20 Μαρ 2021

Περί «Επικούρειου» - Η παραχώρηση που προκαλεί αντιδράσεις

Φωτό "Σαμιακόν Βήμα"
Το τελευταίο 48ωρο, αποτελεί θέμα έντονης αντιπαράθεσης στα τοπικά μέσα ενημέρωσης όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η έγκριση παραχώρησης (κατά πλειοψηφία), του «Επικούρειου» Πολιτιστικού Κέντρου, στο «Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Μακροζωία και την Πρόληψη των Ασθενειών του Γήρατος» από το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου που συνεδρίασε, διά τηλεδιάσκεψης, την Πέμπτη, 18 Μαρτίου.


Είχε προηγηθεί αίτημα Πολιτιστικών Συλλόγων της Σάμου για αναβολή του θέματος αφού δεν υπήρξε το ανάλογο χρονικό διάστημα διαβούλευσης και πληρέστερης ενημέρωσής τους γύρω από το θέμα. Το αίτημα επιδόθηκε από εκπροσώπους των συλλόγων που επισκέφθηκαν τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Βασίλη Πανουράκη, το μεσημέρι της 18ης Μαρτίου στο γραφείο του όπου ακολούθησε και συζήτηση. Τελικώς το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό και η εισήγηση του κ. Πανουράκη συζητήθηκε και ψηφίστηκε, το ίδιο βράδυ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Δημοσιεύουμε την εισήγηση του κ. αντιπεριφερειάρχη. 
Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 11 Μαρτίου 2021.







Εκφράζουν τη λύπη τους για την εξέλιξη

Με δηλώσεις τους, στο Radio Café και στην εκπομπή «Ημερολόγιο Ερτζιανών», τόσο ο π. αντιπεριφερειάρχης Σάμου, νυν επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Όλοι μαζί για τη Σάμο», κ. Νίκος Κατρακάζος, όσο και οι κ.κ. Στέλιος Θάνος (τ. πρώτος δήμαρχος του ενιαίου Δήμου Σάμου) και Φίλιππος Πετρούσκας (2 φορές δήμαρχος του Δήμου Βαθέος), εξέφρασαν την λύπη τους για την εξέλιξη εξηγώντας τις προσπάθειες που έχουν γίνει κατά το παρελθόν για να φτάσουμε σήμερα να υπάρχει αυτό το μοναδικό κτήριο-«κόσμημα» στο κέντρο της πόλης. Υπενθύμισαν τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί αλλά και τα όσα εμπόδια έπρεπε να ξεπεραστούν ώστε να παραχωρηθεί το πρώην καπνοκοπτήριο, αρχικά το 2003 στην πάλαι ποτέ Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου και στη συνέχεια, ένα ακόμη παραχωρητήριο, το 2011 (Αρ. Παραχωρητηρίου 1966/16.12.2010 και ημερομηνία υπογραφής 28 Νοεμβρίου 2011 από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, της κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου που είχε προκύψει από την συνεργασία των κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ.

Δημοσιεύουμε τα 2 Παραχωρητήρια, του 2003 και 2010, της
Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου









 



Τι είχε προηγηθεί


Πριν τη συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου, έγινε συνάντηση των περιφερειακών συμβούλων της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου στη διάρκεια της οποίας υπήρξε, αρχικά συμφωνία «για τη δημιουργία Πολυπολιτισμικού Κέντρου στην πόλη της Σάμου, το οποίο θα στεγάζεται στο Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο».

Η ενημέρωση στη συνέχεια προς τον περιφερειάρχη κ. Κωνσταντίνο Μουτζούρη γίνεται με το έγγραφο που διαθέτει αριθμό πρωτοκόλλου ενώ ένα σχεδόν παρόμοιο έγγραφο (σχεδόν γιατί ο αναγνώστης θα διακρίνει (στο ένα έγγραφο υπάρχει η φράση «κατατέθηκε παράκληση ταυτόχρονα και απαίτηση από πλευράς του κ. Αντιπεριφερειάρχη…» ενώ στο άλλο έγγραφο έχει αφαιρεθεί η φράση «ταυτόχρονα και απαίτηση».




Σημείο που απαιτείται να διασαφηνιστεί

Σημείο που απαιτείται να διασαφηνιστεί, τονίζουν οι εκπρόσωποι των συλλόγων, πέραν του ότι γίνεται λόγος να υπάρξει δυνατότητα συστέγασης των πολιτιστικών συλλόγων (ενώ εξαρχής ήταν γνωστό ότι το κτήριο «εγκατέλειψαν» οι σύλλογοι για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ανακατασκευής του κτηρίου που θα χρηματοδούνταν από το ΕΣΠΑ, όπως και έγινε, ως έργο Πολιτισμού), γι’ αυτό και εγκρίθηκε, με την επιστροφή των συλλόγων σε αυτό και τη συνέχιση του σημαντικού πολιτιστικού έργου τους, είναι και η περίφημη φράση που δημιουργεί έντονο προβληματισμό: «…παράλληλα ο χώρος να στεγάζει και πολιτιστικές δραστηριότητες, εφ όσον οι προαναφερόμενες δραστηριότητες είναι συμβατές με την πρόταση του κ. Στεφανάδη.»!!

Όπως επισημαίνει,σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook, ο π. δήμαρχος Βαθέος κ. Φίλιππος Πετρούσκας: «Αν είμαι καλά πληροφορημένος και αν θυμάμαι καλά, ένα έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ πρέπει να λειτουργήσει για τον σκοπό για τον οποίο χρηματοδοτήθηκε. Ειδάλλως υπάρχουν κυρώσεις από την ΕΕ. Συγκεκριμένα το “ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟ” πρέπει να λειτουργήσει ως πολιτιστικό Κέντρο, όπως το οραματίστηκε ο Σαμιακός λαός, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, ο νομάρχης κ.Κάρλας οι συνεργάτες του και οι διάδοχοί του.»

Να σημειωθεί εδώ, όπως τόνισε και ο π. αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Νίκος Κατρακάζος, παραμένει ανοιχτή η πρόταση για χρήση του κτηρίου ΚΕΓΕ, στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης, από πλευράς Ινστιτούτου Μακροζωίας. Μια πρόταση που δεν αξιοποιήθηκε κατάλληλα στο παρελθόν.

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου χρήζει περαιτέρω ανάλυσης και εξηγήσεων από πλευράς Περιφέρειας, ενώ υπάρχει και η περίπτωση να μην ευσταθεί από νομικής πλευράς.

Όπως και να έχει, επειδή εμπλέκεται άμεσα ο βουλευτής του νομού, ως πρόεδρος του περίφημου Ερευνητικού Ινστιτούτου Μακροζωίας, ένας άνθρωπος με διεθνές επιστημονικό κύρος, απόλυτα και αποδεδειγμένα, πολλαπλώς στο παρελθόν, καλών προθέσεων και κύριων επεμβάσεων για την ανάπτυξη και πρόοδο των νησιών μας, πρέπει να ξεκαθαρίσει την υπόθεση που έχει δημιουργήσει αντιδράσεις. Ειδικά ο πολιτισμός στη χώρα μας έχει δεχτεί πολλά πλήγματα. Ας μην «πετροβολούμε» και τον πολιτισμό της επαρχίας που έχει να επιδείξει από τους συντελεστές του μόνο αγάπη, μεράκι και όρεξη για τα πολιτιστικά δρώμενα στον τόπο μας που αποτελούν πραγματική «όαση» στα δύσκολα χρόνια που περνά ο τόπος.
 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required