4 Ιουλ 2021

15 χρόνια Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» - Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του φετινού καλοκαιριού

Το Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» συμπληρώνει το 2021 δεκαπέντε (15) χρόνια παρουσίας στο νησί της Σάμου. Πλούσιο σε εκδηλώσεις, όπως θα διαπιστώσει κανείς, διαβάζοντας παρακάτω το φετινό πρόγραμμα.

Όλα αυτά τα χρόνια διοργανώνονται πλήθος εκδηλώσεων με σκοπό την προώθηση της ιστορικής, επιστημονικής, αρχαιολογικής και πνευματικής παρακαταθήκης της Σάμου μέσα στους αιώνες, την παρουσία του έργου των κορυφαίων πνευματικών ανδρών που έζησαν στο νησί ( Πυθαγόρας, Αρίσταρχος, Επίκουρος, Αίσωπος και άλλοι) και τέλος την ανάδειξη της Σάμου ως μέλους της Ιωνίας πού είναι γενέθλια γη της παγκόσμιας επιστημονικής και φιλοσοφικής σκέψης.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ πέρα από την επιμορφωτική τους διάσταση κάνουν γνωστό το νησί παγκοσμίως, προσελκύουν θεματικό τουρισμό και αποφέρουν οικονομικά οφέλη στην τοπική κοινωνία του νησιού της Σάμου.

Το 2021 η οργανωτική επιτροπή δημιουργεί συνθήκες για την διεύρυνση του Φεστιβάλ όχι μόνο στο επιστημονικό, φιλοσοφικό και καλλιτεχνικό επίπεδο αλλά και στο εκπαιδευτικό, υλοποιώντας ένα ξεχωριστό πλέον τομέα δραστηριότητας του φεστιβάλ, δημιουργώντας μια πλέον: ‘’ Μία Μοναδική Πολιτιστική-Καλλιτεχνική και Εκπαιδευτική Εμπειρία’’.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΗΡΑΙΑ-ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ 2021»



Ø 11 Ιουνίου-Μουσικό Γυμνάσιο Σάμου: Παρουσίαση Βιβλίου Στέφανου Δορδαμπαράκη ‘’Σε τεντωμένη χορδή‘’ που αφορά την Πυθαγόρεια Μουσική.

Ø 26 Ιουνίου-Προαύλιο Δημοτικού Σχολείου Μυτιληνιών: Παρουσίαση Βιβλίου Κούλας Καραμηνά ‘’Το Καστράκι της Λουλούδας’’.

Ø 11 έως 13 Ιουλίου - Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου: Eκπαιδευτικές Δράσεις Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με Θέματα: ‘’Ήλιος: Το κοντινό μας Άστρο & Διαστημικός Καιρός’’ (Κυριακή, 11/7), ‘’Αστέρια & Αστερισμοί’’ (Δευτέρα,12/7) και ‘’Εξερεύνηση του Διαστήματος–Αποστολές του Μέλλοντος’’ (Τρίτη, 13/7). Η εκδήλωση αφορά παιδιά ηλικίας από 10 έως 16 ετών. Ομιλήτρια: Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, Αστροφυσικός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ώρα έναρξης: 21:00.


Ø 11 Ιουλίου – Aρχαίος Ναός Ηραίου: ‘’Τα Μυστικά του Ναού της Ήρας’’, ξενάγηση για παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών. Ξεναγός Λαυρεντία Γιαννόλα, ώρα έναρξης 11:00.

Ø 14 Ιουλίου – Ευπαλίνειο Όρυγμα: Ξενάγηση για Ενήλικες στο μοναδικό τεχνολογικό επίτευγμα της Αρχαιότητας. Ξεναγός Λαυρεντία Γιαννόλα, ώρα έναρξης 10:00.

Ø 18 Ιουλίου-Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου: Στρουμφάκια - Επιχείρηση Στρουμφίτα Σκηνοθεσία Νίκος Λημνιός.

Ø 21 Ιουλίου- Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου : Θεατρική Παράσταση ‘’Ο Κρητικός‘’ σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου.



Ø 30 Ιουλίου – Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου: Θεατρική Παράσταση ‘’Ο Μικρός Πρίγκιπας‘’ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη.


Ø 01 Αυγούστου - Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου: Μουσικοθεατρική Παράσταση «Η Ιστορία ενός μονόφθαλμου» βασισμένη στη ραψωδία Ι της Ομήρου Οδύσσειας και στον «Ερωτικό Πολύφημο» του βουκολικού ποιητή Θεόκριτου του Συρακουσίου.

Ø 3 Αυγούστου - Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου: Θεατρική Παράσταση ‘’Πως να καταστρέψετε την ζωή σας ‘’ σε σκηνοθεσία Βασιλικής Ανδρίτσου.



Ø 4 Αυγούστου - Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου: Θεατρική Παράσταση ‘’Ο Παρδαλός Ελέφαντας’’ σε σκηνοθεσία Ιωάννας Γεωργαντά.




Ø 7 Αυγούστου - Προαύλιο Γυμνασίου Σάμου: Θεατρική παράσταση ‘’Άγρια Δύση‘’ του Θοδωρή Αθερίδη.

Ø 16 Αυγούστου (21:00) - Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου: Oμιλία του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Γιώργου Καραγιαννίδη με θέμα: ‘’Aπό τις Φρυκτωρίες στα 5 G‘’.



Ø 17 Αυγούστου - Πλατεία Δημαρχείου, Σάμος: Ομιλία του Προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος Ιωάννη Δαγκλή με θέμα: ‘’ Σονάτες του Διαστήματος’’.

Ø 18 Αυγούστου - 21:00 Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου: Συναυλία Δημήτρη Μπάση.



Ø 19 Αυγούστου - 19:00 Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου-Θεατρική αναπαράσταση Ηραίων στον Ίμβρασο ποταμό – 21:00 Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου: Συναυλία του LYRE AND RAPSODY με θέμα: ‘’Ιμβράσου Ανθοσμίες’’.

Ø 20 Αυγούστου – Η μεγάλη πομπή των Ηραίων στο Πυθαγόρειο - Χορευτικά και Μουσικά δρώμενα

Ø 22 Αυγούστου (09:30 πρωί ) - Ξενάγηση για παιδιά στην Αρχαία Πόλη της Σάμου. 11:00 το πρωί πλατεία Ειρήνης Πυθαγόρειο «Στις γειτονιές του Ελληνικού Τραγουδιού». Συναυλία με την χορωδία του Μουσικού Γυμνασίου Σάμου.

Ø 24 Αυγούστου – Aρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου: Μουσικό Αφιέρωμα στον Στιχουργό Πυθαγόρα με την Μαρίλη Λυμπέρη.

Ø 25 Αυγούστου- Προαύλιο Δημαρχιακού Μεγάρου Σάμου: Ομιλία του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας Κώστα Κωστή με θέμα: ‘’Οι Πανδημίες στην Ιστορία- 14ος με 21ο Αιώνα. Από την Πανώλη στον Κορωνοϊό.

Ø 27 Αυγούστου – Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου: Βραδιές Ελληνικής Δημιουργίας Συναυλία Ελλάδα σε γνωρίζω από τα τραγούδια. Σύλλογος Μουσικής και Πολιτιστικής Δημιουργίας Ηδύλη.

Σε όλες τις εκδηλώσεις θα τηρηθούν αυστηρά τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα, βάσει των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για την αποφυγή διασποράς του COVID-19.

Σε περίπτωση που υπάρξουν νέες οδηγίες για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους, το πρόγραμμα θα τροποποιηθεί ανάλογα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required