20 Αυγ 2021

"Λαϊκή Συσπείρωση" Ανατολικής Σάμου - Παρεμβάσεις και ερωτήσεις για το Δημοτικό Συμβούλιο της 18ης Αυγούστου

Κ. Τζίχας - Επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης"
Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση" Δήμου Ανατολικής Σάμου αναφέρει ότι: «Όπως είναι γνωστό ο αποκλεισμός μας από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 18-8-2021 με ευθύνη του προεδρείου, δεν μας έδωσε τη δυνατότητα να καταθέσουμε ερωτήσεις ελέγχου προς τη δημοτική αρχή». Δημοσιεύουμε παρακάτω τις τοποθετήσεις και παρεμβάσεις της.


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΗΣ 15-7-21

Η πρόσφατη δασική πυρκαγιά που ξεκίνησε από την περιοχή Βουρλιωτών και επεκτάθηκε στις περιοχές Κοκκαρίου και Μυτιληνιών, έφερε στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα που συσσωρεύονται από την αντιδασική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και υπογράμμισε ότι η έκταση και οι επιπτώσεις της κάθε πυρκαγιάς λιγότερο καθορίζονται από την αποτελεσματικότητα ή μη των μέσων πυρόσβεσης και περισσότερο από την κατάσταση που βρίσκεται το δάσος στη κάθε φορά συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό επιβεβαιώθηκε με τραγικό τρόπο για δεκάδες σπίτια και χιλιάδες στρέμματα δασών στην Εύβοια, στην Αττική και στη Πελοπόνησσο. Από αυτά τα τελευταία παραδείγματα αναδεικνύεται ακόμη μια φορά ο αντιεπιστημονικός διαχωρισμός της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών από την καταστολή τους.

Ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών σημαίνει:

· Μελέτη διαχείρισης του δάσους, με παρεμβάσεις στη σύνθεση της βλάστησης, υλοτομίες, δασοτεχνικά έργα, συντήρηση και βελτίωση υποδομών.

· Σύγχρονη μελέτη αντιπυρικής προστασίας, που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα (δασοκομικά, διαχειριστικά, αντιπυρικά), σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης, που αυξάνουν την ικανότητα του δάσους να αντιμετωπίσει τη φωτιά πριν αυτή ξεσπάσει.

Στη συγκεκριμένη πυρκαγιά της Σάμου είχαμε την ευτυχή συγκυρία να μην υπάρχουν άλλες πυρκαγιές στην επικράτεια, γεγονός που συνέτεινε στο να συγκεντρωθούν σχεδόν όλα τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης στην κατάσβεσή της, καθώς και οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και των εθελοντών. Σύμφωνα όμως με ειδικούς επιστήμονες και σχετικές έρευνες, τα αεροπορικά μέσα λειτουργούν επικουρικά και μπορούν να είναι αποτελεσματικά μόνο με την από κοινού δράση με άρτια επανδρωμένες, εξοπλισμένες και αριθμητικά επαρκείς επίγειες δυνάμεις.

Ακούσατε το διοικητή της Πυροσβεστικής ότι η πρόσβαση ήταν δύσκολη έως αδύνατη, ότι τα μέσα και οι δυνάμεις δεν επαρκούν, ότι ο συντονισμός είχε προβλήματα.

Και όμως με ευθύνη της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης έχουν δεσμευτεί περί τους 1.400 πυροσβέστες στα ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια της «Fraport», της «Hochtief», στους ιδιωτικοποιημένους αυτοκινητόδρομους και στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των Βιομηχανικών Περιοχών.

Τελικά παρά την εναέρια κινητοποίηση η οποία ήταν όντως εντυπωσιακή, η έκταση που κάηκε είναι σχεδόν 6000 στρέμματα και στη περίπτωση της Τσαμαδού είναι προφανές ότι υποτιμήθηκε η εξέλιξή της, με συνέπεια να φτάσει στο δρόμο και να κινδυνέψουν άμεσα σπίτια και ξενοδοχεία. Αναρωτιόμαστε τι θα γινόταν αν εκείνη τη μέρα είχαμε στη χώρα ακόμη δυο τρείς πυρκαγιές που είναι συνηθισμένο φαινόμενο κάθε καλοκαίρι, που σημαίνει λιγότερα εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις. Θα κυνηγιόμασταν με τη φωτιά καμιά βδομάδα όπως το 2000;

Ακόμη στη φωτιά της Πέμπτης 15 Ιούλη, διαπιστώθηκε σοβαρή δυσλειτουργία του Συντονιστικού ,γεγονός που γινόταν αντιληπτό από απλό κόσμο και ενέτεινε την ανησυχία, ενώ όλο το βάρος είχε δοθεί στα εναέρια μέσα.

Υπήρχαν εθελοντικά κλιμάκια όπως του Μαραθοκάμπου π.χ, που περίμεναν μάταια εντολές και τελικά επέλεξαν μόνοι τους το σημείο παρέμβασής τους.

Διαπιστώθηκε στη πράξη ότι σε μια κατ’ εξοχήν δασική αλλά και τουριστική περιοχή υπήρχε ακαθάριστο δασικό οδικό δίκτυο, το οποίο φάνηκε ανεπαρκές για την πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Καταγγέλθηκε μάλιστα ότι αντιμετωπίστηκε και κίνδυνος εγκλωβισμού πυροσβεστικών οχημάτων. Καταγγέλθηκε ακόμη ότι σε απόπειρα να ανοιχτεί πρόχειρη πρόσβαση σε ένα σημείο πάνω από τη Τσαμαδού από μπουλντόζα του στρατού παρενέβη η δασική υπηρεσία και την απέτρεψε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που τα πραγματικά έργα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από τη Δασική Υπηρεσία πριν την αντιπυρική περίοδο, κάθε χρόνο οι ελάχιστες πιστώσεις έρχονται στα μέσα Αυγούστου.

Τα στοιχεία ομολογούν την κυβερνητική υποκρισία και τους κινδύνους:

· Από τα 17,7 εκατομμύρια ευρώ που συνολικά ζητούσαν τα δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, για την πρόληψη που επιμένουμε εμείς , η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα, πιο κάτω δηλαδή και από τα περσινά που ήταν 4,5 εκατομύρια.

· Οι δαπάνες για τη μίσθωση εναέριων μέσων, από 17.000.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019, εκτοξεύτηκαν κλιμακωτά στα 40.800.000 ευρώ για το 2021, την ίδια στιγμή που για τη συντήρηση του συνόλου των 3.250 περίπου οχημάτων, δηλαδή την κινητήρια δύναμη του ΠΣ και βασικού πυροσβεστικού μέσου των επίγειων δυνάμεων, η αύξηση ανέρχεται μόνο σε 800.000 ευρώ και ενώ η παλαιότητα του στόλου των οχημάτων πέραν της 10ετίας πλησιάζει το 80%! Το 14% του στόλου πυροσβεστικών οχημάτων είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών.

· Ο μέσος όρος φυσικής ηλικίας των πυροσβεστών είναι 45-50 ετών, εξουθενωμένοι από τις τεράστιες μετακινήσεις και τη συνεχή επιφυλακή. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στη πρόσφατη φωτιά στην Σάμο μεταφέρθηκαν πυροσβέστες από άλλες περιφέρειες. Το τελευταίο κραυγάζει από μόνο του ότι η Πυροσβεστική Σάμου υπολείπεται δραματικά όσον αφορά το απαιτούμενο προσωπικό.

Όμως δεν υπάρχει καμιά πρόθεση για επίλυση των ουσιαστικών προβλημάτων. Οι προτεραιότητες και ο προσανατολισμός κυβερνήσεων και Ε.Ε είναι σε άλλη κατεύθυνση:

Ο λεγόμενος Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων (Ν. 4662/2020) παραχωρεί ακόμη περισσότερους τομείς πυρασφάλειας και δασοπροστασίας σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Μεταβιβάζει αρμοδιότητες πυροπροστασίας και δασοπροστασίας στους δήμους, στις Περιφέρειες, σε ΜΚΟ και εθελοντικές οργανώσεις. Εμπλέκει και με επίσημη παραδοχή πλέον, μέσω της «Λευκής Βίβλου για την Προστασία του Πολίτη», και το Πυροσβεστικό Σώμα στους κατασταλτικούς μηχανισμούς, όχι μόνο διατηρώντας τη στρατιωτικοποιημένη του δομή αλλά επαναφέροντας και την οπλοφορία των στελεχών του.

Θέτει το σύνολο των φορέων της Πολιτικής Προστασίας στη διάθεση του ΝΑΤΟ για την αξιοποίησή τους στους εγκληματικούς του σχεδιασμούς, χρηματοδοτούμενους μάλιστα με μυστικά κονδύλια. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για δημιουργία 80 εποχικών κλιμακίων, αερομεταφερόμενων και επιτελικών μονάδων δεν αποτελεί ουσιαστική ενίσχυση σε μέσα και προσωπικό. Αντιθέτως, η μεγάλη διασπορά του υπάρχοντος δυναμικού για τη στελέχωση όλων αυτών των δομών δημιουργεί ανησυχία στους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ και εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μία συνέχεια της άλλης - οι ευθύνες τους δεν κρύβονται!

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει πολλές φορές προτείνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε τοπικό επίπεδο, όπως:

1. Προστασία οικισμών με καθαρισμό και δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας γύρω από τα χωριά και δημόσιες υποδομές (πχ XYTA), καθαρισμοί οικοπέδων, ρεμάτων και άλλων χώρων από ξηρονομή και χαμηλή βλάστηση για να αποφευχθεί μετάδοση της φωτιάς.

2. Συχνοί έλεγχοι των κρουνών και πηγών υδροληψίας, υδροστομίων και άλλων μέσων προστασίας των οικισμών. Να συμπληρωθούν οι ελλείψεις.

3. Να ενημερωθεί έγκαιρα ο πληθυσμός για τα σχέδια εκκένωσης των οικισμών, τους σταθμούς συγκέντρωσης, τους δρόμους διαφυγής , τις πρώτες βοήθειες κλπ.

4. Να επανέλθουν επιχειρησιακά στη Σάμο τα Πυροσβεστικά αεροσκάφη.

5. Να στελεχωθεί άμεσα η Π.Υ με το απαιτούμενο προσωπικό χωρίς αποσπάσεις σε αεροδρόμιο κλπ. Να αντικατασταθούν τα απαρχαιωμένα πυροσβεστικά οχήματα με καινούργια.

6. Εργασία των πυροσβεστών με σύγχρονα μέσα για την ασφάλεια τους με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις. Μονιμοποίηση των 5ετούς θητείας και του εποχιακού προσωπικού πυροσβεστών με σταθερές σχέσεις εργασίας.

7. Να δοθεί έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας σε μέσα, υλικά και για αποκαταστάσεις οδικού δικτύου.

8. Να αυξηθεί στο ύψος των πραγματικών αναγκών ο προϋπολογισμός αποκατάστασης και συντήρησης του δασικού οδικού δικτύου, καθαρισμού δασών κλπ και να γίνουν έγκαιρα οι σχετικές εργασίες.

Γενικότερα ως ΚΚΕ έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας στη Βουλή και Ευρωβουλή και καλούμε το λαό να απαιτήσει:

· Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, που παραδίδουν τη γη και τις δασικές εκτάσεις ως «φιλέτα» στην επιχειρηματική δράση.

· Να καταργηθεί στο σύνολό του ο νόμος 4662/2020, που θεσμοθετεί την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της Πυροσβεστικής, την ιδιωτικοποίηση της δασοπυρόσβεσης, και που θέτει την Πυροσβεστική και όλους τους φορείς της Πολιτικής Προστασίας στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ.

· Ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών, με κατάργηση του αντιεπιστημονικού διαχωρισμού της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.

· Ριζική αλλαγή στην οργάνωση της δασοπροστασίας και της Πολιτικής Προστασίας, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και γνώμονα την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού και των δασικών οικοσυστημάτων και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, της Τοπικής Διοίκησης και ΜΚΟ.

· Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, αλλά και του συστήματος Υγείας, για την κάλυψη συνθηκών κρίσης και από πυρκαγιές, με ταυτόχρονο διαχωρισμό του επιχειρησιακού από το διοικητικό προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, με αντίστοιχες προσλήψεις.

· Μετά από πυρκαγιές να εξασφαλίζεται πλήρης αποζημίωση των περιουσιών, του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου. Ενίσχυση των πληγέντων για όσο διάστημα διαρκούν οι επιπτώσεις των καταστροφών σε γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία.

Το κλάμα κάθε φορά πάνω στα αποκαϊδια δεν είναι λύση. Είναι αποδοχή της κατάστασης και μοιρολατρεία. Χρειάζεται λαϊκή κινητοποίηση και αγώνας.




1) ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

Έχει συνταχθεί Οργανισμός Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Σάμου; Πότε προβλέπεται να προκηρυχθούν θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού- διοικητικού προσωπικού;

Τι είπε ο υπουργός κατά τη πρόσφατη επίσκεψή του;

Ποιες ενέργειες έχει κάνει η διοικούσα επιτροπή και τι σκέφτεται να κάνει στο εξής;

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει εξοπλισμός ιατρείων που δεν αξιοποιείται, γιατί δεν υπάρχουν γιατροί;

Ποια είναι η στελέχωση των περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων; Με τι συχνότητα γίνονται οι επισκέψεις στα χωριά;


2) ΕΡΩΤΗΣΗ - ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ

18-8-2021

Ενώ τα σχολεία, «ανοίγουν σε ένα μήνα, με τους ειδικούς να προβλέπουν για το φθινόπωρο κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας (που χτυπά ιδιαίτερα τους νέους) και να προειδοποιούν για αποσυμφόρηση των σχολικών τάξεων», η κυβέρνηση προχωρά σε νέα επίθεση στους σχολικούς καθαριστές/στριες, στη σταθερή και πλήρη εργασία, εφαρμόζοντας το πρόσφατο αντεργατικό τερατούργημά της. Με εγκύκλιο του υπ. Εσωτερικών καλούνται οι δήμοι, με τα ίδια (περυσινά) κονδύλια, τις ίδιες ανθρωποώρες εργασίας, να προσλάβουν περισσότερες σχολικές καθαρίστριες. Δηλαδή να κόψουν το μισθό των 700 ευρώ σε δύο εργαζόμενους των 300 ευρώ. Να προσθέσουν στο 40% των εργαζόμενων με 3ωρη απασχόληση και άλλους εργαζόμενους με 2ωρη απασχόληση (με μισθό 200 ευρώ). Σωστά οι σχολικές καθαρίστριες καλούν τους υπουργούς να ζήσουν αυτοί με 300 ευρώ

«Πετάνε το μπαλάκι» στους δήμους προβλέποντας ότι αν αποφασίσουν να διατηρήσουν καθαρίστριες στην πλήρη εργασία, θα φορτωθούν οι ίδιοι το κόστος, ενώ όλες οι κυβερνήσεις παρακρατούν δισ. από τους θεσμοθετημένους πόρους των δήμων.

Η κυβέρνηση θέλει να στρέψει τους ανέργους κατά των πολύ φτωχών για να μείνουν στο απυρόβλητο οι λίγοι ισχυροί που τους επιδοτεί με δισεκατομμύρια. Ανοίγει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης και της σχολικής καθαριότητας με εργολάβους, ΚΟΙΝΣΕΠ κλπ..

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τη δημοτική αρχή να μην εφαρμόσει αυτή την απαράδεκτη εγκύκλιο και ζητάμε να πάρετε θέση δίνοντάς μας και τα αντίστοιχα στοιχεία για τις καθαρίστριες που έχουμε και σε ποιες σχολικές μονάδες .

Σε κάθε περίπτωση σας καλούμε

§ Να μη μειωθεί ο χρόνος εργασίας σε καμία εργαζόμενη, καμιά βλαπτική μεταβολή.

§ Να μετατραπούν όλες οι υφιστάμενες συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης, χωρίς 3ωρα και 2ωρα.

§ Να διεκδικήσετε από την κυβέρνηση τα κονδύλια για νέες προσλήψεις σχολικών καθαριστών, με πλήρη εργασία και δικαιώματα, ανταποκρινόμενη στις εκρηκτικές ανάγκες των σχολείων εν μέσω πανδημίας.

Τέλος καλούμε τους καθηγητές, δασκάλους, γονείς, τους εργαζόμενους στο δήμο να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των σχολικών καθαριστριών. Γιατί το δικαίωμα για σταθερή - πλήρη εργασία κινδυνεύει για όλους.

3) ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 18-8-2021

Επειδή σε ένα μήνα από τώρα ανοίγουν τα σχολεία θα θέλαμε να ενημερώσετε το δημοτικό συμβούλιο σε τι κατάσταση βρίσκονται οι κτιριακές υποδομές:

1 Αν έχουν τοποθετηθεί και αν υπάρχουν όλες οι υποδομές για τη λειτουργία των προκάτ οικίσκων στα δημοτικά Χώρας και Άνω Βαθέος, Τι υπολείπεται και πότε θα ολοκληρωθεί;

2 Αν έχουν τοποθετηθεί οι συμπληρωματικοί οικίσκοι στα σχολεία που χρειάζονται αίθουσες μέχρι την επισκευή τους;

3 Που βρίσκεται η πορεία των στατικών μελετών για τα σχολεία Χώρας και Άνω Βαθέος και πιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τις μελέτες και τα έργα που πρέπει να γίνουν, για την ασφαλή αποκατάσταση των σχολείων;

1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Κακώς μετά από τέτοια ανάλυση και γνώση για το τετράγωνο της πυρκαγιάς, δεν σας έχουν αναθέσει την προεδρεία του ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΎ αντιμετώπισης και κατάσβεσης.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required