19 Μαρ 2021

Εκοιμήθη ο Πανοσιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Πέτρου, Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Ζώνης Βλαμαρής

Την Παρασκευή, 12 Μαρτίο,  εξεδήμησε προς Κύριον, σε ηλικία 81 ετών, ο Πανοσιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Πέτρου Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Ζώνης Βλαμαρής. 

Η Εξόδιος Ακολουθία τελέσθηκε το Σάββατο 13 Μαρτίου , στο Μετόχιο του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου της Ιεράς Μονής Αγίας Ζώνης, αφού δυστυχώς το καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Ζώνης χτυπήθηκε από τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020 προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ Ευσεβίου. O Σεβασμιώτατος απέδωσε τον οφειλόμενο σεβασμό της τοπικής κατα Σάμον και Ικαρίαν Εκκλησίας προς τον μακαριστό π. Χριστοφόρο , ο οποίος με την καλοσύνη, την πραότητα, την εργατικότητα, την θυσιαστική προσφορά και το ιερατικό του ήθος του διακόνησε την Ιερά Μονή Αγίας Ζώνης για πάνω από 50 χρόνια . Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού γέροντος ετελέσθει σε στενό οικογενειακό κύκλο και η ταφή του πραγματοποιήθηκε στο κοιμητήριο της Ιεράς Μονής. 

Ο μακαριστός π Χριστοφόρος κατά κόσμον Κωνσταντίνος Πέτρου γεννήθηκε στο Παλαιόκαστρο της Σάμου την 3η Αυγούστου 1940 . Προσήλθε ως δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίας Ζώνης Βλαμαρής Σάμου το 1958 . 

Την 8ην Ιανουαρίου 1961 εκάρει μοναχός υπο του μακαριστού καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Ζώνης Αρχιμ. Νικηφόρου Καραγιάννη μετονομασθείς εις Χριστοφόρον. Χειροτονήθηκε Διάκονος 

την 16 ην Απριλίου 1966 στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Ζώνης Βλαμαρής και πρεσβύτερος την 24ην Μαρτίου 1968 παρά του Μακαριστού Μητροπολίτου από Σάμου και Ικαρίας, Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος Χρυσοφάκη . 

Τη 1η Απριλίου 1968 διορίστηκε έκτακτος εφημέριος του Ιερού Ναού « Συλλήψεως Τιμίου Προδρόμου » Αμπέλου Σάμου και στη συνέχεια διακόνησε πλείστες ενορίες που είχαν έλειψη κληρικών όπως Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Κοκκαρίου, Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Χώρας Σάμου , Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλαιοκάστρου κ.α. 

Διεκρίνετο για την ιεροπρέπεια, το ήθος, την εντιμότητα, την πνευματική προσφορά, το αγωνιστικό φρόνημα και την εργατικότητά του, απολαμβάνοντας δικαίως της εκτιμήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ευσεβίου ο οποίος κατά την ημέρα του επανεγκαινισμού του Καθολικού της Ιεράς Μονής της Αγίας Ζώνης την 16η Ιουνίου 2013 απένειμε εις αυτόν τιμητικώς τον τίτλο του Προηγουμένου της Ιεράς Μονής 

Ο π. Χριστοφόρος συμβολίζει τη γενιά του πνευματικού αγώνα, αλλά και τη γενιά της δημιουργίας. Έζησε και πάλεψε μέσα σε δύσκολες συνθήκες, δίνοντας τον δικό του αγώνα για την Ιερά μονή της Αγίας Ζώνης . Ο λόγος του ήταν μεστός, η στάση του σεμνή, με τον τρόπο του φρόντιζε να βρίσκεται δίπλα στους προσκυνητές της Ιεράς Μονής ,δίνοντάς τους δύναμη για να μπορέσουν να σταθούν «όρθιοι». Φιλόξενος πάντοτε, άνοιγε την πατρική του αγκαλιά, όπως ο Αβραάμ, σε κάθε αδελφό που τον επισκεπτόταν αποζητώντας λίγη ανθρώπινη αγάπη στην αφιλόξενη ζωή μας. Πλήθος Σαμιωτών προσέρχονταν για να βρουν ανάπαυση στο Ιερό μυστήριο της εξομολογήσεως που με ζήλο διακονούσε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required