14 Αυγ 2021

Ο «θρύλος» του σαμιώτικου κρασιού σε Κορέα, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ

Σε Σιγκαπούρη, Βιετνάμ και Νότια Κορέα ταξιδεύουν τα κρασιά του Συνεταιρισμού της Σάμου μέσω του πολυεθνικού έργου «Wine Quality Legend» (101015671) που αφορά στην προώθηση ευρωπαϊκών οίνων ποιότητας.

Ως βασικό του στόχο έχει την ενίσχυση της εικόνας των ευρωπαϊκών οίνων ποιότητας ΠΟΠ/ΠΓΕ και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε τρεις αγορές με υψηλό αναπτυξιακό δυναμικό, αναδεικνύοντας τα μοναδικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποικιλίας, την αυθεντικότητα αλλά και τις σύγχρονες τεχνικές των μεθόδων παραγωγής, την παραδοσιακή καλλιέργεια και την μακρά ιστορικότητα.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι:

* Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου και Αγροτικός Αμπελουργικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Βαένη Νάουσας (από την Ελλάδα),

* Περιφερειακό Επιμελητήριο Αμπέλου και Οίνου–Trakia RVWC (από τη Βουλγαρία)

* Επαγγελματική Ένωση Οίνου "Terasele Dunării" Ostrov (από τη Ρουμανία), ενώ την υλοποίηση του προγράμματος έχει αναλάβει η επιτυχημένη ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕ.


Στην αγορά της Κορέας ωστόσο, ο Συνεταιρισμός της Σάμου διαθέτει και μια εδραιωμένη επί μακρόν συνεργασία με την εταιρία Hellenic Wine στην οποία ηγείται ο ΕλληνοΚορεάτης Παύλος Τσάνγκ. Ο πατέρας του, Αλέξανδρος Τσανγκ, ήταν από τους πρωτεργάτες των εμπορικών διακρατικών συμφωνιών εξαγωγής ανάμεσα σε Κορέα και Ελλάδα. Ο Παύλος Τσάνγκ αξιοποιώντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχει αποκτήσει από τον πατέρα του, στόχευσε στις εξαγωγές ελληνικών κρασιών στην Κορέα και με σοβαρές, διαρκείς προσπάθειες κατάφερε «να ανοίξει» την αγορά και μάλιστα με προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως τα κρασιά του Συνεταιρισμού της Σάμου.


Ο Παύλος Τσάνγκ με τον πρόεδρο του ΕΟΣΣ Γιάννη Σκούτα

Δεν είναι τυχαία η αύξηση της αναγνωρισιμότητας και κατανάλωσης των σαμιακών κρασιών στην Κορέα καθώς και το γεγονός πως, στα πλαίσια του Wine Legend, στον φετινό διεθνή διαγωνισμό Korea Wine Challenge 2021 το Samos Vin Douxτου ΕΟΣ Σάμου τιμήθηκε με ΧΡΥΣΟ βραβείο.

Αξίζει να σημειωθεί πως τη φετινή χρονιά το Samos Vin Doux έχει ήδη τιμηθεί με ακόμη δύο χρυσά διεθνή βραβεία στους διαγωνισμούς DECANTER 2021 και ΒΕRLINER WINE TROPHY 2021, ενά βραβεύεται ανελλιπώς από το 1937 σε κάθε διεθνή διαγωνισμό στον οποίο συμμετέχει.

Το Samos Vin Doux, που ανήκει στην κατηγορία των Vins de Liqueurs, είναι το πιο δημοφιλές κρασί της Σάμου. Δεν είναι τυχαία το Νο 1 σε πωλήσεις γλυκό κρασί στην Ελλάδα, ενώ εξάγεται σε όλο τον κόσμο. Η σαμιώτικη γη, με την επίδραση του ήλιου και των αιγαιοπελαγίτικων ανέμων, ανατρέφει σε ημιορεινές και ορεινές αναβαθμίδες το διεθνώς αναγνωρισμένο λευκό μικρόρωγο μοσχάτο.


Τόσο η όψη, όσο και η οσμή του είναι ιδιαίτερα ελκυστική, με ανοιχτόχρωμο χρυσαφί χρώμα. Στη μύτη κυριαρχούν αρώματα μαρμελάδας βερίκοκου, ώριμου πεπονιού εκφράζοντας με εξαιρετικά φρέσκο τρόπο το χαρακτήρα του μοσχάτου σταφυλιού, διατηρώντας τα πρωτογενή του αρώματα.

Η πρώτη επαφή με το στόμα είναι εκρηκτική καθώς στην ιδιαίτερα φρουτώδη γεύση του «ακούγονται» νότες από λευκόσαρκα καλοκαιρινά φρούτα ενώ υπάρχουν νύξεις από καραμέλα βουτύρου και μικρές πινελιές ανθέων. Αποτελεί το ιδανικό «κλείσιμο» για ένα γεύμα ή δείπνο, ενώ το πλούσιο σώμα του μπορεί να αποτελέσει μία καταπληκτική βάση για παρασκευή ξεχωριστών Cocktails σε συνδυασμούς απεριόριστους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required