7 Μαρ 2021

Ο Σύλλογος Εργαζόμενων του Νοσοκομείου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου. Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει:Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, βρίσκει τις γυναίκες, αντιμέτωπες με την ανασφάλεια, την ψυχική κόπωση και τα αδιέξοδα που επιδείνωσε η πανδημία. 

Οι γυναίκες υγειονομικοί δίνουν τη δική τους ξεχωριστή μάχη ενάντια στην πανδημία στις σοβαρά υποστελεχωμένες δομές υγείας. Η ημέρα της γυναίκας βρίσκει σήμερα τις γυναίκες εργαζόμενες στην υγεία εξαντλημένες από τις αλλεπάλληλες νυχτερινές βάρδιες, κατάκοπες και αβέβαιες τις καθαρίστριες για το μέλλον τους, όπως και όλες όσες εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας, τις τραυματιοφορείς εξουθενωμένες από την αδιάκοπη μετακίνηση δεκάδων ασθενών, τις γιατρούς κουρασμένες από την υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών με ελάχιστα ρεπό και την σχεδόν εδώ και ένα χρόνο αναστολή αδειών όλων των υγειονομικών. Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. 


Πέρα από τον αυξημένο φόρτο της δουλειάς, οι εργαζόμενες μητέρες έχουν και την ευθύνη για τη φροντίδα των μικρών παιδιών, με κλειστά σχολεία για μήνες και αρκετές άδειες ειδικού σκοπού που δεν δόθηκαν στις υγειονομικούς λόγω της υποστελέχωσης. Ακόμα οι γυναίκες επιφορτίζονται με την φροντίδα των ηλικιωμένων γονιών τους και άλλων εξαρτώμενων μελών της οικογένειας με αναπηρίες ή σοβαρά προβλήματα, λόγω της ανεπάρκειας δημόσιων δομών για τη φιλοξενία και την περίθαλψή τους. 


Στα παραπάνω προστίθενται και τα περιστατικά βίας απέναντι στις γυναίκες, ως αποτέλεσμα των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, που διαμορφώνουν τους δράστες και εκβιάζουν τη σιωπή των θυμάτων. 


Το Σωματείο μας ενθαρρύνει και στηρίζει όσες βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν και να αποκαλύψουν περιστατικά βίας σε βάρος τους μέσα και έξω από το χώρο δουλειάς. 


«Ασπίδα προστασίας» απέναντι σε φαινόμενα βίας και καταστολής μπορεί να αναπτυχτεί μόνο στα πλαίσια του συλλογικού αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και τη διεκδίκηση της καθολικής ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας. 


Κανένας συμβιβασμός με την κίβδηλη «ελευθερία» και «ισότητα», στο όνομα της οποίας πάρθηκαν πίσω κατακτήσεις που υπερασπίζονταν τη θέση της γυναίκας. 


Διεκδικούμε: 


· Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανάπτυξη και λειτουργία πλήρως στελεχωμένων (με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό) δημόσιων υπηρεσιών για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές, νομική στήριξη κ.ά.). Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ. 


· Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία και από βαριές, ανθυγιεινές εργασίες, εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης κλπ). 


· Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ με πλήρη συνταξιοδότηση των γυναικών στα 57 . 


· Μειωμένο ωράριο εργασίας για γονείς με παιδιά ΑμΕΑ, χωρίς περικοπές των αποδοχών τους. Άδειες στο ζευγάρι για ασθένειες ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή με παιδιά ΑμΕΑ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required