώρας στις δυσκολότερες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών. Εγώ δεν μπορώ να επικαλεστώ καμία κομματική ιδιότητα, επικαλούμαι την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη που συμπαρατάσσομαι μαζί σας, συμπαρατάσσομαι με τον Μητσοτάκη. Συγγνώμη αν το εκλαϊκεύω. Έχω πάρα πολλούς λόγους να θέλω να ανταποδώσω αυτό που δίνετε στην αυτοδιοίκηση, το ότι η αυτοδιοίκηση πλέον όπως και η κυβέρνηση δεν είναι κάτι το απόμακρο να συζητάμε με τον Πρωθυπουργό της χώρας και με τους Υπουργούς. Δηλαδή εγώ δεν θυμάμαι ποτέ κάτι ανάλογο με άλλη κυβέρνηση. Στις δυσκολότερες στιγμές αναλάβατε. Θέλω να με πιστέψετε- έχω συμπαραταχθεί συνειδητά. Πέρσι τέτοια εποχή θυμάμαι πάρα πολύ καλά το τηλέφωνο σε ένα δημοτικό συμβούλιο όπου η επιλογή θα ήταν ενώ η Τουρκία ετοιμαζόταν να εισβάλει στον Έβρο μέσω των μεταναστών, εγώ είχα δημοτικό συμβούλιο και έγινε η επιλογή με δική μου εισήγηση ότι οι δικοί μας αστυνομικοί δεν πρέπει να φυλάνε Σαμιώτες, ήταν εκείνες οι βραδιές οι δύσκολες πρέπει να είναι παρόντες εκεί που πρέπει να είναι και πάμε τώρα στου Ζερβού να πάμε να σπάσουμε το μπλόκο. Το λέω και το χέρι μου τρέμει. Συνειδητά Πρωθυπουργέ δεν ήταν ούτε τακτικισμός, ούτε τίποτα, είναι εθνική πολιτική και εθνική είναι η δική μου συμπαράταξη και συνεχίζει αταλάντευτη, να στοιχίζομαι. Παράπονα δεν θα κάνω, το στοίχημα όμως πρέπει να κερδηθεί», τόνισε ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γεώργιος Στάντζος.

«Πράγματι η Σάμος χτυπήθηκε ακόμα περισσότερο από τα άλλα νησιά του Αιγαίου και από τον σεισμό και έχει συσσωρευμένα προβλήματα. Όμως νομίζω ότι έχουμε αποδείξει και σε κεντρικό επίπεδο και σε επίπεδο των Υπουργείων που προΐστανται των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ότι είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα. Και εγώ βλέπω και την μακροχρόνια αναπτυξιακή προοπτική όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Και βέβαια απόλυτα και την τεράστια Εθνική και στρατηγική τους σημασία, η οποία μας επιβάλλει να τα δούμε μέσα από μία ενδεχομένως λίγο διαφορετική ματιά όπως έχουμε κάνει μέχρι σήμερα και να νομιμοποιούμαστε αυτό να το κάνουμε», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ από τη συνάντηση των 3 δημάρχων με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και βίντεο από τη συνάντηση στην ιστοσελίδα: politischios.gr

https://www.politischios.gr/politiki/na-epitakhunthoun-oi-kleistes-elegkhomenes-domes-sta-nesia

Πηγή: politischios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required