1 Μαρ 2021

Εργατικό Κέντρο Σάμου - Συνέντευξη Τύπου για το Μεταναστευτικό

Βάσω Βρυνιώτη - Μάριος Βαλωμένος
Το μεσημέρι της Δευτέρας, 1η Μαρτίου, το Εργατικό Κέντρο Σάμου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην κεντρική αίθουσα του κτηρίου του στο Βαθύ για τις εξελίξεις στο μείζον θέμα του μεταναστευτικού. Στην εισαγωγή του, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΚΣ, Μάριος Βαλωμένος, ανέφερε τα εξής: «Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Σαμιώτες και Σαμιώτισες, αγαπητοί δημοσιογράφοι, πριν ξεκινήσουμε τη σημερινή συνέντευξη τύπου για τις εξελίξεις στο προσφυγικό –μεταναστευτικό θα μας επιτρέψετε μια μικρή παρένθεση λόγω των εξελίξεων με τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού στο νησί.

Κατ’ αρχήν θεωρούμε ότι η πανδημία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μοναδικό μέτρο το άνοιξε-κλείσε που επιβάλει η κυβέρνηση και την μετάθεση του θέματος σε ατομική ευθύνη του λαού. Όταν μάλιστα οι εργαζόμενοι, ο λαός μας, καθημερινά δίνει μάχη για την υγεία, τη ζωή και την επιβίωση του, μετρώντας τις συνέπειες της κυβερνητικής διαχείρισης. Μιας διαχείρισης που ως βασικό κριτήριο έχει την προστασία της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που γι αυτή διαπράττει ένα προμελετημένο έγκλημα, αφού δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας μετατρέποντας τους χώρους δουλειάς όπως πχ τα σούπερ μάρκετ, τα μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σχολεία σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού, ενώ την ίδια ώρα ψηφίζει νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα και ασκεί καταστολή σε όποιον παλεύει και αγωνίζεται, σε όποιον διεκδικεί.

Πολιτική που φυσικά είναι πλήρως εναρμονισμένη με αυτή της Ε.Ε. και άλλων χωρών, και αναδύει τη σαπίλα του καπιταλισμού, στο οποίο η επιστημονική γνώση και η τεχνολογική ανάπτυξη, το εμβόλιο και το φάρμακο, αποτελούν αντικείμενο ανταγωνισμών, εκμετάλλευσης και κερδοφορίας, και όχι κοινωνικό αγαθό για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Το Ε.Κ. Σάμου διεκδικεί από την πρώτη στιγμή με κάθε τρόπο και μορφή και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, πολύ περισσότερο τώρα που τα κρούσματα στο νησί μας είναι αυξημένα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας με:

o Ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, και στο ΚΥΤ του Βαθιού.

o Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλο τον πληθυσμό

o Διασφάλιση του εισοδήματος σε όλους όσοι χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα ώστε να μην υπάρχει διασπορά του ιού. Κανένας να μην χάσει το μεροκάματό του

o Κανένας χωρίς εισόδημα. Αυξημένο επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους και για όσο διαρκεί η ανεργία.

o Απολυμάνσεις σε όλα τα σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσια κτήρια και εργασιακούς χώρους.

o Στελέχωση όλων των δημόσιων μονάδων υγείας με την πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού για τον covid και την κάλυψη των πάγιων αναγκών.

Είναι κρατική υποχρέωση η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας του λαού μας και η παρεμπόδιση της διασποράς στο νησί μας. Ο αγώνας για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού μας πρέπει να δυναμώσει και να είναι ανυποχώρητος.

Μετά από αυτή την μικρή παρένθεση να συνεχίσουμε δίνοντας το λόγο στην πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Σάμου Βάσω Βρυνιώτη για την εισήγηση του θέματος της σημερινής μας συνέντευξης τύπου για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.»Ακολουθεί ολόκληρη η εισήγηση της προέδρου του Εργατικού Κέντρου Σάμου κας Βάσως Βρυνιώτη.

«Τις μέρες αυτές συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις περσινές κινητοποιήσεις του σαμιώτικου λαού ενάντια στα κέντρα φυλακές και τις επιτάξεις της κυβέρνησης. Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επαίσχυντη απόβαση των ΜΑΤ σε Χίο και Λέσβο και την επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση ενάντια στους νησιώτες προκειμένου να περάσουν τα άδικα και απάνθρωπα σχέδιά της.

Για το Ε.Κ. Σάμου φυσικά δεν είναι επέτειος τυπική αλλά άλλη μια ευκαιρία να επαναφέρουμε το ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού γιατί σε αντίθεση με το κλίμα που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους, για τους κατοίκους του νησιού μας, αυτό το ζήτημα δεν έχει ξεχαστεί. «Οι λύσεις» της κυβέρνησης είναι κόντρα στις διεκδικήσεις των κατοίκων αλλά και των ίδιων των προσφύγων και μεταναστών.

Θα μας επιτρέψετε να πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή.

Το Ε.Κ. Σάμου, μια σειρά εργατικά σωματεία και φορείς του κινήματος, απλός κόσμος του νησιού μας από την αρχή εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που κατέφθαναν στο νησί μας. Μετά τη συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ οι άνθρωποι αυτοί άρχισαν να εγκλωβίζονται εδώ. Τα αποτελέσματα του εγκλωβισμού είναι γνωστά. Καταρχήν στην υγεία και την ασφάλεια των ίδιων αλλά και με μια σειρά συνέπειες και προβλήματα που αντικειμενικά δημιουργούνταν και στους κατοίκους από τον εγκλωβισμό, με τη διαβίωση χιλιάδων ανθρώπων σε ανήκουστες συνθήκες σαν αυτές που έχουμε μέχρι σήμερα στο ΚΥΤ.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως και η σημερινή, έμεινε πιστή στις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ και την πολιτική της στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, που θέλει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να εγκλωβίζονται στο λεγόμενο «σημείο εισόδου» και να επιλέγει όποτε κι αν θέλει, έχοντας ως βάση τις ανάγκες των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, πόσοι από αυτούς θα πάρουν άσυλο και θα μπορέσουν να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα.

Γι’ αυτό η λύση των χοτσποτ που προώθησαν με κάθε τρόπου και οι δύο κυβερνήσεις, είναι κοινή και έχουν αντίστοιχα ευθύνες για ότι συμβαίνει σήμερα.

Ακόμη και σε συνθήκες τρομερά μεγάλου αριθμού εγκλωβισμένων ανθρώπων και προβλημάτων και παρά τις εθνικιστικές εξάρσεις και τα καλέσματα αυτών που «χτύπαγαν το σαμάρι αντί για το γάϊδαρο», δηλαδή αυτών που έβλεπαν ως εχθρό τους εξαθλιωμένους ανθρώπους και τα μικρά παιδιά κι όχι την κυβέρνηση και την Ε.Ε. που τους εγκλώβιζαν εδώ, ο σαμιώτικος λαός, οι εργαζόμενοι του νησιού στην μεγάλη πλειοψηφία τους στάθηκαν αλληλέγγυοι σε αυτούς τους ανθρώπους, βοηθώντας όπως μπορούσαν και κυρίως στηρίζοντας τα κοινά αιτήματα που πλέον είχαν ντόπιοι και μετανάστες για:

Κανένα κέντρο φυλακή και άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα προς τις χώρες τελικού προορισμού τους.

Το «freedom» και το «samos no good» των εγκλωβισμένων, ενώθηκαν με το σύνθημα των Σαμιωτών «κλείστε τα χοτσποτ, τα κέντρα φυλακές, να μην εγκλωβίζονται ανθρώπινες ζωές» σε αρκετές κινητοποιήσεις κοινές και μη. Η μεγαλειώδης απεργία στις 7 Φλεβάρη έστειλε ηχηρό μήνυμα ότι οι Σαμιώτες δε μπορούν να ανεχτούν στο νησί τους φυλακές ανθρώπων που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή.

Τα σχέδια για νέο χοτσποτ, για μια νέα τεράστια φυλακή στου Ζερβού, μας ‘λέγαν ότι ήρθαν δήθεν για να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Πρόκειται όμως για μια λύση στον ίδιο ντορό της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων που τη στηρίζουν χωρίς καμιά αντίρρηση. Δεν πρόκειται ουσιαστικά για λύση αφού αυτό που θα κάνει είναι να μονιμοποιήσει τον εγκλωβισμό δυστυχισμένων ανθρώπων απλά μακριά από την πόλη!

Γι’ αυτό η ΕΕ δίνει εκατομμύρια για το προσφυγικό αλλά δεν έχει δεκάρα για τους εκατοντάδες Σαμιώτες που έχασαν τα σπίτια τους στο σεισμό. Αυτά λέει είναι… «μη επιλέξιμα» έργα.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση κινείται γρήγορα και ανησυχεί για την πορεία των έργων για να φτιάξει μια νέα φυλακή της Ε.Ε., αλλά αργά και βασανιστικά για να φτιάξει τα σεισμόπληκτα κτίρια των σχολείων και του πανεπιστημίου, για να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στο 100% στους σεισμόπληκτους και τους πλημμυροπαθείς.

Οι περσινές κινητοποιήσεις κορύφωσαν ένα γύρο κινητοποιήσεων από το Φθινόπωρο με αποκορύφωμα το μπλόκο στου Ζερβού, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για επιτάξεις και οικοδόμηση της νέας φυλακής, καθώς και αλληλεγγύης στους Χιώτες και Λέσβιους που βίωσαν την απόβαση και την καταστολή των κινητοποιήσεών τους από τα ΜΑΤ.

Από πέρσι μέχρι φέτος έχουν μεσολαβήσει μια σειρά γεγονότα που έχουν επιβαρύνει κι άλλο τη ζωή των κατοίκων του νησιού.

Η νέα οικονομική κρίση και οι συνέπειες της πανδημίας που χτύπησαν ιδιαίτερα κλάδους όπως ο τουρισμός, το γεγονός ότι πέρα από καραντίνες η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των μαθητών κλπ αλλά ίσα ίσα βρήκε ευκαιρία να περάσει μια σειρά νομοσχέδια το προηγούμενο διάστημα και άλλα που επίκειται να φέρει το επόμενο. Ο σεισμός που επέφερε σοβαρά πλήγματα στο νησί μας έχει αφήσει μεγάλες ανοιχτές πληγές. Όλα αυτά μπορεί να πήγαν πιο πίσω σε σειρά προτεραιότητας το θέμα προσφυγικού – μεταναστευτικού αλλά δε το ξεχνάμε.

Τα έργα στου Ζερβού προχωρούν και είναι ένα ζήτημα αν οι εργαζόμενοι του νησιού θα δεχτούν τη μεταφορά του αίσχους του ΚΥΤ του Βαθιού λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, μακριά από τα «αδιάκριτα βλέμματα των τουριστών» αν και όποτε έρθουν.

Γιατί και το ΚΥΤ εδώ σχεδιάστηκε για 600 ανθρώπους και έφτασε τις 8.000 κάποια στιγμή.

Γιατί η μείωση των προσφυγικών ροών, όπως λέγονται, δεν οφείλεται στο ότι σταμάτησαν οι πόλεμοι, οι επεμβάσεις στην περιοχή μας, για να πεις ότι δεν θα έχουμε πάλι αύριο πρόσφυγες και μετανάστες. Άλλωστε είναι μόνο λίγες μέρες από το νέο βομβαρδισμό στη Συρία. Πλέον κανείς μας δεν έχει αυταπάτες ότι η αρμάδα του ΝΑΤΟ ήρθε και περιφρουρεί το Αιγαίο! Η τεράστια πολεμική άσκηση - απόβαση στην Αλεξανδρούπολη και η πολυπόθητη αναβάθμιση της συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ, αποδεικνύουν ότι όπως κα τα ελληνοτουρκικά έτσι και το προσφυγικό - μεταναστευτικό θα παίζει το ρόλο του διαπραγματευτικού χαρτιού από πιο ισχυρές χώρες, στο πλαίσιο μιας σειράς επικίνδυνων ανταγωνισμών κι εξελίξεων στην περιοχή μας.

Γι αυτό δε πρέπει ο σαμιώτικος λαός να πιστέψει στις υποσχέσεις της κυβέρνησης για «μικρή δομή» - θα φτάνει τους 5.000 συνολικά. Είναι μικρή αυτή?

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αυταπάτη ότι «αφού θα φύγει από το Βαθύ, καλά είμαστε». Όχι δεν είμαστε καλά! Γιατί κανένας άνθρωπος δε μπορεί να ζει ανέμελα και όπως πριν όταν ξέρει ότι πιο δίπλα βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι φυλακισμένοι. Γιατί κανένας εργαζόμενος δε μπορεί να ανέχεται η πορεία και τα όνειρα ενός ανθρώπου προς μια χώρα που πιστεύει ότι εκεί μπορεί να ζήσει καλύτερα αυτός και να παιδιά του, μπορούν να κλείνονται σε ένα κέντρο - φυλακή.

Για τη σημερινή φάση που βρισκόμαστε υπάρχουν και ευθύνες.

Κατ’ αρχήν υπάρχουν τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών φυσικά, για το γεγονός ότι έχουν αφήσει χρόνια τώρα χιλιάδες ανθρώπους σε εξαιρετικά άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, χωρίς ζεστό νερό και είδη ατομικής υγιεινής, να ζουν σε λάσπες και τρωκτικά, εκτεθειμένους στο κρύο και την κακοκαιρία, χωρίς γιατρούς και στελεχωμένο ιατρείο, με κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία τους από τον κορονοϊό όσο και άλλες ασθένειες! Ούτε γι αυτό δεν μπορούν να κάνουν κάτι τόσα χρόνια?

Επίσης έχουν τεράστιες ευθύνες οι αρχές της τοπικής διοίκησης που όλα αυτά τα χρόνια παλινωδούν στη θέση που θα υιοθετήσουν. Υποκύπτουν στις πίεσης της κυβέρνησης παρά την αντίθετη βούληση του λαού. Στηρίζουν τελικά αυτά τα σχέδια και φτάνουν μέχρι και τα κρυφά παζαρέματα. Αγωνιστικές κορώνες στο λαό, ανοιχτός διάλογος με τα κυβερνητικά στελέχη.

Η όποια πίεση ασκήθηκε στην προηγούμενη και σε αυτή την κυβέρνηση ασκήθηκε όταν οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες, η νεολαία του νησιού διατράνωσαν κι επέμειναν στις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Αυτό πρέπει να κάνουμε και τώρα. Τίποτα δεν έχει τελειώσει! Ανοίγουμε νέα σελίδα στην πάλη για να μη γίνει το νησί μας φυλακή της Ε.Ε. για ανθρώπους διωγμένους από τον πόλεμο και τη φτώχεια από τις χώρες τους.

Η Χίος και η Λέσβος είναι σε κινητοποιήσεις απαιτώντας να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και της Ε.Ε., στον ίδιο δρόμο πρέπει να συνεχίσει να βαδίζει και η Σάμος, απαιτώντας:

· Κανένα κέντρο φυλακή κυβέρνησης και ΕΕ στο νησί.

· Να σταματήσουν τώρα τα έργα στου Ζερβού - να κλείσει το αίσχος του ΚΥΤ στο Βαθύ

· Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα

· Να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και όποια άλλη τους εγκλωβίζει στη χώρα

· Να οργανωθούν διαδικασίες υποβολής ασύλου εντός της Τουρκίας και στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Συρία, με απευθείας μετακίνησή τους στις χώρες προορισμού τους.

· Για όσο διάστημα παραμείνουν στην Ελλάδα να μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα σε αξιοπρεπείς και ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ. Εκεί να υποβάλουν τα αιτήματα ασύλου και άμεσα να μεταβαίνουν στις χώρες προορισμού τους με την ευθύνη του κράτους ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλειά τους.

· Ειδική μέριμνα για τους ανήλικους πρόσφυγες.

· Για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, γρήγορες και σύμφωνες με τη συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου, εξασφάλιση διαμονής από το κράτος σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους, διαμερίσματα και ξενοδοχεία, με την απαραίτητη εξασφάλιση των απαραίτητων όρων υγείας και υγιεινής.

· Στελέχωση της υπηρεσίας ασύλου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων, λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους

· Μαζικά και συχνά τεστ και εμβολιασμός σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους εργαζόμενους στις δομές με ταυτόχρονη εξασφάλιση όλων των απαραίτητων συνθηκών υγιεινής και μέσω προστασίας. Λειτουργία πλήρως στελεχωμένου ιατρείου στο ΚΥΤ.

· Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι για φθορές και ζημιές που έχουν υποστεί.

Για να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο θέμα και να οργανώσουμε τη δράσης μας για το επόμενο διάστημα καλούμε σε διαδικτυακή σύσκεψη την Παρασκευή 5/3 στις 18:30 το απόγευμα σωματεία, φορείς και συλλόγους του νησιού.

Οι εξελίξεις είναι τέτοιες που κανείς δεν μπορεί να μένει απαθείς και αδιάφορος, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε τι σημαίνει νέο ΚΥΤ στο νησί μας. Κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε ανθρώπους φυλακισμένους που θα ζουν δίπλα μας μόνιμα πλέον.

Σήμερα είναι οι Σύριοι, οι Αφγανοί, οι Νιγηριανοί, αύριο κάποιος άλλος λαός, ακόμη και εμείς οι ίδιοι, αν μπαίνουμε εμπόδιο στα σχέδια όσων επιβουλεύονται εδάφη και φυσικό πλούτο άλλων χωρών, όσων εξαπολύουν πολέμους και φτωχοποιούν χώρες και λαούς για το κέρδος.

Γι αυτό λοιπόν στις ψεύτικες υποσχέσεις, στην καταστολή και στα τετελεσμένα της κυβέρνησης ο λαός της Σάμου και των νησιών μας απαντά με τους αγώνες του.
»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required