1 Ιουν 2021

«η Σάμος αλλάΖΕΙ» - Οι θέσεις της παράταξης στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου

Στα θέματα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου της 31ης Μαΐου αναφέρεται το δελτίο Τύπου της παράταξης «η Σάμος αλλάΖΕΙ».

«Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Δευτέρα 31.5.2021) θέσαμε ως δημοτική παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ», πριν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ζητήματα που αφορούν τη δημοκρατική και θεσμική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Αρχής.

1. Είχαμε καταθέσει εγγράφως προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου το αίτημα για συνεδρίαση διά ζώσης του Δημοτικού Συμβουλίου (το τελευταίο ΔΣ διά ζώσης έγινε τον Αύγουστο του 2020) λαμβάνοντας όλα τα μέσα ατομικής και συλλογικής προστασίας. Είναι υποκρισία να γίνονται πολλές συσκέψεις σε κλειστό χώρο με πολλά άτομα (όπως για παράδειγμα η πρόσφατη σύσκεψη με φορείς με την υφυπουργό Τουρισμού κα. Ζαχαράκη σε κλειστό χώρο) και να μη δίνουν το δικαίωμα σε συλλογικά όργανα να λειτουργούν διά ζώσης. Για την κυβέρνηση της ΝΔ η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργεί σε πλήρη σύνθεση, τα Δημοτικά Συμβούλια να συνεδριάζουν διά ζώσης και στα Πανεπιστήμια να μην γίνονται μαθήματα διά ζώσης(!!)

2. Το Δημοτικό Συμβούλιο δυστυχώς με τις αποφάσεις τις κυβέρνησης της ΝΔ συνεχώς υποβαθμίζεται. Τις λίγες αρμοδιότητες που απέμειναν να αποφασίζει έχουμε την απαίτηση να προωθούνται για υλοποίηση.

Παραδείγματα ενδεικτικά:

α) η απόφαση που πήρε το ΔΣ για να ζητήσει από την Περιφέρεια να δούμε την από κοινού (και με τους πολιτιστικούς φορείς) τη διαδικασία συγκρότησης φορέα διαχείρισης και λειτουργίας του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου Σάμου περιμέναμε να τεθεί στην πρόσφατη επίσκεψη του Περιφερειάρχη στη Σάμο και δεν τέθηκε.

β) η απόφαση του ΔΣ με την οποία απορρίπτονται οι νομοθετικές αλλαγές της κυβέρνησης στα εκλογικά της αυτοδιοίκησης με κατάργηση της απλής αναλογικής και υποβάθμιση των Κοινοτήτων δεν κοινοποιήθηκε και δεν επικοινωνήθηκε πουθενά.

γ) η απόφαση του ΔΣ (από τον Ιανουάριο 2021) για την αδικία που γίνεται στους σεισμόπληκτους της Σάμου με την μη αναγνώριση της νησιωτικότητας και την προσαύξηση κατά 10% της Στεγαστικής Συνδρομής (καθώς και κατά 20% των παραδοσιακών και ιστορικών οικισμών και την άρση των περιοριστικών όρων για την επιδότηση ενοικίου) δεν διεκδικήθηκε σοβαρά στα αρμόδια κυβερνητικά κέντρα λήψης αποφάσεων.

3. Η Δημοτική Αρχή έπρεπε εντός εξαμήνου να καταρτήσει και φέρει για ψήφιση τον Εσωτερικό Οργανισμό Υπηρεσίας (ΕΟΥ), δηλαδή την οργάνωση του Δήμου με το απαραίτητο και κατάλληλο προσωπικό, αριθμητικά και σε ειδικότητες και θέσεις, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει εύρυθμα και αποτελεσματικά. Γνωρίζουμε τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό που έχει ο Δήμος και χωρίς να έχει νέο ΟΕΥ δεν μπορεί ούτε να προσλάβει νέους υπαλλήλους ούτε να ζητήσει, έστω, στα πλαίσια της κινητικότητας μετατάξεις και αποσπάσεις.

Αντ’ αυτού βλέπουμε ο Δήμαρχος να ανακοινώνει και ορίζει, πέραν των έμμισθων συμβούλων και συνεργατών του, άμισθους συμβούλους (τουλάχιστον 5 τον αριθμό), οι οποίοι είναι συμπολίτες που ήταν στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών της δημοτικής αρχής και δεν εκλέχθηκαν, κατά παράβαση του νόμου που θέτει μέγιστο αριθμό τους 2 άμισθους συμβούλους. Και όλα αυτά όταν η Δημοτική Αρχή έχει εξαντλήσει τον μέγιστο αριθμό των οριζόμενων αντιδημάρχων (7!!), όταν ο ενιαίος δήμος Σάμου είχε 5. Τελευταία ανακάλυψη του Δημάρχου είναι η βαρύγδουπη Ομάδα Διοίκησης Έργου για τον τουρισμό (ΟΔΕ συστήνεται για υλοποίηση κάποιου συγκεκριμένου project κυρίως από υπαλλήλους), όταν υπάρχει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η αρμόδια Επιτροπή Τουρισμού από ειδικούς και εκπροσώπους φορέων για να χαράξει πολιτική για τον τουρισμό, αρμόδια αντιδήμαρχος και αρμόδιος άμισθος σύμβουλος.

Η δική μας πρόταση για τον ενιαίο φορέα Τουρισμού για όλη τη Σάμο (με συμμετοχή και των 2 Δήμων, της Περιφέρειας και των φορέων του τουρισμού) καταψηφίστηκε.

Τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης και το ζήτημα της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, με αφορμή την προσέγγιση ταχύπλοου στην Ικαρία (κατόπιν ενεργειών του κ. βουλευτή!!) και την μη προσέγγιση στη Σάμο. Είναι δείγμα της συνολικότερης απραξίας και ασυνεννοησίας που έχουμε στη Σάμο μεταξύ των φορέων (βουλευτή, δήμων, περιφέρειας, επιμελητηρίου) για τα ζητήματα των συγκοινωνιών- ακτοπλοϊκών και αεροπορικών- και συνδέσεων της Σάμου με την ηπειρωτική και την βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Φωνάζουμε εκ των υστέρων υποκριτικά, γιατί δεν έχουμε σχέδιο, δεν έχουμε ενιαία φωνή, δεν διεκδικούμε συλλογικά και γιαυτό δεν μας λαμβάνουν υπόψη.».

1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων από 7 έως 12 Ιουνίου.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required