29 Ιουν 2021

"Λαϊκή Συσπείρωση" Δήμου Αν. Σάμου - Παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου, έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις – ερωτήσεις, για ζητήματα που αφορούν διάφορα λαϊκά προβλήματα: Ενημέρωση για Τροπολογία του ΚΚΕ για παράταση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας.

Κατέθεσε και αναγνώστηκε από το προεδρείο, η τροπολογία που κατέθεσε την ίδια μέρα (28-6-2021) στη Βουλή το ΚΚΕ για την παράταση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας τουλάχιστον μέχρι τις 31-12-2021, ώστε να μπορούν οι δήμοι και οι Περιφέρειες να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες και αντίστοιχα οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα να μπορούν μετά τη λήξη του να έχουν επίδομα ανεργίας για όσο καιρό παραμένουν άνεργοι.

Να θυμίσουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο, μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, είχε πάρει ομόφωνη απόφαση στη προηγούμενη συνεδρίασή του, να ζητήσει παράταση του προγράμματος.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Το διαδημοτικό λιμενικό ταμείο που έχει στην ευθύνη του όλο το παραλιακό μέτωπο και τις χερσαίες ζώνες των λιμανιών του νησιού βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Με τρείς υπαλλήλους και έναν εργάτη καθαριότητας είναι ειρωνεία να απαιτεί κανείς σοβαρές παρεμβάσεις και υπηρεσίες . Ακόμη από την περίοδο του ενιαίου δήμου Σάμου δεν υπάρχει Ταμειακή Υπηρεσία στη Λιμενική Επιτροπή με συνέπεια οι εισπράξεις και οι πληρωμές να γίνονται ανορθόδοξα με ευθύνη της προέδρου η οποία βρίσκεται ανά πάσα στιγμή εκτεθειμένη, ενώ ακόμη και οι εκκλήσεις να αναλάβει τη ταμειακή διαχείριση η αντίστοιχη υπηρεσία του δήμου πέφτουν στο κενό.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό της κατάστασης , οι αναθέσεις σε ιδιώτες του ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής στο Πυθαγόρειο και στο Βαθύ και της είσπραξης του αντιτίμου ηλεκτρικού, νερού και λιμενικών τελών. Σε ιδιώτη αναθέτει και τη φύλαξη των λιμανιών και ….η «ανάπτυξη» καλά κρατεί, με το λιμενικό ταμείο σε ρόλο «τροχονόμου» των αναθέσεων. Θεωρείται μάλιστα τόσο δεδομένη αυτή η διαδικασία που ούτε καν ενημερώνεται το δημοτικό συμβούλιο.

Επειδή είναι προφανές ότι οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των χερσαίων ζωνών και των λειτουργιών τους, όπως ετοιμάζεται να κάνει ο δήμος Δυτικής Σάμου με τα τουριστικά καταφύγια Καρλοβάσου και Μαραθοκάμπου (αυτό άλλωστε υπηρετούν στη πραγματικότητα τα περιβόητα μάστερ πλαν και λοιπές μελέτες), ΡΩΤΑΜΕ τη δημοτική αρχή να μας απαντήσει αν συμφωνεί σε μια τέτοια προοπτική και αν όχι, τι έχει κάνει μέχρι τώρα και τι προτίθεται να κάνει για την ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό και μέσα του διαδημοτικού λιμενικού ταμείου, ώστε να αναλάβει πλήρως όλες τις λειτουργίες και υπηρεσίες λιμανιών και χερσαίων ζωνών.

Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να τονίσουμε ότι τα λιμάνια και οι δημόσιες υποδομές είναι ακριβοπληρωμένη λαϊκή περιουσία. Δεν είναι πατρογονική κληρονομιά κανενός για να εκχωρεί υπηρεσίες ή και ολόκληρες εγκαταστάσεις για να γίνουν κάποιοι, επιχειρηματίες με «ξένες πλάτες». Όσοι σήμερα το επιχειρούν συνεπαρμένοι από το όραμα της «ανάπτυξης» (για τους λίγους) που προβάλλουν και υλοποιούν η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, αργά ή γρήγορα θα λογοδοτήσουν απέναντι στο πραγματικό ιδιοκτήτη , το λαό, για τις πράξεις τους.

Υπόμνημα κατοίκων Μυτιληνιών για επαρχιακή και αγροτική οδοποιία

Με υπόμνημά τους προς τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο, 73 κάτοικοι των Μυτιληνιών, ζητούν από το δήμο να δώσει άμεση λύση σε σοβαρό πρόβλημα επαρχιακής και αγροτικής οδοποιϊας. Συγκεκριμένα πρόκειται – όπως αναφέρουν- για «Το τμήμα του παλαιού επαρχιακού δρόμου από το τρίτοξο πέτρινο γεφύρι του ποταμού Υβήτη έως την οικία Γιάννη Καρλοβασίτη καθώς και ο αγροτικός δρόμος προς τη περιοχή Ποταμιές που εξυπηρετεί πολλούς κατοίκους με αγροτικές ασχολίες είναι σε άθλια κατάσταση γεμάτο λακκούβες και σαμαράκια με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούμαστε καθημερινά στη μετακίνησή μας και να προκαλούνται ζημιές στα αυτοκίνητά μας»

Επειδή το θέμα δεν είναι στη σημερινή ημερήσια διάταξη το υπενθυμίζουμε και ζητάμε απάντηση, αν έχετε δώσει λύση ή τι πρόκειται να κάνετε για να ικανοποιηθεί το εύλογο αίτημα των δεκάδων κατοίκων που υπογράφουν

Αποχετευτικός αγωγός Παλαιοκάστρου

Το θέμα το έχουμε φέρει επανειλημμένα στο δημοτικό συμβούλιο. Αφορά τον αγωγό λυμάτων που βρίσκεται στο κεντρικό δρόμο του χωριού και εκβάλλει στο ρέμα της Δροσιάς. Έγινε μια παρέμβαση στο σημείο που παρουσιαζόταν έντονα το πρόβλημα, στη πλατεία κάτω από το κοινοτικό κατάστημα, που προσωρινά έδωσε διέξοδο στα λύματα. Ήδη όμως η δυσοσμία καλύπτει όλη τη διαδρομή του αγωγού, από την πλατεία ως το πάρκινγκ περίπου και κάνει αφόρητη τη κατάσταση για τους περίοικους στις δυο πλευρές του δρόμου. Η κατάσταση αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει εκτεταμένο φράξιμο του αγωγού που πρέπει να αντιμετωπιστεί και για τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και τη δυσοσμία, αλλά και γιατί το χειμώνα με τα βρόχινα νερά που προστίθενται στο φορτίο του αγωγού θα έχουμε πιθανά και πλημμυρικά φαινόμενα. Ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας.

Δημοτική Συγκοινωνία

Επανερχόμαστε στο ζήτημα της δημοτικής συγκοινωνίας που σταμάτησε λόγω των μέτρων για τη πανδημία και έκτοτε παραμένει σε αναστολή. Σε ερώτησή μας στη προηγούμενη συνεδρίαση είχαμε λάβει την διαβεβαίωση ότι οι αποφάσεις θα παίρνονταν τις επόμενες μέρες. Αισίως μπαίνουμε στον Ιούλιο και δεν έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικό. Το θέμα το επαναφέρει με ανακοίνωσή του και ο Εμπορικός Σύλλογος, τα μέλη του οποίου πλήττονται από τα μέτρα στάθμευσης στη παραλιακή και την ταυτόχρονη έλλειψη δημοτικής συγκοινωνίας που διευκολύνει τους καταναλωτές να προσεγγίσουν τα καταστήματά τους.

Ρωτάμε τη δημοτική αρχή γιατί δεν ξεκινά η δημοτική συγκοινωνία, για την οποία έχουμε επανειλημμένα προτείνει ότι πρέπει να ενισχυθεί σε λεωφορεία και οδηγούς και να καλύπτει εκτός της πόλης τη περιοχή Κέδρο και το Παλαιόκαστρο.

Αγροτική και δασική οδοποιία


Φτάνουμε ήδη στη καρδιά του καλοκαιριού με τους αγρότες να βρίσκονται καθημερινά σε αναγκαίες εργασίες για τα αμπέλια και τις ελιές ,σε ένα μήνα ξεκινά ο τρυγητός και το αγροτικό δίκτυο σύμφωνα με επισημάνσεις των κατοίκων των χωριών παραμένει σε μεγάλο μέρος του σε κακή κατάσταση και πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στο δασικό οδικό δίκτυο όπου συναντάμε ακόμη και φραγμένους δρόμους από τη βλάστηση που μαρτυρούν χρόνια εγκατάλειψη, με συνέπεια να αποτελεί έναν από τους παράγοντες που συντελούν στην επικινδυνότητα για δασικές πυρκαγιές.

Κατ’ αρχήν θέλουμε μια απάντηση σε τι φάση βρίσκεται η αποκατάσταση της βατότητας των αγροτικών δρόμων και τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει και δεύτερον τι ενέργειες έχει κάνει η δημοτική αρχή για να επισπευστούν οι εργασίες στο δασικό δίκτυο.

1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Το πόσους επιθυμείτε να διοριστούν στα λιμενικά ταμεία και αν οι εισπράξεις θα φθάνουν να πληρωθούν οι κατά τις επιθυμίες σας προσληφθέντες, δεν μας το λέτε. Για τα χωριά που δεν έχουν καθόλου συγκοινωνία δεν σας ενδιαφέρει;;. Μηχανήματα της 79 ΑΔΤΕ, αποκατέστησαν την βατότητα σε τμήματα του ορεινού αγροτικού οδικού δικτύου.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required