22 Μαρ 2021

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου για το "Επικούρειο" Πολιτιστικό Κέντρο

Τη θέση της για το "Επικούρειο" Πολιτιστικό Κέντρο παραθέτει η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου, η οποία καταθέτει τη δική της πρόταση σε ανακοίνωση που εξέδωσε.


Η παράταξη αναφέρει:

"Η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Ανατολικής Σάμου πάρα πολύ έγκαιρα είχε καταθέσει ερώτηση προς τη δημοτική αρχή για την αξιοποίηση και λειτουργία του "Επικούρειου" Πολιτιστικού Κέντρου. Άλλωστε η ανακαίνιση του χώρου και η στέγαση της πολιτιστικής – ερασιτεχνικής δραστηριότητας και των φορέων της πόλης αναμένονταν σαν όαση από τους κατοίκους στην πολιτιστική ερημιά που έχουν καταδικαστεί τα νησιά μας. Η απάντηση που μας δόθηκε τότε, ήταν ότι «το κτίριο ανακαινίστηκε από την Περιφέρεια και περιμένουμε να μας ενημερώσει για τις προθέσεις της». Από τότε καμιά ενέργεια, καμιά ενόχληση. 

Τελικά την περασμένη εβδομάδα η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου με συνοπτικές και αιφνιδιαστικές διαδικασίες, παραχώρησε ένα δημόσιο κτίριο - που ανακαινίστηκε με χρήματα του αγρίως φορολογούμενου λαού για να στεγάσει την πολιτιστική ερασιτεχνική δημιουργία του τόπου και τους φορείς της - σε ιδιωτικών συμφερόντων Ίδρυμα στο οποίο εμπλέκεται ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Στεφανάδης, για να ερευνήσει τη μακροζωία …. της Ικαρίας (!!!) και τις ασθένειες του γήρατος. (Προφανώς μετά τις συντάξεις πείνας, την διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και Πρόνοιας και τη φτώχια που καταδικάζει νέους και γέρους το σύστημά τους, τώρα θα μας ψάξουν γιατί ζούμε παραπάνω από το προσδόκιμο και «επιβαρύνουμε τα Ταμεία» μας που τα λεηλάτησαν και εξακολουθούν να τα λεηλατούν). 

Μετά τις πρώτες άμεσες αντιδράσεις των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων και της ΛΑΣ Β. Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης και ο βουλευτής σε δυο πανομοιότυπες δηλώσεις τους επιχείρησαν να τα μαζέψουν και δήλωσαν ότι θα μας κάνουν τη… χάρη να στεγάσουν και φορείς. Τέτοια μεγαλοψυχία!!! 

Ας μην υπάρχει καμιά αυταπάτη σε κανέναν, ότι ένα ιδιωτικό ίδρυμα που θα έχει επίσημα τη χρήση και την ευθύνη λειτουργίας του κτιρίου με τη μορφή Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και κρατική χρηματοδότηση, δεν θα βρει τον τρόπο να αποκλείσει τους πολιτιστικούς φορείς ή να τους καταστήσει υποχείρια των άμεσων ή μελλοντικών επιδιώξεών του. Τηρουμένων των αναλογιών ας παρθεί υπόψη η εμπειρία με το «Ίδρυμα Ζημάλη» στο οποίο - με «δόλωμα» τη στέγασή τους - παραχωρήθηκαν τα παλαιοντολογικά ευρήματα των Μυτιληνιών και το καλοκαίρι του 2020 έκλεισε με το πρόσχημα των οικονομικών δυσκολιών, ζητώντας πρόσθετες κρατικές χρηματοδοτήσεις. 

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί και η «εκκωφαντική» σιωπή του δήμου Ανατολικής Σάμου για ένα τέτοιο σημαντικό θέμα, που αφορά ένα εμβληματικό κτίριο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, λίγα μέτρα από το δημαρχείο, μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, που ήταν και μπορεί - υπό καλύτερους πλέον όρους - να γίνει κυψέλη πολιτιστικής ερασιτεχνικής δημιουργίας του λαού και της νεολαίας. Δεν απασχολεί καθόλου τη δημοτική αρχή η παραχώρησή του σε ιδιωτικό ίδρυμα, ή συναινεί δια της σιωπής σ’ αυτή τη σκανδαλώδη απόφαση; 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ - ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ: 

1. Να ανακληθεί άμεσα από το περιφερειακό συμβούλιο, η απόφαση παραχώρησης του κτιρίου στο Ίδρυμα Μακροζωίας. 

2. Να αποκλειστεί κάθε άλλη χρήση του κτιρίου πέραν της στέγασης της ερασιτεχνικής πολιτιστικής δημιουργίας και των φορέων της.(Είναι άλλο πράγμα να παραχωρείται, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, το αμφιθέατρο ή κάποια αίθουσα για μια ομιλία ή μια διάλεξη ακόμη και ένα συνέδριο και άλλο να χαρακτηριστεί συνεδριακό κέντρο που αντικειμενικά θα κυριαρχήσει ως δραστηριότητα). 

3. Να παραχωρηθεί από την Περιφέρεια στο δήμο Ανατολικής Σάμου και να συσταθεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με τίτλο «Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο», που θα προβλέπει τη συμμετοχή στη διοίκηση και εκπροσώπων των πολιτιστικών φορέων. 

4. Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της εν γένει λειτουργίας του από το υπουργείο Πολιτισμού και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού διεύθυνσης, λειτουργίας, συντήρησης και καθαριότητας του κτιρίου.

 

1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Εάν παραχωρηθεί στο ΚΚΕ και στην Λαϊκή Συσπείρωση δεν νομίζω να έχετε αντίρρηση.
Όλα τάχει η Μαριωρή, η στέγαση της ανύπαρκτης πολιτιστικής – ερασιτεχνικής δραστηριότητας, της έλλειπε.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required