7 Αυγ 2021

Προκλητική & Καταστροφική Αλιεία από Τουρκικές Μηχανότρατες στα Ελληνικά Νερά

Από τα χαράματα της Πέμπτης, 5 Αυγούστου, μεγάλα τουρκικά αλιευτικά σκάφη (μηχανότρατες) σε ομάδες 2-3 σκαφών, ψαρεύουν προκλητικά, παράνομα και ιδιαίτερα καταστροφικά, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ακόμα και σε αποστάσεις μόλις 100-200 μέτρων από τις ακτές τις Σάμου και των Φούρνων.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται αυτή η θερινή επέλαση των τουρκικών μηχανοτρατών στο ανατολικό Αιγαίο, σήμερα παρατηρούμε μία «αναβαθμισμένη» ένταση, καθώς τα συγκεκριμένα αλιευτικά ψαρεύουν ακόμα και σε ρηχά νερά με λιγότερο από 30 μέτρα βάθος και με κλειστό το σύστημα αυτόματου εντοπισμού AIS.


Το σκάφος Ναυτίλος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος"βρίσκεται στην περιοχή από νωρίς το πρωί σήμερα και παρόλο που έχει ενημερώσει τις λιμενικές αρχές, έως και αυτή τη στιγμή οι τουρκικές μηχανότρατες συνεχίζουν να ψαρεύουν ανενόχλητες. Καταστρέφουν, ουσιαστικά ξεριζώνοντας ιδιαίτερα παραγωγικά προστατευόμενα θαλάσσια οικοσυστήματα και παραβιάζουν καταφανώς τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Να τονίσουμε ότι οι μηχανότρατες είναι αλιευτικά σκάφη βιομηχανικής κλίμακας. Καθώς ψαρεύουν, σέρνουν στον πυθμένα της θάλασσας ένα μεγάλο σάκο που παραμένει ανοιχτός με 2 μεγάλες σιδερένιες «πόρτες», η κάθε μία εκ των οποίων ζυγίζει περίπου ένα τόνο. Καθώς οι πόρτες, ο σάκος και οι βαριές αλυσίδες που σύρονται στο βυθό, παρασύρουν, αδιακρίτως, τα πάντα σε κάθε πέρασμα τους.Όλα αυτά συμβαίνουν σε περιοχές με μικρό βάθος όπου σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύεται η αλιεία από τις ελληνικές μηχανότρατες. Επιπλέον, πρέπει να τονιστεί ότι αυτήν την χρονική περίοδο απαγορεύεται στις ελληνικές μηχανότρατες να αλιεύουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Είναι αδιανόητο ότι ως χώρα δείχνουμε τέτοια αδυναμία σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.


Για το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος"
Θοδωρής Τσιμπίδης
t.tsimpidis@archipelago.gr


1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Ζητείτε ένας τρελός πατριώτης, να πατήσει κατά λάθος ή επίτηδες την σκανδάλη, έστω κυνηγετικού όπλου, αφού ψαρεύουν τόσο κοντά στις ακτές.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required