15 Ιουλ 2021

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου - Ερώτηση για τον ρόλο της Τουρκίας, ως χώρας διέλευσης παράτυπης μετανάστευσης

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποσαφήνιση του ρόλου της Τουρκίας, ως χώρας διέλευσης παράτυπης μετανάστευσης, κατά μήκος των συνόρων Λευκορωσίας-Λιθουανίας, κατέθεσε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.


Η κα Ασημακοπούλου αναφέρθηκε στα στοιχεία που παρουσίασε η Υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας, κα Agne Bilotaite, στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ε.Κ. Σημείωσε, πως σύμφωνα με αυτά, υπάρχει «δραματική αύξηση της παράτυπης μετανάστευσης, κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Λευκορωσίας και Λιθουανίας» και τόνισε πως αυτό – σύμφωνα με τις ενδείξεις – «υποκινείται και υποστηρίζεται από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας, ως πολιτική εργαλειοποίησης των μεταναστών». Αναφέρθηκε, επίσης, στις εκθέσεις της λιθουανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες «οι μετανάστες φθάνουν στη Λευκορωσία με εμπορικές πτήσεις από τη Βαγδάτη και την Κωνσταντινούπολη, συχνά χωρίς έγγραφα».

Κατόπιν αυτών και δεδομένου του ιστορικού της Τουρκίας στα σύνορά της με την Ελλάδα, η κα Ασημακοπούλου ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν διεξάγει έρευνα για τυχόν εμπλοκή της Τουρκίας στην παραπάνω διαδικασία παράτυπης μετανάστευσης, καθώς και σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Επιτροπή, εάν ανακύψουν περαιτέρω ενδείξεις τουρκικής εμπλοκής.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: «Αποσαφήνιση του ρόλου της Τουρκίας, ως χώρας διέλευσης παράτυπης μετανάστευσης, κατά μήκος των συνόρων Λευκορωσίας-Λιθουανίας.»

Στις 12 Ιουλίου 2021, η Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET), άκουσε τα στοιχεία που παρουσίασε η Υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας, κα Agne Bilotaite, τα οποία πιστοποιούν τη δραματική αύξηση της παράτυπης μετανάστευσης, κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Λευκορωσίας και Λιθουανίας. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι αυτό υποστηρίζεται και υποκινείται από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας, ενώ αντιπροσωπεύει μια πολιτική εργαλειοποίησης της μετανάστευσης και οπλοποίησης των μεταναστών.

Μετανάστες φθάνουν στη Λευκορωσία από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, με εμπορικές πτήσεις, συχνά χωρίς έγγραφα. Οι πτήσεις αυτές φθάνουν από τη Βαγδάτη και την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τις εκθέσεις της λιθουανικής κυβέρνησης. Υπάρχει, μάλιστα, καθημερινή πτήση μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Μινσκ.

Δεδομένου του ιστορικού της Τουρκίας, η οποία εφαρμόζει την ίδια πρακτική κατά μήκος των συνόρων της με την Ελλάδα, τέτοιες διασυνδέσεις με την Κωνσταντινούπολη, στην προκειμένη περίπτωση, εγείρουν σαφείς λόγους για επαγρύπνηση.

Υπό το πρίσμα αυτό:

1. Ανησυχεί η Επιτροπή ότι οι τουρκικές αρχές συνωμοτούν, υποβοηθώντας αυτή την κρατικά υποκινούμενη διαδικασία παράτυπης μετανάστευσης;

2. Διεξάγει η Επιτροπή έρευνα γι’ αυτές τις πιθανές διασυνδέσεις;

3. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Επιτροπή, εάν ανακύψουν περαιτέρω ενδείξεις για την τουρκική εμπλοκή;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required