23 Ιουλ 2021

Ο Γιώργος Μαρκόπουλος στον «Απόπλου»

Αφιερωμένος εξ ολοκλήρου στον πολυβραβευμένο ποιητή Γιώργο Μαρκόπουλο, από τους σημαντικότερους της γενιάς του ’70, κατέπλευσε ο καλοκαιρινός 88ος «Απόπλους» της Σάμου, όπως πάντα καλαίσθητος και προσεγμένος. Οι επιβάτες του, 46 ποιητές και δοκιμιογράφοι από όλη την Ελλάδα, γράφουν για την ποίηση και την ποιητική του, για τον άνθρωπο, την αγαπητική σχέση τους μαζί του, τον χαιρετούν με μια υπενθύμιση, ένα στιγμιότυπο από τηνκοινωνική συνύπαρξή τους, ακόμα και με ένα ποιητικό ξάφνιασμα.

Κι εκείνος, βαθιά συγκινημένος από το γεγονός, εξομολογείται διάφορα γνωστά και άγνωστα περιστατικά από τη ζωή του, καταθέτει τις σκέψεις του, τις σχέσεις του με πρόσωπα και πράγματα, με τρόπο αυθόρμητο και τρυφερό για όλους και για όλα. Επιπλέον, επιστρέφει –τρόπος του λέγειν– στην ποίηση (στο ποιητικό προσκήνιο) με ένα ανέκδοτο εκτεταμένο πεζο-ποίημά του, το «Όνειρο», για να μας υπενθυμίσει ότι στηνυπέρ-δεκάχρονη σιωπή του κυοφορούσε, με αίσθημα ευθύνης και βασανιστικά αργό ρυθμό, τη νέα δουλειά του, μέρος της οποίας αποτελεί το «Όνειρο». 

Το αφιέρωμα του «Απόπλου» αποτελεί σημείο αναφοράς για το σύνολο του έργου του ποιητή, ο οποίος εκτός από τις ποιητικές συλλογές έχει δημοσιεύσει κριτικά δοκίμια για πολλούς άλλους ομοτέχνους του, προσεγγίζοντας το έργο τους με κριτική διάθεση και αγάπη. Με τη Σάμο τον συνδέει η μεγάλη φιλία του με τον Σαμιώτη ποιητή από τα Κουμέικα Δημήτριο Παπαδίτσα. Το τεύχος κοσμούν 37 δημοσιευμένες και αδημοσίευτες φωτογραφίες από το προσωπικό και οικογενειακό αρχείο του ποιητή. Η φωτογράφισή του για το εξώφυλλο έγινε από τον αδερφό του Προκόπη Μαρκόπουλο. 

Η τιμή του τεύχους είναι 14€
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6971.750781, 6970.950624 & 6977.533272.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required