19 Ιουλ 2021

Το «Ξενία» Σάμου

Φωτό: Αρχείο Κ. Κατσιγιάννη
Ο τ. γενικός διευθυντής του ΕΟΤ, πολιτικός μηχανικός κ. Κώστας Κατσιγιάννης (απολαμβάνει αυτή την περίοδο τις διακοπές του, όπως κάθε καλοκαίρι τα τελευταία 50 χρόνια στην αγαπημένη του Σάμο), γράφει για το ξενοδοχείο "Ξενία" της Σάμου, την πρώτη σημαντική παρέμβαση του ΕΟΤ στο νησί μας.

«Η πρώτη σημαντική παρέμβαση του ΕΟΤ στο νησί της Σάμου υπήρξε η κατασκευή του ξενοδοχείου «Ξενία» στην καρδιά της πρωτεύουσας στο Βαθύ (φωτογραφία από την κατασκευή του ξενοδοχείου).

Αρχιτέκτων του έργου ήταν ο Κώστας Σταμάτης, τελευταίος επιζών των αρχιτεκτόνων της ομάδας των «Ξενία», ο οποίος έφυγε πέρυσι από τη ζωή.

Φωτό: Αρχείο Κ. Κατσιγιάννη

Για τη δημιουργία του ξενοδοχείου, που λειτούργησε για πρώτη φορά πριν από 60 χρόνια και διέθετε αρχικά 46 κλίνες, υπήρξε συνεργασία του μελετητή με τον νεαρό τότε ζωγράφο Αλέκο Φασιανό, του οποίου η τοιχογραφία «τα ναυτάκια» κοσμούσε τον κεντρικό χώρο του ισογείου.




Σήμερα, περνώντας από το χώρο του Ξενία, διαπίστωσα ότι γίνονται εργασίες επισκευής (για πρώτη φορά από το 1991, όταν το ξενοδοχείο σταμάτησε να λειτουργεί) για τη μετατροπή του κτίσματος σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η πινακίδα που είναι αναρτημένη στην πρόσοψη του κτιρίου τα λέει όλα (έργο ΕΣΠΑ, δαπάνης 2.000.000 ευρώ, φορέας υλοποίησης ο Δήμος Ανατολικής Σάμου).». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required