6 Απρ 2021

Ο νεοσύστατος σύλλογος Εστίασης-Καφέ & Διασκέδασης Πυθαγορείου για τα προβλήματα της περιοχής

Φωτο.: "Σαμιακόν Βήμα"
Με έγγραφό του, ο νεοσύστατος σύλλογος Εστίασης-Καφέ & Διασκέδασης Πυθαγορείου, αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή όπου μεταξύ αυτών είναι και το έργο ανακατασκευής του παλαιού λιμένα Πυθαγορείου, μετά τη σεισμική δόνηση της 30ής Οκτωβρίου 2020, αλλά και η απόφαση του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) για την αφαίρεση των σκιάστρων από την παραλιακή ζώνη. Δημοσιεύουμε παρακάτω ολοκληρωμένο το έγγραφο με τις θέσεις του συλλόγου.


ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΣΤΙΑΣΗΣ-ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ

Ο νεοσύστατος σύλλογος των επαγγελματιών εστίασης, καφέ και διασκέδασης μετά τις τελευταίες εξελίξεις των γεγονότων που αφορούν το λιμάνι Πυθαγορείου έρχεται να αναφέρει τα δικά του επιχειρήματα για την κατάσταση αλλά και ως προς την απαξίωση που συνάπτουν διάφορες φωνές γνωστές και μη.

Κατηγορούμαστε ότι προσφέρουμε παροχές υπηρεσιών της δεκαετίας του 70 και του 80 και ότι πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές στο λιμάνι Πυθαγορείου ώστε το τουριστικό προϊόν να αναβαθμιστεί.

Υπάρχουν διάφοροι παράμετροι αλλά η ευθύνη των επιχειρήσεων είναι η μικρότερη.

Ήρθαν και έφυγαν επιχειρηματίες που επιχείρησαν σωστά ή λάθος αλλά τουλάχιστον προσπάθησαν.

Υπήρξαν κάποιοι που άφησαν το στίγμα τους και βοήθησαν αυτό το λιμάνι να αναπτυχθεί που ακόμα τους μνημονεύουμε.

Αλλά οι περισσότεροι που παραμένουν, παλιοί και νέοι, προσπαθούν χρόνο με το χρόνο να βελτιώσουν και την επιχείρησή τους και το προϊόν τους όχι μόνο λόγω του υγιούς ανταγωνισμού αλλά και γιατί θέλουν να βάλουν ένα λιθαράκι για την ανάπτυξη και του Πυθαγορείου και του νησιού μας.

Θεωρούμε ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν όλες οι αρχές των προηγούμενων 30 ετών που δεν ενδιαφέρθηκαν να γίνουν τα απαραίτητα έργα στη ναυαρχίδα του τουρισμού της Σάμου που λέγεται Πυθαγόρειο.

Θα μπορούσαμε να καταναλώσουμε πολύ μελάνι γράφοντας το τι έπρεπε και το τι δεν έγινε όλα αυτά τα χρόνια που την ίδια στιγμή άλλα μέρη άλλαξαν μορφή δύο και τρεις φορές προς το καλύτερο.

Τρανό μικρό παράδειγμα, μετά από τόσα χρόνια, που ποτέ δεν αποκτήσαμε το πιο προφανές σε ένα τουριστικό προορισμό: Δημόσιες τουαλέτες!!!

Οι επιχειρηματίες πάντα ήταν εδώ με προσπάθειες πρωτοπορίας και δημιουργικότητας και χρόνο με το χρόνο με μεγάλα βήματα βελτίωσης αλλά δυστυχώς η κρατική εξουσία πάντα ήταν πιο αργή και βασανιστική και λειτουργούσε πάντα κατά τους και όχι υπέρ τους.

Τις αλλαγές και τις καινοτομίες τις ζητάμε και εμείς όλοι αλλά θέλουμε αυτό να γίνει και μέσα από συζητήσεις με τους τοπικούς φορείς με εποικοδομητικό διάλογο και να πάρουμε κοινή απόφαση το τι είναι σωστό ή λάθος ως προς το γενικότερο καλό.

Με δημοκρατικές ενέργειες και διαβούλευση-διάλογο και όχι με εικασίες απαξίωσης αυτόνομα και επιλεκτικά συμπεράσματα που ίσως εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα.

Πέντε μήνες πέρασαν από το φονικό σεισμό.


Το λιμάνι του Πυθαγορείου, εκεί που χτυπάει ο τουρισμός της Σάμου, πληγώθηκε οικτρά.

Πέντε μήνες οι επιχειρηματίες αναζητούσαν καθημερινά κάποιον να είναι κοντά τους να τους ενημερώνει σωστά και όχι με ψέματα. Οι τοπικές αρχές, όπως συνήθως, νόμιζαν ότι οι επιχειρηματίες τους αντιπολιτεύονται και στάθηκαν απέναντί τους, κάτι το οποίο ήταν μέγιστο λάθος.

Οι επιχειρηματίες μέσα σε αυτό τον όλεθρο που βιώνουν ζητούσαν κάποια συμπαράσταση, αλληλεγγύη, κάποιο λόγο αλήθειας και όχι το γνωστό πολιτικό ψέμα.

Μέσα σε όλα αυτά και μετά από ένα δύσκολο χρόνο λόγω της πανδημίας, ήρθε και η απόφαση που έχει προβληματίσει φυσικά όλους μας που θα στραγγαλίσει και θα αφανίσει της επιχείρησής μας. Η απόφαση του ΚΑΣ για την αφαίρεση τον σκιάστρων από την παραλιακή ζώνη του Πυθαγορείου με αποτέλεσμα να υπάρχει μηδαμινή παροχή υπηρεσιών.




Το Λιμενικό ταμείο Σάμου ψήφισε και συναίνεσε στην απόφασή του.

Η πρόφαση ήταν ότι το λιμάνι του Πυθαγορείου είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ όπως π.χ. το λιμάνι της Βαλέτας στην Μάλτα.

Πράγμα που δεν μπήκαν καν στον κόπο να βρούνε, πώς είναι σήμερα η Μάλτα και τι καθεστώς ισχύει εκεί; Φυσικά υπάρχουν και εκεί σκίαστρα.

Οι επιχειρηματίες ήταν πάλι απόντες χωρίς καμία ενημέρωση αν και οι τοπικές αρχές γνώριζαν τα πάντα και απέκρυπταν τα πάντα, πράγμα που δεν το θεωρούμε τυχαίο.

Καμία ένσταση! Η προσφυγή δεν έχει κατατεθεί ακόμα πουθενά!!!

Επιχειρούμε και ονομάζουμε τους λόγους που πιστεύουμε ότι το λιμάνι του Πυθαγορείου θα υποβαθμιστεί πλήρως με αυτή την απόφαση.

Πρώτος Λόγος

Χωρίς σκίαστρο και προστασία για τους πρώτους ανοιξιάτικους μήνες και για τους μήνες του φθινοπώρου καμία επιχείρηση δεν θα μπορέσει να προστατεύσει τους πελάτες της.

Δεν θα μπορέσει να έχει μία μεγαλύτερη σεζόν ώστε να ανταπεξέλθει στα δυσβάστακτα έξοδα.

Κανένας πελάτης δεν θέλει να κρυώνει ή να βρέχεται, αυτό είναι αυτονόητο.

Οι επιχειρήσεις του Πυθαγορείου δεν διαθέτουν την πολυτέλεια των μεγάλων εσωτερικών αιθουσών.

Τα καιρικά φαινόμενα έχουν πλέον αλλάξει, υπάρχουν περισσότερες βροχερές και φυσικά περισσότερες άστατες μέρες με δυνατό αέρα που μικραίνουν τον κύκλο εργασιών μας.

Με την πάροδο των χρόνων οι ίδιοι οι πελάτες μας οδήγησαν στις προτιμήσεις τους.

Δεύτερος Λόγος


Ποια επιχείρηση θα μπορέσει να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της αφού κάθε χρόνο θα έχει κατεστραμμένο καθιστικό και ξεθωριασμένα μαξιλάρια και τραπεζομάντηλα;

Ποια επιχείρηση θα επενδύσει σε καλύτερο καθιστικό αφού θα καταστρέφονται όχι σε βάθος χρόνου αλλά από την πρώτη σεζόν;

Φυσικά οι επιχειρήσεις θα στραφούν σε φθηνές λύσεις, πλαστική ή σιδερένια καρέκλα ή ξύλινους πάγκους.

Θα επιστρέψουν αναγκαστικά στη δεκαετία του 80 και 90.

Αυτή την ποιότητα θέλουμε και ονειρευόμαστε;

Τρίτος Λόγος

Το Πυθαγόρειο χωρίς σκίαστρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, θα γίνεται αποπνικτικό σαν «Τηγάνι» κατά την περίοδο όλης της ημέρας, με αποτέλεσμα να γίνει μη επισκέψιμο.

Τα περισσότερα μαγαζιά θα ανοίγουν απογευματινές ώρες με λιγότερο προσωπικό και θα προσπαθούν σε λιγότερες ώρες να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις κάτι το οποίο είναι αδύνατον.

Έτσι θέλουμε το Πυθαγόρειο να ελαττώσει τις λειτουργικές του ώρες;

Τέταρτος Λόγος

Χωρίς προστασία και σκίαση τα μαγαζιά που δραστηριοποιούνται κατά τους χειμερινούς μήνες δεν θα μπορούν να προφυλάξουν έστω υποτυπώδες και τους λίγους ρομαντικούς που θα θέλουν να απολαύσουν το καφεδάκι τους ή το ποτό τους βλέποντας το λιμάνι.

Αποτέλεσμα δεν θα υπάρχει καμία επισκεψιμότητα στο χωριό κατά τους χειμερινούς μήνες.

Πέμπτος Λόγος

Θα οδηγηθούν σε ανεργία δεκάδες οικογένειες λόγω του ότι θα υπάρξει μείωση της σεζόν και μείωση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Για όλα αυτά και επιζητώντας την καλύτερη δυνατή λύση στα προβλήματα των επιχειρήσεων αλλά και γενικότερα του Πυθαγορείου, διεκδικούμε την προστασία και στήριξη των επιχειρήσεών μας από κάθε μορφής απόφασης που δυσκολεύει το έργο και την λειτουργία τους, ζητάμε από τους αρμόδιους και υπεύθυνους (είτε αυτοδιοικητικούς, είτε θεσμικούς φορείς) να σταθούν δίπλα μας αποφασιστικά και δημιουργικά και ζητάμε ενημέρωση και ανατροφοδότηση για όλα τα ζητήματα.

Διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε ενωμένοι και θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για το καλό του τόπου μας, μέσα από την βελτίωση και υψηλή παροχή υπηρεσιών.

Φωτο.: "Σαμιακόν Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required