7 Απρ 2021

7 Απριλίου - Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

7 Απριλίου Παγκόσμια ημέρα Υγείας. Πριν έναν χρόνο, την ίδια ημέρα, οι υγειονομικοί αποφάσισαν να μην κλείσουν τα στόματά τους. Με σύνθημα «κάτω από την μάσκα έχουμε φωνή», την ίδια ακριβώς ημέρα ένα χρόνο πριν διαδηλώναμε σε όλη την χώρα και απαιτούσαμε την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με ανθρώπινο δυναμικό, με κρατική χρηματοδότηση και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την ζωή των εργαζομένων και όλου του λαού. 


Εδώ και ένα χρόνο, εμείς οι υγειονομικοί είμαστε στην πρώτη την γραμμή, κρατώντας με αυτοθυσία όρθια τα Νοσοκομεία και γενικότερα το δημόσιο σύστημα υγείας. Δίνουμε διπλό αγώνα, από την μία με την πανδημία και τις άλλες νόσους και παράλληλα, για την διασφάλιση των δικαιωμάτων, υγειονομικών και ασθενών.


Η Πανδημία άλλωστε ανέδειξε την τεράστια σημασία της υγείας για το κοινωνικό σύνολο. Ανέδειξε ότι μόνο με ενιαίο, στελεχωμένο, δωρεάν σύστημα υγείας μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας με σκοπό την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Ανέδειξε ότι μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν, ακόμη και οι έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν (πανδημίες, φυσικές καταστροφές, κλπ)

Μόνο υποκριτικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα χειροκροτήματά των κυβερνόντων, όταν αρνούνται να μας εντάξουν στα ΒΑΕ και δεν αναγνωρίζουν ότι εργαζόμαστε σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, όταν μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων σε κάθε επιδημία είναι υγειονομικοί, λόγω της αυξημένης έκθεσης μας σε ιούς και σε μικρόβια.

Υποκρισία είναι τα χειροκροτήματα, όταν μας στέλνετε στον πόλεμο χωρίς όπλα και με ελάχιστα μέσα προστασίας. Με ένα σύστημα Υγείας με ελλιπείς υποδομές και προσωπικό, εξαιτίας της εδώ και χρόνια εφαρμοζόμενης πολιτικής της υποχρηματοδότησης της υγείας.

Αποτελεί κυβερνητικό εμπαιγμό όλα να παραπέμπονται στην ατομική ευθύνη και να υποβαθμίζεται η κρατική.

Οργή και αγανάκτηση μόνο μπορούν να μας προκαλέσουν τα «συγχαρητήρια» και τα «ευχαριστώ» των κυβερνώντων, όταν τόσο πριν από την επιδημία όσο και τώρα θεωρούνται ανέφικτα τα αιτήματά μας για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Το ελάχιστο προσωπικό που προσλήφθηκε με ελαστικές μορφές εργασίας το τελευταίο χρόνο, το μόνο που κατάφερε ήταν να καλύψει όσους αποχώρησαν με συνταξιοδότηση και με διάφορες μετακινήσεις από την μια υπηρεσία στην άλλη, ενώ έχουν αυξηθεί οι χώροι και οι απαιτήσεις λόγου πανδημίας

Μεγάλο ψέμα είναι και ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις υγειονομικού υλικού, αφού τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των υγειονομικών δίνονται με το σταγονόμετρο.

Είναι κοροϊδία να μας μιλάτε για ενίσχυση κρεβατιών ΜΕΘ και απλές κλίνες Covid, την ώρα που όλοι γνωρίζουμε ότι το ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό δεν επαρκεί. Εμείς οι υγειονομικοί μπορεί να είμαστε στη πρώτη γραμμή, δεν είμαστε όμως αναλώσιμοι, θέλουμε να υπηρετήσουμε και αύριο τις ανάγκες του λαού σε δημόσια δωρεάν υγεία. Δεν επιδιώκουμε να γίνουμε ήρωες με την δουλειά μας, θέλουμε να προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να υπάρξει σιωπή γύρω από τα ζητήματα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, δεν πρόκειται να περάσει, όπως δεν θα επιτρέψουμε να περάσει η τρομοκρατία, οι απολύσεις συνδικαλιστών υγειονομικών (Πρόεδρος Σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας) και οι τιμωριτικές στερήσεις μισθών.

· Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών. Μονιμοποίηση των συναδέλφων που εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης (Επικουρικοί, ΟΑΕΔ, Ατομικές συμβάσεις κλπ)

· Ένταξη τώρα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους υγειονομικούς. Να καταβληθεί δώρο Πάσχα, επαναφορά 13 και 14 μισθού.

· Καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, ιδίως των μεγάλων κλινικών που διαθέτουν το αναγκαίο προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές, ώστε να καλυφτούν οι επιπλέον ανάγκες για όλους τους ασθενείς

· Να αρθεί η αναστολή των κανονικών αδειών στους υγειονομικούς. Να χορηγούνται οι άδειες ειδικού σκοπού, σε ευάλωτες ομάδες , σε μονογονεακές οικογένειες, σε γονείς με παιδιά ΑΜΕΑ και οι άδειες κλειστού χώρου για όσους εργάζονται σε αντίστοιχα τμήματα.

· Να ενισχυθεί άμεσα ΠΦΥ, ώστε να μπορέσει να συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Να στελεχωθούν τώρα τα εμβολιαστικά κέντρα στο νησί μας που λειτουργούν εκ των ενόντων

Οι «ήρωες» διεκδικούν τα αυτονόητα

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΜΕΤΡΑ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

Ο Πρόεδρος                                           Η Γραμματέας
Σταμάτης Φιλιππής                          Παναγιώτα Λαγογιάννη


1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Όταν προσληφθήκατε δεν γνωρίζατε πως το επάγγελμα δεν ήταν ενταγμένο στα βαρέα και ανθυγιεινά;;. Δεν γνωρίζατε πώς δώρα και 13ος 14ος μισθοί έχουν καταργηθεί εδώ και χρόνια;;.Οι συμβασιούχοι δεν γνώριζαν ότι δεν προσλαμβάνονται σαν μόνιμοι;;;. Τα αιτήματά σας αυτή την εποχή περισσότερο σαν εκβιασμός ακούγονται παρά ως διεκδικήσεις.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required