22 Αυγ 2021

Ο υφυπουργός Χ. Τριαντόπουλος για την ολοκλήρωση διαδικασίας επιχορήγησης επιχειρήσεων, μετά τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020

Την Παρασκευή, 20 Αυγούστου, δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις του υπουργού και του υφυπουργού Οικονομικών με τίτλο «Καθορισμός επιχορήγησης των πληγέντων από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου» και «Καθορισμός επιχορήγησης των πληγέντων από την πλημμύρα της 30ής Οκτωβρίου 2020 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου» (ΦΕΚ Β’ 3883/20.08.2021).

Με τις ως άνω αποφάσεις προσδιορίζεται το επίπεδο της επιχορήγησης των επιχειρήσεων που επλήγησαν σε περιοχές της περιφερειακής ενότητας Σάμου από τον σεισμό και τη συνακόλουθη πλημμύρα της 30ής Οκτωβρίου 2021, το οποίο διαμορφώνεται στο 70% της ζημιάς. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη ότι στις εν λόγω επιχειρήσεις στη Σάμο έχει χορηγηθεί, από την πρώτη περίοδο, η προκαταβολή του 20% της εκτιμηθείσας ζημιάς, το ποσό της επιχορήγησης που θα δρομολογηθεί τις επόμενες εβδομάδες θα ανταποκρίνεται στο υπόλοιπο 50% της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Στο κέντρο ο κ. Χ. Τριαντόπουλος κατά την 1η επίσκεψή του στη Σάμο  (6 Νοεμβρίου 2020)

Με αφορμή, την υπογραφή και δημοσίευση των εν λόγω αποφάσεων του υπουργείου Οικονομικών, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε ότι «[…] μέσα σε δέκα μήνες από τον καταστροφικό σεισμό και την συνακόλουθη πλημμύρα της 30ής Οκτωβρίου 2020, που έπληξε τη Σάμο και σε διάστημα μόλις 9 μηνών μετά την έκδοση της πρώτης απόφασης χορήγησης προκαταβολής του 20% της εκτιμηθείσας ζημιάς (ΦΕΚ B' 29/08.01.2021), εκδόθηκαν οι αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με τα τελικά ποσά επιχορήγησης προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν στη Σάμο και ανταποκρίνονται στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Πρόκειται για μία σημαντική διαρθρωτική αλλαγή, εντός του νέου θεσμικού πλαισίου της κρατικής αρωγής, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό επιχορήγησης που έχει αποφασιστεί μέχρι σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες στην περιφερειακή ενότητα της Σάμου. Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την προηγούμενη περίοδο οι επιχορηγήσεις των επιχειρήσεων, περιορίζονταν στο 30% της εκτιμηθείσας ζημιάς και χορηγούνταν μετά από τέσσερα έτη από την επέλευση της θεομηνίας. Τώρα με το πλαίσιο της κρατικής αρωγής διατίθεται, εντός του πρώτου έτους, το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Φυσικά, οι δικαιούχοι έχουν ήδη λάβει το 20% της εκτιμηθείσας ζημιάς ως προκαταβολή, με το ποσά αυτά να αφαιρούνται από το τελικό 70%. 

Ο Χ. Τριαντόπουλος με τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, Γ. Στάντζο, κατά την επίσκεψή του στις 11 Ιανουαρίου 2021

Ειδικότερα, οι δικαιούχοι στην περιφερειακή ενότητα της Σάμου ανέρχονται στους 296 και η συνολική εκτιμηθείσα ζημιά ανέρχεται στα 3.971.077 ευρώ. Από αυτό το ποσό της συνολικής εκτιμηθείσας ζημιάς έχει ήδη χορηγηθεί, ως προκαταβολή 20%, το ποσό των 784.000 ευρώ. Με τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών προσδιορίστηκε η διάθεση 1.995.754 ευρώ (725.577 ευρώ για επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 και 1.270.177 ευρώ για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πλημμύρα της 30ής Οκτωβρίου 2020). Έτσι, αθροιστικά η συνολική επιχορήγηση προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον σεισμό και τη συνακόλουθη πλημμύρα στη Σάμο διαμορφώθηκε στα 2.779.754 ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν στην Περιφέρεια τα προβλεπόμενα έγγραφα -επί των οποίων έχουν ήδη ενημερωθεί- ώστε αυτά με την σειρά να αποσταλούν στο υπουργείο Οικονομικών και να προχωρήσει η διαδικασία καταβολής της επιχορήγησης προς τους δικαιούχους. Σε αυτό το πλαίσιο, με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς και την ίδια στενή συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου και της τοπικής αυτοδιοίκησης θα κινηθούμε την επόμενη περίοδο […]».

Τα έγγραφα που πρέπει να προσκομίσουν οι δικαιούχοι επιχειρηματίες στην Περιφέρεια είναι:

(1) Υπεύθυνη δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο υπογραφής ότι ο δικαιούχος δεν αποζημιώνεται από άλλον φορέα για τις ζημιές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4797/2021 που προκλήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό ή/και την πλημμύρα της 30ηςΟκτωβρίου 2020» (εκδίδεται και ηλεκτρονικά από το www.gov.gr με κωδικούς TAXIS).

(2) Βεβαίωση της ασφαλιστικής εταιρείας στην οποία εμφανίζεται το συνολικό ύψος αποζημίωσης που έλαβε ή πρόκειται να λάβει ο δικαιούχος ή άλλως Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου περί μη ύπαρξης ασφαλιστικού συμβολαίου με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής (εκδίδεται και ηλεκτρονικά από το www.gov.gr με κωδικούς TAXIS).

(3) Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας τελευταίου τριμήνου.

(4) Γενικό Πιστοποιητικό από το ΓΕΜΗ τελευταίου τριμήνου.

(5) Πιστοποιητικό ισχύουσας εκπροσώπησης της εταιρείας από το ΓΕΜΗ τελευταίου τριμήνου, όπου προβλέπεται.

(6) Έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού της δικαιούχου επιχείρησης (IBAN), καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο ανήκει.

(7) Άδεια λειτουργίας της επιχείρησης ή λοιπές άδειες που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο.

Τέλος, προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων για τους δικαιούχους που επιχορηγήθηκαν για ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις, η απαιτούμενη βεβαίωση της διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της γενικής γραμματείας Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία βεβαιώνεται ότι «δεν έχει εγκριθεί στεγαστική συνδρομή για τις ίδιες ζημιές κτισμάτων με βάση το άρθρο 10 του ν. 2576/1998, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 84 του ν. 4313/2014 και ισχύει και δεν εκκρεμεί σε αυτήν σχετική αίτηση» θα λαμβάνεται ηλεκτρονικά από την Περιφέρεια, για όλους τους δικαιούχους, κατόπιν σχετικού αιτήματος της προς τη διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της γενικής γραμματείας Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required