29 Ιουλ 2021

Αντίθετη στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια η "Λαϊκή Συσπείρωση"

Την κατηγορηματική της αντίθεση εξέφρασε η "Λαϊκή Συσπείρωση", στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα οποία με βάση τους νόμους της Ν.Δ. και προηγούμενα του ΣΥΡΙΖΑ «κόβουν και ράβουν» τη χρήση γης στα μέτρα των μεγαλοεπιχειρηματιών που θέλουν λυμένα τα χέρια για τις επενδύσεις τους και την απρόσκοπτη κερδοφορία τους σε βάρος του περιβάλλοντος και των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών. Ολόκληρη η τοποθέτηση έχει ως εξής:

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

Πρόσφατα ήρθε στη Βουλή και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, το αντιδραστικό νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», ένα νομοσχέδιο ταξικό, αντιπεριβαλλοντικό και αυταρχικό, γιατί ληστεύει και συγκεντρώνει τη μικροϊδιοκτησία στη γη σε μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις.

Άλλωστε τόσο ο νόμος όσο και τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που προκύπτουν απ’ αυτόν, αποτελούν προαπαιτούμενο, ένα από τα προαπαιτούμενα για το διαβόητο Ταμείο Ανάκαμψης... των κερδών και όχι της αντιμετώπισης των τεράστιων λαϊκών προβλημάτων.

Με δυο λόγια και πολύ απλά καταργεί τους όποιους περιορισμούς υπάρχουν στις αλλαγές χρήσεων γης και προσαρμόζει και συσχετίζει άμεσα τα επενδυτικά σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων με τις προτεραιότητες αυτές που έχουν οι επενδύσεις στη λεγόμενη "πράσινη ανάπτυξη". Αυτό ισχύει και για τη στεριά και για τη θάλασσα.

Επιταχύνει τις επενδύσεις στον κλάδο του χερσαίου και του θαλάσσιου τουρισμού και, ουσιαστικά, συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ευνοεί, κύρια και προκλητικά, το τραπεζικό, τουριστικό και κατασκευαστικό κεφάλαιο, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.




Στο πλαίσιο αυτού του νόμου, το κράτος, δηλαδή κυβερνήσεις, Περιφερειακές και Δημοτικές διοικήσεις αναλαμβάνουν να ρυθμίσουν τις χρήσεις γης, προκειμένου να χωροθετήσουν τις κερδοφόρες επενδύσεις όπου και όπως επιλέγουν οι επενδυτές.

Επενδύσεις που βάφονται «πράσινες», για να χρηματοδοτηθούν με κρατικά ή κοινοτικά κεφάλαια.

Για αυτό και εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, η εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για το 80% του συνόλου των 1.135 Δημοτικών Ενοτήτων της χώρας, όπως και των «Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων », που αφορούν εμβληματικές αστικές αναπλάσεις.

Η κυβέρνηση ΝΔ όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί, ώστε να απελευθερώσει από κάθε εμπόδιο και κάθε χρονοβόρα διαδικασία τις επενδύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό των προθέσεων το γεγονός ότι στα τοπικά πολεοδομικά , αγνοείται η Δασική Υπηρεσία και επιδιώκεται διά της πλαγίας η νομιμοποίηση κάθε παράνομης επέκτασης. Είναι αποκαλυπτικό των προθέσεων ότι στο Κεντρικό Συμβούλιο Αμφισβητήσεων, που δημιουργείται, ο υπουργός μαζί με τους διευθυντές έχει την πλειοψηφία, ενώ δεν συμμετέχει ο γενικός διευθυντής Δασών, δηλαδή ο εκπρόσωπος της Δασικής Υπηρεσίας που διαχειρίζεται και προστατεύει το 65% της χερσαίας έκτασης που είναι δάση και δασικές εκτάσεις και το μεγαλύτερο μέρος είναι κρατική ιδιοκτησία». Ακόμη και στις περιοχές προστασίας καθορίζεται με τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια συντελεστής δόμησης

Σε αυτό το πλαίσιο περιοχές NATURA, περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, αλλά και οικιστικές περιοχές δεν προστατεύονται από παράγοντες που μπορούν να βλάψουν το περιβάλλον στους οποίους εναντιώνονται και κάτοικοι και φορείς.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη επομένως και οι επενδύσεις που κριτήριο έχουν τη μέγιστη κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, όχι μόνο δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά το αντίθετο . Χειροτερεύουν τη ζωή τους σε όλα τα επίπεδα.

Μόνο στο στέρεο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας της γης και των μέσων παραγωγής μπορούν να σχεδιαστούν κεντρικά, επιστημονικά οι χρήσεις γης με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία.

1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Το παράξενο θα ήταν να συμφωνούσε.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required