29 Μαΐ 2021

Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ κατά του εργασιακού νομοσχεδίου

Την Παρασκευή, 28 Μαΐου, στις 6:30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο που διοργάνωσε το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ εκφράζοντας την αντίθεσή του στο εργασιακό νομοσχέδιο που φέρνει η Κυβέρνηση, διά του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, στη Βουλή. 

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε στο Εργατικό Κέντρο Σάμου, στη συνέχεια με συνθήματα, όπως «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο» και «Λάστιχο ωράριο-λάστιχο ζωή, οργανώσου τώρα για την ανατροπή» ακολούθησε πορεία στην παραλιακή λεωφόρο και κατέληξε στην πλατεία Πυθαγόρα. 


Την κεντρική ομιλία έκανε το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ, Χρήστος Πανούσος, όπου πριν την ομιλία έκανε δήλωση-καταδίκη του κράτους του Ισραήλ που για ακόμη μια φορά με την ανοχή των ΗΠΑ και της ΕΕ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς στην πολύπαθη Παλαιστίνη με δεκάδες θύματα, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά.

Τέλος κάλεσαν όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία και όλους τους εργαζόμενους τις επόμενες ημέρες να απευθυνθούν σε όλο το λαό, άνθρωπο τον άνθρωπο, στους εργαζόμενους, στην νεολαία, στους άνεργους, στις γυναίκες και στους συνταξιούχους και να παλέψουν για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας, που οργανώνουν τα συνδικάτα στις 3 Ιουνίου. Η απεργιακή συγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 10:00πμ στο Εργατικό κέντρο Σάμου.


Κεντρική ομιλία

«Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι

Θέλουμε από την αρχή να κάνουμε την ακόλουθη δήλωση-καταδίκη του κράτους του Ισραήλ που για ακόμη μια φορά με την ανοχή των ΗΠΑ και της ΕΕ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς στην πολύπαθη Παλαιστίνη με δεκάδες θύματα, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά.

Τέτοια εγκλήματα σε βάρος ενός ολόκληρου λαού, που διεκδικεί τα στοιχειώδη δικαιώματά του έχουν ενόχους, αλλά και συνενόχους την ελληνική κυβέρνηση που συνεχώς αναβαθμίζει τη στρατιωτική συνεργασία με το κράτος-δολοφόνο.

Τα Συνδικάτα όχι μονάχα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό αλλά θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των Παλαιστινίων παίρνοντας πρωτοβουλίες, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την ισραηλινή βαρβαρότητα.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Χτυπάμε συναγερμό,

είμαστε όλοι στο πόδι,

επιστρατεύουμε όλες μας τις δυνάμεις,

οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας!

Όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση απαντώνται από την εργατική τάξη με μια πρόταση:

Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε!

Όσα ανακοίνωσε ο υπουργός της εργοδοσίας απαντώνται με ένα μονάχα τρόπο:

Όλοι στο δρόμο!

Όλοι στον αγώνα για να μη ζήσουμε τον εφιάλτη που μας ετοιμάζουν!

Να βγάλουμε ξινή τη χαρά και την ανακούφιση που νιώθουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι μετά την ανακοίνωση του εκτρώματος που φέρνει για νομοσχέδιο η ΝΔ.

Είναι η ώρα να μιλήσουν οι πολλοί!

Είναι η ώρα να αποφασίσουμε εμείς για τη ζωή τη δική μας!

Συνάδελφοι,

Δεν πρόκειται για άλλο ένα νομοσχέδιο, για άλλη μια προσπάθεια να δυσκολέψουν τον καθημερινό αγώνα μας να επιβιώσουμε.

Είναι ένας οδοστρωτήρας πάνω στη θεμέλιο λίθο των δικαιωμάτων μας. Στο χρόνο εργασίας. Από εκεί δηλαδή που ξεκινά και τελειώνει αυτό που καθορίζει:

πώς και πόσο θα πληρωνόμαστε,

πότε και πόσο θα βλέπουμε τα παιδιά μας,

αν και για πόσο θα μένουμε υγιείς,

αν θα πάμε και αύριο για δουλειά, ή αν θα σακατευτούμε οριστικά.

Γιατί τί άλλο περιμένει κανείς να συμβεί αν επεκταθεί η εργάσιμη μέρα στις 13 ώρες;

Πώς καλύτερα να περιγράψει κανείς τη φυσική εξόντωση με αριθμούς από τις 150 ώρες υπερωρία το μήνα;

Πώς αλλιώς να εξηγήσεις σε κάποιον τί είναι εργασιακή ζούγκλα όταν και μια ανάσα ανάμεσα στα ατέλειωτα ωράρια, θα είναι κι αυτή έξω από τον εργάσιμο χρόνο; Όταν θα πρέπει να δουλέψεις ακόμη και για το διάλειμμα που έκανες;

Θα πει όμως κανείς: μα καλά δεν ξέρουν τί κάνουν; Δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι οδηγούν τον εργαζόμενο πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αντοχής;

Η απάντηση συνάδελφοι μπορεί να δοθεί με την εξής ερώτηση: έχει άραγε όρια η ανθρώπινη εκμετάλλευση; Έχει όριο η δίψα των εργοδοτών για κέρδη; Είχαν ποτέ όρια οι ανταγωνισμοί των επιχειρηματικών ομίλων; Εδώ για τα κέρδη σφάζουν λαούς απ’ άκρη σε άκρη σ’ όλο τον κόσμο, το χρόνο δουλειάς θα άφηναν χωρίς να τον τσακίσουν;

Είναι ξεκάθαρο τί θέλουν να κάνουν με αυτό το έκτρωμα που παρουσίασαν χτες για νομοσχέδιο. Αποτελεί τραγωδία και γελοιότητα μαζί η προσπάθεια του υπουργού και όσων κάθισαν να καλλωπίσουν μια βρωμιά που δεν ξεπλένεται, ούτε με όλα τα ποτάμια του κόσμου.

Τί για «προστασία των εργαζομένων» ακούσαμε, τί για «δικαίωμα των εργαζομένων» στη 10ωρη απλήρωτη δουλειά και άλλα τέτοια φαιδρά! Μέχρι και την ψαλιδισμένη από αρμοδιότητες επιθεώρηση εργασίας μετατρέπουν σε «ανεξάρτητη δημόσια αρχή», δηλαδή ΜΚΟ, βάζοντας επικεφαλή της γνωστό πρώην διευθυντή του Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων!

Το μόνο που του ξέφυγε από το νου και το επαναλαμβάνουμε και σήμερα από τούτο εδώ το βήμα είναι ότι «τα δικαιώματα των εργαζομένων κανένα κόμμα, καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να τους τα στερήσει»!

Σε αυτό λοιπόν έπεσε μέσα!

Όμως συνάδελφοι η αμέριστη, ολοκληρωτική στήριξη σε όσα παράγγειλε ο ΣΕΒ και οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις δεν φαίνεται μόνο στα μέτρα που σμπαραλιάζουν τον σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς.

Είναι χαρακτηριστικό κάθε εργοδότη που θέλει να θωρακίσει τα κέρδη του και το μηχανισμό που του τα εξασφαλίζει, να επιδιώκει να έχει τα νώτα του καλυμμένα.

Γι’ αυτό και η κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που νομοθέτησε απεργοκτόνους νόμους, προσθέτει σε αυτό το έκτρωμα και τα απαραίτητα μέτρα για να τσακίσει ακόμη και την παραμικρή αντίδραση.

Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές θα απολύονται. Κι αν ακόμη η απόλυση κριθεί άκυρη από τα δικαστήρια, με ένα δυο μισθούς παραπάνω ως αποζημίωση δεν θα βλέπεις τη δουλειά ούτε με τα κιάλια.

Η απεργοσπασία όχι μόνο θα επιτρέπεται αλλά θα επιβάλλεται. Κι όποιος τολμήσει να περιφρουρήσει το ιερό δικαίωμα στην απεργία, αυτό που ξεχώρισε τον εργάτη από το δούλο, θα έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα. Μα ακόμα και κει που κανείς δεν θα θέλει να μπει για δουλειά θα επιβάλλεται το ένα τρίτο των εργαζομένων να είναι λέει «προσωπικό ασφάλειας».

Έχει λοιπόν κανείς καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις της κυβέρνησης;

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Είναι σαφές ότι είμαστε σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση και τη μεγαλοεργοδοσία. Αλλά χρειάζεται να εκτιμήσουμε και το οπλοστάσιό τους. Γνωρίζοντάς το καλά μπορούμε κι αυτό να το καταστήσουμε άσφαιρο.

Και τέτοια όπλα δεν είναι μόνο η καταστολή την οποία και δεν φοβόμαστε. Έχουνε γνώση οι φύλακες. Η κυβέρνηση έχει μαζί της και όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και μην μας αποκοιμίζει η δήθεν αντιπαράθεσή τους. Για παράδειγμα, το αν θα γίνεται το ξεχαρβάλωμα το 8ωρου με ατομική διαπραγμάτευση όπως λέει η ΝΔ ή με συλλογική όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι σα να διαλέγουμε με πιο μαχαίρι θέλουμε να μας σφάξουν. Ή τί να πει σήμερα το ΚΙΝΑΛ που έφερε όλων των ειδών τις ελαστικές μορφές απασχόλησης εδώ και πάνω από 20 χρόνια και είναι αυτό που σαν ΠΑΣΟΚ εισήγαγε έννοιες όπως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας;

Και τα όπλα τους δεν εξαντλούνται εκεί. Κυβέρνηση και εργοδότες έχουν μαζί τους όλα τα στηρίγματά της μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Για παράδειγμα, επειδή το νομοσχέδιο-έκτρωμα μπορεί να ψηφιζόταν μετά την έναρξη της τουριστικής περιόδου, από προχτές κιόλας το υπουργείο εργασίας έχει δηλώσει την πρόθεσή του να κηρύξει υποχρεωτική τη ΣΣΕ στα ξενοδοχεία που υπέγραψε η ομοσπονδία των εργαζομένων με τους ξενοδόχους και προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση του 8ωρου, όταν έχει δουλειά.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ωρο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ.

Γι’ αυτό απεργήσαμε στις 26 Νοέμβρη. Γι’ αυτό απεργήσαμε στις 6 Μάη. Γι’ αυτό οργανώσαμε κινητοποιήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα, για αυτό είμαστε εδώ σήμερα. Και για αυτό θα απεργήσουμε και στις 3 Ιούνη.

Γι’ αυτό και θα σηκώσουμε όλο τον κόσμο στο πόδι απέναντι στα εγκλήματα που ετοιμάζουν κυβέρνηση και εργοδότες.

Με ψηλά τις σημαίες μας, τα λάβαρα, τα πανό μας,

με τα συνθήματά μας να δονούν τους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων, αλλά και κάθε γειτονιά,

βαράμε αντεπίθεση εκεί που άλλοι έχουν βαρέσει σιωπητήριο.

Το δικό μας ευαγγέλιο είναι η υπεράσπιση του 8ωρου και η διεκδίκηση 7ωρου με 5 μέρες δουλειά τη βδομάδα. Με αυξήσεις στους μισθούς για να καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες.

Με μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας στους χώρους δουλειάς.

Κάθε άλλη συζήτηση Κωστή Χατζηδάκη, νεκροθάφτη των εργασιακών μας δικαιωμάτων ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ!!!!!

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ!!

Καλή δύναμη σε όλους μας!!».

1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι στον Ριζοσπάστη, εργάζονται με συλλογική σύμβαση εργασίας ή ατομική;;;;.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required