30 Ιουν 2021

"η Σάμος αλλάΖΕΙ" και οι παρεμβάσεις της στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο

«Στη συνεδρίαση (για ακόμη μια φορά με τηλεδιάσκεψη) του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 28 Ιουνίου καταθέσαμε στη Δημοτική Αρχή του Δήμου μας τις παρακάτω ερωτήσεις:



1. Πότε επιτέλους θα γίνει η μετεγκατάσταση του ΚΥΤ και η μεταφορά των προσφύγων/μεταναστών στο νέο ΚΥΤ στη Ζερβού, με δεδομένο ότι ο αριθμός τους πλέον είναι κάτω των 1500 και επαρκούν οι εγκαταστάσεις που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για (1200 +300) θέσεις και έχουν κατασκευαστεί εδώ και πολύ καιρό. Έχουν δοθεί από το αρμόδιο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου πολλές ημερομηνίες, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, που δεν έχουν τηρηθεί. Είναι καθαρό πλέον ότι το Υπουργείο και η κυβέρνηση της ΝΔ εκβιάζουν την σαμιακή κοινωνία με τον απαράδεκτο εκβιασμό ή θα δεχθείτε να ολοκληρωθεί η υπερδομή-μαμούθ των 3000+ στη Ζερβού ή αλλιώς αφήνουμε να έχετε δίπλα στην πόλη την απαράδεκτη φαβέλα με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των εξαθλιωμένων ανθρώπων. Και επιπλέον ρωτάμε, αν έχει γίνει από τη Δημοτική Αρχή το αίτημα για την παραχώρηση από το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας του οικοπέδου του πρώην πεδίου βολής στο Δήμο Ανατολικής Σάμου.

2. Ποιες είναι οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία της Λαϊκής Αγοράς στην πόλη της Σάμου και γιατί καθυστερεί να φέρει την χωροθέτηση σε κατάλληλο οικόπεδο, που να ικανοποιεί και τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και τους συμπολίτες μας αγοραστές.

3. Δυστυχώς το πρόγραμμα εμβολιασμού της «Γαλάζιας Ελευθερίας» στη Σάμο με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson&Johnson ναυάγησε λόγω της έλλειψης καμπάνιας από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Η δυσφήμηση και κατασυκοφάντηση της Σάμου που επακολούθησε από τα ΜΜΕ έγινε με πρωταρχική ευθύνη του Γ. Γραμματέα της κυβέρνησης κ. Θεμιστοκλέους. Δυστυχώς η Αυτοδιοίκηση δεν αντέδρασε όπως έπρεπε και να καταγγείλει την κυβερνητική ευθύνη και να καλέσει τους συμπατριώτες μας να συμμετάσχουν μαζικά στον εμβολιασμό ώστε να επιτύχουμε υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και να χτίσουμε το τείχος ανοσίας που όλοι οι σοβαροί επιστήμονες θεωρούν αναγκαίο για να σταματήσουμε την πανδημία.

4. Είναι γνωστό ότι το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σάμου έχει μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και αδυνατεί να επιτελέσει το έργο που έχει αναλάβει για τη σωστή διαχείριση των χερσαίων ζωνών των λιμανιών του νησιού μας. Και αντί να προγραμματίζει ένα σωστό οργανόγραμμα θέσεων προσωπικού και να απαιτεί προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες που έχει ανάγκη, καταφεύγει σε εκχώρηση δραστηριοτήτων του σε ιδιώτες. Μια τέτοια εκχώρηση έγινε πρόσφατα με απευθείας ανάθεση σε γνωστό επιχειρηματία, χωρίς να γνωρίζουμε τα κριτήρια και δυστυχώς φαίνεται ότι είναι «φιλική εξυπηρέτηση» υποψηφίου σε δημοτικό συνδυασμό που στηρίζει τη Δημοτική Αρχή.

5. Σε σχέση με τη προσεχή επίσκεψη του συντονιστή για το σεισμό της Σάμου εκ μέρους της κυβέρνησης Γ. Γραμματέα κ. Τριαντόπουλου ποιες είναι οι πιέσεις που ασκούνται από τη Δημοτική αρχή για την άρση της αδικίας που κάνει η κυβέρνηση στους Σαμιώτες σεισμόπληκτους μη λαμβάνοντας υπόψη την συνταγματική επιταγή περί νησιωτικότητας, τη μη προσαύξηση της Στεγαστικής Συνδρομής κατά 10% στους σεισμόπληκτους και κατά 20% σε παραδοσιακούς/ιστορικούς οικισμούς, την κατάργηση των περιοριστικών όρων για την επιδότηση ενοικίου, μη θεσμοθέτησης μιας σειράς άλλων παροχών στους σεισμόπληκτους και τέλος να μην έχει κάνει τίποτα,, παρά τις αρχικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την κατεδάφιση των «ορφανών» επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων που προϋπήρχαν του σεισμού και θα πολλαπλασιαστούν μετά το σεισμό.

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης και ιδιαίτερα:

Α. Στο θέμα της ονοματοδοσίας του Δήμου καταθέσαμε την έντονη αντίθεση της δημοτικής μας παράταξης στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να «περάσει» την ονοματοδοσία που κατά πλειοψηφία προκρίνει η Επιτροπή, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα σοβαρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας και το νησί της Σάμου. Η Επιτροπή κατέθεσε το Πρακτικό με τις προτάσεις της τον Φεβρουάριο του 2020 και η Δημοτική Αρχή χωρίς να ενημερώσει τους δημοτικούς συμβούλους και τους συνδημότες μας για τις προτεινόμενες ονομασίες το έφερε αιφνιδιαστικά πριν 3 ημέρες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ζητήσαμε και τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχθηκε να μην προχωρήσουμε στη λήψη απόφασης για τις προτεινόμενες ονομασίες, να αναρτηθούν οι απόψεις τις Επιτροπής και των μελών της, να γίνει ουσιαστική διαβούλευση και με το Δήμο Δυτικής Σάμου, ώστε να προκύψει μέσα από συναινετικές διαδικασίες ονομασία που δεν θα διχάζει τη σαμιακή κοινωνία και θα νοηματοδοτεί και τα γεωγραφικά, εδαφικά και ιστορικά δεδομένα αλλά και να σηματοδοτεί την παγκοσμιότητα και αναγνωρισιμότητα της Σάμου.

Β. Στο θέμα της θεσμοθέτησης του μειωμένου ΦΠΑ καταθέσαμε τις απόψεις μας ότι είναι απαράδεκτο να εμφανίζει ως κατάκτηση η κυβέρνηση της ΝΔ τη μείωση κατά 30% των συντελεστών του ΦΠΑ με τη συσχέτιση της διατήρησης και ύπαρξης των δομών ΚΥΤ προσφύγων/μεταναστών στα νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω). Πρέπει να διεκδικήσουμε ως νησιώτες (αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, επιμελητήρια και όλοι οι φορείς) και να απαιτήσουμε από την Ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς την επαναφορά σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα ειδικών καθεστώτων μειωμένου ΦΠΑ, όπως επιτάσσει το Ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 101, παρ. 4), συνομολογούν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και όπως ισχύει για πολλά νησιά άλλων ευρωπαϊκών χωρών ως αντιστάθμισμα της γεωγραφικής ασυνέχειας των νησιών και του αυξημένου κόστους διαβίωσης, μετακινήσεων και μικρής κλίμακας παραγωγικών πόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required