19 Μαΐ 2021

19 Μαΐου - Δήλωση περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, με αφορμή την επέτειο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, από τους Νεότουρκους εθνικιστές, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η 19η Μάϊου είναι η Ημέρα που ο απανταχού Ελληνισμός θυμάται, τις διώξεις , τα βασανιστήρια, τους εκτοπισμούς, τις σφαγές αμάχων, τις πορείες θανάτου στη έρημο και τις μεθοδικές προσπάθειες εξόντωσης των Ελληνικών πληθυσμών του Πόντου. 


Οι ψυχές των τριακοσίων πενήντα περίπου χιλιάδων θυμάτων ζητούν δικαίωση, με την Διεθνή αναγνώριση του τραγικού εγκλήματος που διαπράχθηκε εις βάρος του Ελληνισμού του Πόντου, ως ‘’Γενοκτονία των Ποντίων’’. Με τη σκέψη στο αίμα που χύθηκε και την βαθιά πληγή της εθνικής συλλογικής μνήμης που παραμένει ζέουσα, συμμετέχουμε στην εκστρατεία που διεξάγει η χώρα για να κρατήσει ζωντανή στην παγκόσμια συνείδηση την ιστορική μνήμη, ως ένα ακόμα στυγερό έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας. Τιμούμε την 19η Μάϊου ως Ημέρα Ιερής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων και με αφυπνισμένη τη συνείδηση ως προς τις σύγχρονες δυσκολίες που καθορίζουν, οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η Τουρκική προκλητικότητα και επεκτατικότητα, παραμένουμε σε εγρήγορση. Με την ευχή η Ανθρωπότητα και ο Ελληνισμός να μη ξαναζήσουν παρόμοιες μαύρες σελίδες ιστορίας, ενώνουμε τη φωνή μας και ζητούμε την Διεθνή αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού».


2 σχόλια:

Αγγελος είπε...

Οι αλληλέγγυοι των τρομοκρατών της Χαμάς, που όλες αυτές τις μέρες είναι επί ποδός εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, δεν βρήκαν ούτε μια κουβέντα να πουν για την γενοκτονία των Ελλήνων. Αλλά τι να περιμένει κανείς από αυτούς που χάρηκαν για την ήττα του 1922 και από αυτούς όπως ο Φίλης που αρνούνται την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ντροπή σας ανθέλληνες.

Αγγελος είπε...

Ακόμα και Τούρκοι ασχολούνται με την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Mert Kaya: Greeks must know someone is working for Islamized Greeks in Turkey.
The young Turkey born researcher Mert Kaya searched for his roots and discovered that he is the great-grandson of a Pontian Greek who was left behind in the population exchange in 1923-24 and was Islamised.
His intensive study has just been published in Greek and he states that “Memory is a place for battles”.The oral stories that he collected became his dissertation that was published in 2019 and a few days ago was published in Greek with the title “The Islamization of the Greeks of Asia Minor in the period 1919-1925. A study of memory” by Kyriakidis publications.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required