5 Ιουν 2021

Ε.Ο.Τ. - Ένα αφιέρωμα για το Περιβάλλον, από το παρελθόν

Ο Κώστας Κατσιγιάννης, πολιτικός μηχανικός Ε.Μ.Π., πρώην γενικός διευθυντής του Ε.Ο.Τ. (ο μακροβιότερος στην ιστορία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού), λάτρης της Σάμου, μας θυμίζει ένα αφιέρωμα του Ε.Ο.Τ. για το Περιβάλλον, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβαλλοντος, που είχε γίνει το 1995 με την έκδοση ενός ειδικού λευκώματος.

Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (γιορτάζεται από το 1974), αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ε.Ο.Τ. αφιέρωσε το ετήσιο λεύκωμα του έτους 1995 στο περιβάλλον.




Πολύ σημαντικό όμως ήταν το γεγονός ότι το λεύκωμα προλόγισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, του οποίου είναι γνωστή η ευαισθησία και οι πολλές πρωτοβουλίες που έχει κατά καιρούς αναλάβει για την προστασία του περιβάλλοντος (συνέδρια, ομιλίες κ.ά.)





Μεταξύ των πολλών επαινετικών για τον Ε.Ο.Τ. σχολίων ο Πατριάρχης αναφέρει και τα εξής:

“Μεθ’ όλως ιδιαιτέρας ικανοποιήσεως επληροφορήθημεν περί της φιλοτίμου αποφάσεως του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, όπως το κατ’ έτος εκδιδόμενον Λεύκωμα αυτού αφιερώσητε δια το επί θύραις σωτήριον έτος 1995 εις το πρόβλημα του φυσικού περιβάλλοντος, εν όψει της 1900ης επετείου της ιεράς εν Πάτμω συγγραφής της Αποκαλύψεως του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου…”

Το λεύκωμα αυτό που περιλάμβανε 230 φωτογραφίες εκδόθηκε σε 150.000 έντυπα και σε εννέα γλώσσες.



Στις εικόνες το εξώφυλλο και φωτογραφίες από το λεύκωμα 

«Την τοιαύτην αξιέπαινον ενέργειαν θεωρούμεν ιδιαιτέρως εύστοχον και εκ προοιμίου ευλογημένην, διότι τω όντως μόνον δια των εν τη Ιερά Αποκαλύψει διαγραφομένων πνευματικών διαστάσεων και προοπτικών του ορατού και εν γένει κτιστού κόσμου δύναται να συναχθή επαρκώς η ιερότης και μοναδικότης αυτού εις το όλον σχέδιον της Εθνικής Οικονομίας, ως επίσης και η αναλόγως προς την τοιαύτην Θεόσδοτον αξίαν αυτού οφειλομένη στοργή και προσοχή του εν τω κόσμω τούτω δίκην «τοποτηρητού» υπό αοράτου Κτίστου τεθέντος ανθρώπου, επί προστασία, προαγωγή και σωτηρία του όλου κτιστού σύμπαντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required